- banner1



Η καθιέρωση της 8ης Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, αποτελεί μια ακόμα θεσμική αναγνώριση της σημαντικότητας του αμπελουργικού τομέα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι γεγονός ότι ο οίνος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουλτούρας από την αρχαιότητα. Πλέον και ο οινοτουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού κλάδου καθώς τουρίστες από όλον τον κόσμο συρρέουν σε φημισμένες οινοτουριστικές περιοχές παγκοσμίως προκειμένου να γευτούν νέες γευστικές εμπειρίες, να δοκιμάσουν κρασί άριστης ποιότητας και να απολαύσουν παράλληλα αξιόλογες τουριστικές υποδομές, που να σχετίζονται με ευρηματικό τρόπο με την παραγωγή του τοπικού οίνου.

Για την χώρα μας, η οποία στηρίζει ετησίως ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος της στον τουρισμό, η σύγχρονη αυτή πλευρά της αξιοποίησης του αμπελοοινικού κλάδου πρέπει να αποτελεί μια μοναδική πρόκληση. Ιδιαίτερα για το Νομό Κορινθίας, που έχει πολλούς αμπελώνες,  αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη πρότυπων σχετικών δραστηριοτήτων και ειδικών τουριστικών υποδομών που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση και στο εισόδημα των αμπελοπαραγωγών.

Οι μοναδικές ποικιλίες οίνου, με πρώτο και κύριο το Αγιωργήτικο της Νεμέας  τα αμέτρητα οινοποιεία και το φυσικό κάλλος της Κορινθίας συνιστούν τον πλούτο μας, την παράδοση μας, αλλά και το μέλλον μας. Στην κατεύθυνση αυτή, οφείλουμε να αναπτύξουμε τουριστικές υποδομές συνδεδεμένες με το κρασί και την γαστρονομία , να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε τους οινοπαραγωγούς μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία με οινοτουριστικά ανεπτυγμένες χώρες για καινοτόμες δράσεις  και όλα αυτά σεβόμενοι και το οινικό τοπίο και την παράδοσή μας .
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική αφενός η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου η προώθηση ενός χρόνιου και δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία ΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα. Παρ’ όλες τις παλινωδίες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την  δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος στη Νεμέα, ως αναγνώριση της συμβολής της περιοχής στην οινοποιητική παραγωγή της χώρας μας και της παράδοσης της.

Αν και οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, εμείς θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Χρειάζεται πολιτική βούληση, ενδιαφέρον για τον τόπο μας και στρατηγικός σχεδιασμός από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από τη δική μου πλευρά δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε δράσεις τέτοιες  που προάγουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας με όρους σύγχρονους και καινοτόμους.

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 10 Νοε 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ