- banner1



Το αίτημα για ποιότητα ζωής είναι ένα από τα βασικά, καθολικά και διαρκή αιτήματα των σύγχρονων κοινωνιών.

βασικό: αφορά τις δομές των καταναλωτικών κοινωνιών.

καθολικό: αφορά όλους τους ανθρώπους και αναφέρεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.

διαρκές: η πρόοδος που συντελείται στο πλαίσιο των καταναλωτικών κοινωνιών δε συνεπάγεται βελτίωση και των δεικτών ποιότητας ζωής.

Οι καταναλωτικές κοινωνίες είναι κοινωνίες της ποσότητας. Μέσω αυτής επιτυγχάνει το μέγιστο κέρδος ο παραγωγός και το υψηλότερο επίπεδο ευζωίας ο καταναλωτής. Για τον παραγωγό κάθε μειούμενη ποσότητα οδηγεί σε απώλεια κερδών. Για τον καταναλωτή σε μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Κάθε μέλος της καταναλωτικής κοινωνίας με τη διπλή ιδιότητά του (παραγωγός, καταναλωτής) κινείται αυστηρά στον άξονα της ποσότητας, την παράγει, την καταναλώνει.

Η αναζήτηση του μέγιστου κέρδους οδηγεί στο δόγμα μιας "ανάπτυξης χωρίς όρια", το οποίο πρακτικά σημαίνει "ανάπτυξη με οποιοδήποτε τίμημα". Το τίμημα είναι συνήθως η διασάλευση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ο ατομικισμός επιβάλλει έναν κώδικα συμπεριφοράς που αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα στην προσωπική ανέλιξη. Παραγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του ατόμου έναντι της ομάδας αρνείται σ΄ αυτήν το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Η ασυνέπεια και η αυθαιρεσία διαβρώνουν την αμοιβαιότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καταντούν τη διακηρυγμένη κοινωνική ισότητα νεκρό γράμμα.

Η ποιότητα ζωής αποτελεί ένα διπλό πολιτιστικό δείκτη: πρώτον, ως προς το επίπεδο της σύλληψής της, δηλαδή το τι καθόρισε η κοινωνία ως ποιότητα ζωής και δεύτερο ως προς το βαθμό ικανοποίησής της, δηλαδή κατά πόσο πέτυχε την πραγμάτωσή της ...

Για το ΠΑΣΟΚ η ποιότητα ζωής των Ελλήνων είναι στρατηγικός στόχος του αναπτυξιακού μας σχεδίου είναι η ανάδειξη της ποιότητας ζωής της Ελλάδας. Μπορούμε να γίνουμε μια πρότυπη χώρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ποιότητα ζωής, οι ελεύθεροι χώροι, η προσιτή στέγη για κατοίκους και επιχειρήσεις, η ελκυστικότητα των πόλεων, η φιλικότητα των μέσων μεταφοράς αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση και ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ενισχύσουν την απασχόληση και τον δυναμισμό της Ελληνικής οικονομίας.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις


Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πόλης για όλους -κατοίκους, επισκέπτες αλλά και επιχειρήσεις. Αυτά πρέπει να γίνουν και οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της σύγχρονης πόλης. Θέλουμε την πόλη ανταγωνιστική και δημιουργική. Πόλη όπου αξίζει κανείς να ζει, να σπουδάζει, να εργάζεται, να επενδύει, να διασκεδάζει. Πόλη που σέβεται την αρχιτεκτονική, τα μνημεία, τον πολιτισμό.

Θέλουμε ο πολίτης να ταυτιστεί με την πόλη του. Να αγαπήσει ξανά τη δημόσια ζωή και τη συμμετοχή στα κοινά. Να αισθανθεί ότι η γνώμη του μετράει. Υποστηρίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής αναγέννησης που περιλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που αναφέρονται στη ζωή μίας πόλης: κοινωνική φροντίδα, πολιτιστικές δράσεις, οικονομικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Θέλουμε την πόλη ως κέντρο καινοτομίας.
Θέλουμε Πόλη Προσβάσιμη. Για όλα τα άτομα που μπορεί να εμποδίζονται και για τα άτομα με αναπηρία. Θέλουμε την Κοινωνική Πόλη.

Μεταφέρουμε περισσότερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές αρμοδιότητες στην αρμοδιότητα της πόλης.
Από τη διαχείριση των σχολείων ως τα αστικά κέντρα υγείας.

Και από τα κέντρα προσχολικής αγωγής ως τη βοήθεια στο σπίτι.

Θέλουμε την Πράσινη Πόλη - με λιγότερα αυτοκίνητα, καθαρότερο αέρα, περισσότερο πράσινο, λιγότερα απορρίμματα.

Στόχος μας είναι, από το 2011, στο κέντρο των πόλεων οι μετακινήσεις να γίνονται μόνον με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Προχωρούμε στη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων ποδηλατοδρόμων.

Μέσα στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησής μας, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου στις μεγάλες και μεσαίες πόλεις θα αυξηθούν κατά 20%.

Θέλουμε τη Συμμετοχική Πόλη.

Προτείνουμε την ετήσια λογοδοσία όλων των αιρετών οργάνων διοίκησης και υποστηρίζουμε τη δεσμευτική διαβούλευση με τους φορείς της κοινωνίας και τις ΜΚΟ που αναπτύσσονται στην πόλη. Στηρίζουμε τα αποφασιστικά δημοψηφίσματα για θέματα τοπικού χαρακτήρα.

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 25 Σεπ 2009
categories: | edit post

1 Responses to Στόχος μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής

  1. Κυρία μου

    Αυτά τα θέλει το ΠΑΣΟΚ και τα συνυπογράφετε και εσείς
    Όμως πως θα τα εφαρμόσετε στην πόλη της Κορίνθου όπου τίποτα από αυτά δεν ισχύει εκ μέρους της δημοτικής αρχής στην οποία συμμετέχει και ο συζυγός σας;
    Απλό ερώτημα σας θέτω και κατανοείτε τι εννοώ

    'Ενας πολίτης

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ