- banner1



Χθες, 4 Νοεμβρίου 2007, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού της χώρας μας κ.Γεωργίου Παπανδρέου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ.Μπαν Κι-Μουν. Στην εκδήλωση αυτή παρέστη και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας κα Αικατερίνη Φαρμάκη - Γκέκη, η οποία και δήλωσε σχετικά:

«Η πραγματοποίηση της Κυβερνητικής Διάσκεψης του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στην Αθήνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Εκφράζει τη βούληση 150 και πλέον κρατών του πλανήτη μας να διαβουλευτούν, να συζητήσουν, να διαμορφώσουν τις συνθήκες και τους όρους για την  αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο ενός πολύ σημαντικού προβλήματος: της μετανάστευσης και των συνεπειών της στην ανάπτυξη και την κοινωνική διαστρωμάτωση των κρατών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει πολύ σημαντικά ζητήματα. Θα συζητηθούν ελεύθερα και χωρίς θεσμικές δεσμεύσεις θέματα από αφορούν όλους τους μετανάστες, από την αξιοποίηση των οικονομικών τους εμβασμάτων, μέχρι την υγειονομική τους περίθαλψη, την ενσωμάτωση τους στις χώρες υποδοχής έως  τη λαθρομετανάστευση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   
Η μετανάστευση απασχόλησε ως κοινωνικό φαινόμενο τη χώρα μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αυξημένα μεταναστευτικά κύματα συμπολιτών μας σε ανεπτυγμένες χώρες αποτέλεσαν την λύση μπροστά στην οικονομική ένδεια και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα μας. Πολλές δεκαετίες μετά γινόμαστε εμείς δέκτες ενός τεράστιου σε όγκο μεταναστευτικού κύματος, το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τόσο στις δυνατότητες της πατρίδας μας όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζήτημα της μετανάστευσης συνιστά πλέον πρόβλημα παγκόσμιο και ως τέτοιο απαιτεί προτάσεις και λύσεις σε συλλογικό επίπεδο. Χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων για την κατανόηση του φαινομένου, χρειάζεται διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση του,  χρειάζεται αποφασιστικότητα και ωριμότητα για τον κοινωνικό χειρισμό του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της και αποσπασματικά να αντιμετωπίσει όλες τις
διαστάσεις του σοβαρού αυτού ζητήματος. Η διεθνής εμπειρία και ο ευρύς διάλογος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και θέτει όλα τα ζητήματα επί τάπητος από όλες τις οπτικές γωνίες. Η κυβέρνηση μας προάγει τον δημόσιο διάλογο, στηρίζει την ανταλλαγή απόψεων και έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, όχι με τρόπο ρατσιστικό, αλλά με την συμμετοχή και την συγκατάβαση όλης της κοινωνίας για το δράμα αυτών των ανθρώπων.
   
Παρακολουθώντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, θεωρώ ότι θα πρέπει να επεκταθεί κατά το ευρύτερο δυνατό η δημόσια διαβούλευση που λαμβάνει χώρα στους κόλπους της πέρα από τα όρια της κρατικής εκπροσώπησης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις , σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και φορέων μεταναστών καθώς η ανταλλαγή απόψεων και η αλληλοκατανόηση των θέσεων όλων των πλευρών, αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο για την επίτευξη της κοινωνικής αποδοχής και συμμετοχής σε μια νέα, συγκροτημένη και προοδευτική μεταναστευτική πολιτική που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Μετά από χρόνια διεθνούς απομόνωσης η Ελλάδα, επιτέλους βγαίνει από το περιθώριο των διεθνών πρωτοβουλιών και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πόλος διαλόγου, διασταύρωσης πολιτισμών και σύνθεσης απόψεων. Ελπίζοντας ότι οι εργασίες του 3ου παγκόσμιου φόρουμ θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για το ζήτημα της μετανάστευσης, συμμετέχω και εγώ με τις απόψεις μου και προτείνω στους πολίτες της Κορίνθου τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο πανελλήνια, όσο και τοπικά από το ογκώδες μεταναστευτικό κύμα που δεχόμαστε την τελευταία δεκαετία καθώς και για το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των τραγικών ανθρώπων που μεταναστεύουν αναγκαστικά στη χώρα μας αναζητώντας μια ελπίδα ζωής για το μέλλον, μακριά από καταπιεστικά καθεστώτα και οικονομικές συνθήκες εξαθλίωσής τους.

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 5 Νοε 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ