- banner1



Στην Ελλάδα η  οικογένεια είναι πολύ περισσότερα πράγματα, από απλά ένα σύνολο ατόμων. Τα μέλη της σχετίζονται το ένα με το άλλο με τους δεσμούς της συγγένειας. Οι οικογένειες μπορεί να διαφέρουν στη μορφή και τη δομή, αλλά οι βασικές τους λειτουργίες παραμένουν πάντα οι ίδιες.

Για το ΠΑΣΟΚ η Ελληνική οικογένεια είναι το θεμέλιο του πολιτισμού και παρά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει λόγω των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί εξακολουθεί να αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα της κοινωνίας μας.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το 1983 το αναχρονιστικό, πατριαρχικό Οικογενειακό Δίκαιο και καθιέρωσε την έννοια της οικογένειας της ισότητας. Σήμερα που αλλάζουν η μορφή και το μέγεθος της οικογένειας και οι απαιτήσεις των μελών της, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν νέες ομάδες ευάλωτων οικογενειών, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι αρωγός για κάθε στάδιο ζωής κάθε οικογένειας. Η δέσμευσή μας είναι καθαρή. Θα αναπτύξουμε συγκροτημένη πολιτική για την οικογένεια κάθε τύπου.

Αναπτύσσουμε ειδικές στοχευμένες πολιτικές για όλα τα στάδια, από το ξεκίνημά της οικογένειας, την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών, μέχρι την Τρίτη Ηλικία: Πολιτικές από το πρώτο παιδί, πολιτικές για τη μονογονεϊκή οικογένεια και την ανύπαντρη μητέρα, για την τρίτεκνη και την πολύτεκνη οικογένεια, για την οικογένεια με ανάπηρο γονιό ή παιδί. Στο πλαίσιο αυτό ενδυναμώνουμε επίσης τη δράση μας για την ομαλή ένταξη και ανάπτυξη, με ίσα δικαιώματα, των οικογενειών των μεταναστών στη χώρα μας.

Στηρίζουμε τη γονεϊκότητα (μητρότητα και πατρότητα) ως κοινωνικό αγαθό και επιτυγχάνουμε την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δύο φύλων. Στηρίζουμε το ρόλο του πατέρα, από κοινού και ισότιμα με της μητέρας, στην οικογενειακή ζωή και στις ευθύνες ανατροφής των παιδιών και αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια για την ισότιμη και ομαλή ένταξη των γυναικών στην εργασία.

Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα με πολιτική ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στις ελεύθερες επιλογές των πολιτών. Ενθαρρύνουμε τις γεννήσεις και καταπολεμάμε την παιδική φτώχεια με συνδυασμένα μέτρα παροχών, συστήματος φορολογικών ελαφρύνσεων, υπηρεσιών, δομών και διευκολύνσεων στους γονείς και το παιδί αυτοτελώς. Το ζήτημα δεν είναι να βοηθήσουμε την οικογένεια μόνον όταν ήδη βρίσκεται σε κρίση (βία, φτώχεια, αποκλεισμός) αλλά κυρίως να δράσουμε προληπτικά. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα αν δεν ολοκληρώσουμε τις κοινωνικές μας υποδομές.

Ταυτόχρονα βάζουμε τα παιδιά σε πρώτη προτεραιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να ξεκινήσει με καλές συνθήκες τη ζωή του, με πρόσθετη στήριξη στα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας ή κοινωνικών διακρίσεων. Εξασφαλίζουμε, με δεσμεύσεις σε όλο μας το πρόγραμμα, πολιτικές φιλικές προς το παιδί. Το παιδί, ως αυτόνομη ύπαρξη, προστατεύεται από ό,τι το απειλεί και βοηθιέται να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και εκμετάλλευσης αποτελεί κεντρικό μας στόχο.
Το ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα μέτρα βοηθά τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά και υποστηρίζει την ανατροφή τους:

Εφάπαξ παροχή 2.000 € για τη γέννηση κάθε παιδιού με εισοδηματικά κριτήρια.

Ολοκληρωμένη κάλυψη των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης με θέσπιση ενιαίων κανόνων παροχών από τους ασφαλιστικούς φορείς και κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των δαπανών για τις άνεργες, ανασφάλιστες ή άπορες γυναίκες. Πρόσβαση όλων των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες ελέγχου της γονιμότητας και θεραπείας της υπογονιμότητας.

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Σεπ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ