- banner1


Δήλωση στην εκδήλωση Μικρασιατικά 2009 που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, ο δήμος Κορινθίων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου και το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Κορίνθου :


Με μεγάλη μου τιμή χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση- μνημόνιο στη ξεριζωμένη γενιά και στις αλησμόνητες πατρίδες. Είναι προς τιμήν των διοργανωτών, του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης και του Πνευματικού- Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορίνθου που στήριξαν την πρωτοβουλία της Μικρασιατικής Στέγης ώστε αυτή η εκδήλωση να γίνει πραγματικότητα. Ως Νομαρχιακή σύμβουλος του Νομού μας αλλά και ως πολίτης αυτού του τόπου αισθάνομαι υπερήφανη κάθε φορά που διαπιστώνω και επιβεβαιώνομαι πως τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς στηρίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις που κρατούν τις παραδόσεις και τις μνήμες μας ζωντανές.

Είναι γνωστοί σε όλους μας οι αγώνες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Είναι γνωστή η αθλιότητα και η βαρβαρότητα που υπέστησαν κατά τον ξεριζωμό τους. Όμως, ούτε ο εκπατρισμός τους ούτε οι αλλεπάλληλες ταπεινώσεις δεν μπόρεσαν να κάμψουν το ηθικό αυτών των ανθρώπων, που –μου επιτρέπεται να πω- αποτελούν την απόλυτη ενσάρκωση της ιδέας, της έννοιας "πατριώτης".
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι πρόγονοί σας, κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστη την πίστη και την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι γενναίοι αυτοί άνθρωποι, πρόσφυγες, και παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν μετά το διωγμό τους και κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες, συνέβαλαν καθοριστικά στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Τα βιώματα και η προσφορά τους στον ελληνισμό συνεχίζουν να τροφοδοτούν εμάς τους νεότερους με αισθήματα σεβασμού για τους αγώνες τους αλλά και ευθύνης για τη συνέχιση των παραδόσεων που μας κληροδότησαν και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί κανείς στη συμβολή των σωματείων και των συλλόγων -όπως η Μικρασιατική Στέγη- που στοχεύουν ακριβώς σε αυτή τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Συνεισφέρουν πράγματι τα μέγιστα στη γαλούχηση των νέων μας κρατώντας άσβηστες τις εικόνες του ιστορικού παρελθόντος, διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, και αναδεικνύουν τον εθνικό μας πλούτο.

Η Ελλάδα, η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση οφείλουν να σταθούν δίπλα σε όλα τα προβλήματα και τις πρωτοβουλίες των συλλόγων και των απογόνων του Μικρασιατικού ελληνισμού και να προσφέρει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Συγχαίρω για άλλη μια φορά θερμά και υποκλίνομαι στον Μικρασιατικό Ελληνισμό για το έργο και την προσφορά του, για τη στήριξη της πατρίδας μας. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ήταν φτωχότεροι χωρίς αυτή την πολύτιμη συνεισφορά.

Είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσετε το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που παράγετε με τον ίδιο ζήλο, μεταλαμπαδεύοντας την ιστορική μας παράδοση, τις αξίες και την πολιτιστική μας κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.

Σας ευχαριστώ.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Σεπ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ