- banner1




Σας εύχομαι ολόψυχα ένα δημιουργικό και τυχερό 2010 για όλους.

Εύχομαι η νέα χρονιά να μας οπλίσει με πείσμα, αποφασιστικότητα και δύναμη και να εργαστούμε μαζί για μια νέα, αισιόδοξη, δυναμική και σύγχρονη Ελλάδα, που να αξίζει στα παιδιά μας.


Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Σήμερα στις 23.12.2009 με έκτακτη ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι πιστώνονται άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην ΑΤΕbank 4.641 αγροτών από 27 Νομούς της χώρας  (μεταξύ των οποίων και του Νομού Κορινθίας) με αποζημιώσεις ΠΣΕΑ συνολικού ύψους 2.978.895 ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από πλημμύρες και πυρκαγιές, για απώλεια παραγωγής λόγω ξηρασίας και παγετού, για ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα και για τα έξοδα ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.

Μετά την ως άνω ανακοίνωση του υπουργείου, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τιμά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους αγρότες με συγκεκριμένες πράξεις. Η καταβολή των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, που ανακοινώθηκε, διασφαλίζει τη δυνατότητα των αγροτών μας να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις και τους επιτρέπει να κάνουν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια.

Στις επανειλημμένες συναντήσεις μου με την υπουργό κυρία Μπατζελη με είχε πληροφορήσει για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε σχετικά. Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής αυτή η εξέλιξη σήμερα.

Άλλωστε, το ζήτημα των έγκαιρων καταβολών και η αναδιάρθρωση της γεωργίας στη χώρα μας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, που είμαι σίγουρη ότι θα στεφθεί με επιτυχία με την συμβολή και την συνεργασία όλων μας.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο οικονομικό και πολιτικό μονοπάτι. Δεν είναι μόνο η μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της αποτυχημένης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και η εξίσου μεγάλη ανάγκη της χώρας να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, την οποία η ΝΔ παρέλαβε στο 4% και παρέδωσε στο -0,7%!!!

Αναπόφευκτα η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και μια φρέσκια, σύγχρονη προσέγγιση των αγροτικών ζητημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, καθρέφτης των προθέσεων της κυβέρνησης για τη νέα, απαιτητική και κρίσιμη χρονιά που έρχεται είναι ο προϋπολογισμός του 2010 για τον προγραμματισμό των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες απαντούν στο ερώτημα «που πηγαίνουν τα λεφτά»:

-στην άμεση εκταμίευση 65 εκ. ευρώ για άμεσες καταβολές στους νέους αγρότες, στα σχέδια βελτίωσης και σε άλλα έργα που εκκρεμούσαν επί 2 χρόνια!
- στην ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης μέχρι τα τέλη Ιανουάριου του 2010 (ένα πρόγραμμα που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Μάιο του 2009)
- στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%
- στην καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης
-στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων, ώστε μέχρι το τέλος της 4ετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 ευρώ για το ζευγάρι αγροτών

Οι πιο πάνω ενέσεις ρευστότητας για τους αγρότες σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες με τη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, τη ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών και την προστασία των δανειοληπτών, θα βελτιώσουν αισθητά την οικονομική κατάσταση των αγροτών μας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ως σαφή στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, την προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, την προστασία της ελληνικής παραγωγής με την καταπολέμηση των καρτέλ και των παράνομων ελληνοποιήσεων, την επένδυση στην ποιότητα της παραγωγής και όχι στις επιδοτήσεις και τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ώστε να πάψει να είναι κομματικό φέουδο με επιλεκτικές καταβολές αποζημιώσεων!
     
ΥΓ.    Και μια σημείωση για όσους «ομνύονται» στην μη επαναξιολόγηση των ενταχθέντων μέτρων στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής:

Πρόκειται για το «βαρέλι δίχως πάτο» του αγροτικού τομέα. Και αυτό διότι η ΝΔ ενέτασσε στα λόγια κάθε μεγάλο έργο της περιφέρειας σε αυτό με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό, εφαρμόζοντας μια ξεπερασμένη μέθοδο πολιτικής απάτης….τη μέθοδο του «θα δούμε όταν θα’ ρθει η ώρα»!

Στην Κορινθία ήμασταν στο ίδιο έργο θεατές, καθώς οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στο νομό με τρόπο επιπόλαιο ξόδεψαν μια 6ετία στηρίζοντας μια αγροτική πολιτική μικροκομματική και πελατειακή και ανέξοδες εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Αποτέλεσμα ήταν η υπερδέσμευση ποσού 700 εκατ. ευρώ από εντάξεις έργων για την υλοποίηση των οποίων δεν υπάρχουν πια λεφτά, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι καταβολές για τα σχέδια βελτίωσης, για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών, την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική γεωργία. Άλλο ένα δείγμα κυβερνητικής «ικανότητας» της απελθούσας κυβέρνησης…

Ας μην ξεγελάμε τους εαυτούς μας : η επαναξιολόγηση είναι αναγκαία, με όρους όμως δικαιοσύνης και αναγκαιότητας. Ο μηδενισμός και η απόλυτη άρνηση δεν είναι λύση. Ας είμαστε λοιπόν, όλοι παρόντες και συμμέτοχοι στη διαδικασία για το καλό του τόπου μας.



Της Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 23 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2010, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, επεσήμανε τις προτεραιότητες που περιέχει για το νομό μας, καθώς και το εισόδημα των αγροτών  μας ενισχύεται και η πράσινη ανάπτυξη προωθείτε άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μας αφορούν.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη είναι το εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ομολογώ ότι σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη γι’ αυτά που θα πω. Scripta manent έλεγαν οι Λατίνοι.

Διότι δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, από αυτό εδώ το βήμα, χαρακτήριζαν τον προϋπολογισμό του 2009, ως «προϋπολογισμό σταθεροποίησης και αισιοδοξίας» και «βήμα προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Είναι σίγουρο ότι γνώριζαν που είχαν οδηγήσει την οικονομία οι αδιέξοδες και αποσπασματικές πολιτικές τους:

- σε δημόσιο έλλειμμα ύψους  12,7% του ΑΕΠ αντί του 3% που ανακοίνωναν
- σε δημόσιο χρέος άνω των 300 δις ευρώ
- σε ασφυξία την αγορά και σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας

Εν τω μεταξύ, τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων, της Siemens, των κουμπάρων και των κολλητών, αποκάλυψαν μια εξουσία διαβρωμένη, ανεξέλεγκτη και σάπια, που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα με τρόπο ιδιοτελή και σκοτεινό, προκειμένου να καταλήγει σε συγκεκριμένες τσέπες, προς χάριν μεγάλων συμφερόντων και κομματικών ημετέρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τραγικά συνυπεύθυνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, διότι δεν έλεγξε ποτέ, την αξιοπιστία των προσκομιζόμενων στοιχείων από την  απελθούσα κυβέρνηση.
Είναι φανερό λοιπόν, ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε συντάχθηκε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, που αποσταθεροποιεί την χώρα, καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό της και την κάνει ευάλωτη στους διεθνείς κερδοσκόπους.

Ο προϋπολογισμός του 2010 έχει στόχο την αναδιανομή του πλούτου, την ανάταξη της οικονομίας, την ανάπτυξη και δείχνει τις πολιτικές μας προτεραιότητες:

  • στο νοικοκύρεμα του κράτους 
  • στη μείωση της κρατικής σπατάλης
  • στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
Απαντά όχι μόνο σε αυτό που μας ρωτούσαν πονηρά για το που θα βρούμε τα λεφτά, αλλά δείχνει και με σαφές τρόπο το που πηγαίνουν τα λεφτά.

  • στην υγεία με άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού
  • στην ενίσχυση της παιδείας  με 1 δις ευρώ
  • στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις με την καταβολή του επιδόματος οικονομικής αλληλεγγύης
  • στους ανέργους  με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας
  • στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις δημόσιες επενδύσεις, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά
  • στους αγρότες :
1ον     με την αύξηση των αγροτικών συντάξεων και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11%,
2ον με την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας
3ον με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και τη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό ως αιχμή του δόρατος για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας τις πράσινες πολιτικές, και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Στόχος μας:

  • η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας με πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ανακύκλωση
  • η αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων, της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών
  • η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων
  • η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών μας και η ενίσχυση των περιβαλλοντικών θεσμών
Συγκεκριμένα για την Κορινθία, η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου και του υδροφόρου ορίζοντα, η διάβρωση των ακτών, η κατασκευή του φράγματος του Ασωπού, η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους του νομού, αποτελούν περιβαλλοντικά ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.

Επειδή όμως όταν μιλάμε για περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη, μιλάμε επίσης και για τη γεωργία, ειδικότερα στοχεύουμε:

- στον προσανατολισμό των αγροτών σε επιλογές προϊόντων και μεθόδων καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και στην παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων
- στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος με συνεχή και ενεργή παρουσία στα κέντρα   λήψης αποφάσεων
- στον εκσυγχρονισμό και στην αναμόρφωση του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται και οι νέοι κίνδυνοι που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές
- στον εντατικό έλεγχο της αγοράς για την αντιμετώπιση καταστάσεων καρτέλ και των παράνομων ελληνοποιήσεων, που μαστίζουν την ελληνική παραγωγή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ουσιαστικό διακύβευμα σήμερα δεν είναι μόνο η οικονομική μας πολιτική.

Είναι και η επάρκεια και αξιοπιστία του μέσου που θα την εφαρμόσει.

Γι’ αυτό πρώτιστο μέλημα μας είναι η ανασύνταξη του κράτους. Με ριζικές αλλαγές, βαθιές τομές, μένοντας μακριά από τη λογική του πολιτικού κόστους, δίνουμε τη μάχη για να αποκτήσει η Ελλάδα αυτό που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν:

•    Κράτος που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη.
•    Κράτος που ο πολίτης να το εμπιστεύεται.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ξέρει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν
εκτός από τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν.

Γι’ αυτό και την εκλογική μας δικαίωση θα την μεταφράζουμε συνεχώς σε πολιτική ευθύνη για να οικοδομήσουμε ξανά το κύρος της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Αυτήν την εβδομάδα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ρύθμιση των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και αγροτικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δίνει κυριολεκτικά «ανάσα» στους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους λόγω της μεγάλης οικονομικής στενότητας που βιώνουν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν  οφειλές τους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμές από 1.1.08 χωρίς πανωτόκια και με ειδικές προϋποθέσεις από 1.1.05, αλλά και ενεργές οφειλές τους.

Επίσης, η κυβέρνηση παρεμβαίνει αποφασιστικά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ καθώς διαγράφει όλα τα δυσμενή εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, μειώνει τα ανώτατα χρονικά όρια παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ (για απλήρωτες επιταγές 2 έτη, διαταγές πληρωμής 3 έτη, κατασχέσεις 4 έτη), διαγράφει επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών από τη σφράγισή τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και εξοφλημένες οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και ορίζει  ως ανώτατο χρόνο εμφάνισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ τα 10 έτη.

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, η οποία είναι μέλος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, στην παρέμβαση της επεσήμανε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση, που σήμερα βιώνουμε, οφείλεται κυρίως στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που επί πολλά χρόνια αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τώρα μας εκδικούνται.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει πολύ βαριές ευθύνες για την ανεύθυνη οικονομική της πολιτική, που έφερε σε δεινή κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά και για την ατολμία της να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και τομές, που επί 5ετία ευαγγελιζόταν.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγάζει τον τραπεζικό βρόγχο από το λαιμό των επιχειρηματιών, των επαγγελματικών και των αγροτών ώστε η αγορά να κινηθεί, το χρήμα να ρεύσει, οι επιχειρήσεις να διατηρηθούν, οι δουλειές να διασφαλιστούν και τελικά η οικονομία να τονωθεί και να ξεπεράσουμε την ύφεση.

Επί των άρθρων του, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1ον     την μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ των χρονικών ορίων που τίθενται.

Το κέρδος από μια τέτοια προοπτική είναι διπλό: και για τις τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν ρευστό χρήμα χωρίς  έξοδα και περαιτέρω επισφάλεια.

Κυρίως όμως, ωφελεί τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με αξιοπρέπεια τις οφειλές τους, τουλάχιστον από το 2004.

Ιδίως για τους αγρότες, η παράταση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα από την αγροτική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας τα χρέη τους να διογκώνονται και την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται.

Ειδικότερα, στην εκλογική μου περιφέρεια, το Νομό Κορινθίας, οι αγρότες τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, που συρρίκνωσαν το εισόδημα τους, αλλά και την αδιαφορία της τότε κυβέρνησης που δεν τους προστάτευσε από τους μεσάζοντες, τις παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα καρτέλ και τα κυκλώματα, δημιουργώντας τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στο χωράφι και το καλάθι της νοικοκυράς.

Συνεπώς, η δυνατότητα να επεκταθούν τα δάνεια που μπορούν να ρυθμιστούν είναι και δίκαιη και επιβεβλημένη από τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

2ον    την ανάγκη να υπάρξει αναλογικότητα στον χρόνο παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ κάνει πολλές φορές κακή χρήση των οικονομικών δεδομένων των πολιτών.

Απαίτηση της κοινωνίας και της αγοράς είναι να υπάρχει αναλογικότητα του χρόνου παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ με το ύψος της οφειλής, καθώς δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένας οφειλέτης έστω και 1000 ευρώ με έναν οφειλέτη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η τραγική κατάσταση την οποία μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία είναι αναστρέψιμη. Χρειάζεται να δώσουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρόνο και εμπιστοσύνη.

Διότι είναι φανερό από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μας, όπως για την χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών και αγροτικών χρεών, ότι έχουμε και την κοινωνική ευαισθησία και τη γνώση της αγοράς, για να βρούμε τον τρόπο να αναθερμάνουμε την οικονομία με γρήγορα βήματα, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα που απομυζούν το πορτοφόλι του πολίτη και να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Κατά την ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη τόνισε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι με διαχρονική, με διακομματική ευθύνη όλων μας αφήσαμε τους νέους μας να συνωστίζονται έξω από κομματικά γραφεία και να παρακαλούν για μία θέση στο δημόσιο, για μία θέση σε πρόγραμμα stage ή για μία ολιγόμηνη σύμβαση, κυνηγώντας το όνειρό τους για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η ευθύνη ανήκει σε όλους.

Χθες ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να αποσύρει από την παράταξή του όλες τις ευθύνες, παρουσιάζοντας την απελθούσα Κυβέρνηση ως άσπιλη ευθυνών.

Εν τούτοις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε πολύ καλά μέσα σας ότι έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί μπορέσατε μέσα σ’ αυτό το διάστημα των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης ουσιαστικά να υπερδιογκώσετε το πρόβλημα, να δώσετε προβάδισμα στο ρουσφέτι, να απαξιώσετε τη διαδικασία των διαγωνισμών και το ίδιο το ΑΣΕΠ και να επανιδρύσετε το κράτος μ’ ένα μοναδικό δικό σας, και δυστυχώς καταστροφικό για τον τόπο, τρόπο.

Επί πεντέμισι χρόνια παρακολουθήσαμε μία πρωτοφανή καθυστέρηση στους διαγωνισμούς για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, συγχρόνως όμως τη συγκρότηση νευραλγικών υπηρεσιών με ανειδίκευτους συμβασιούχους ή σταζιέρ και προσλήψεις πλήθους ημετέρων με διαδικασίες εν κρυπτώ.

Παράλληλα, το ΑΣΕΠ στερήθηκε την αρμοδιότητα να συντάσσει τις προκηρύξεις και να ελέγχει την εξέλιξή τους.

Από την άλλη μεριά καταντήσατε την προσωπική συνέντευξη, μία διαδικασία που θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της κάθε υπηρεσίας, να είναι σήμερα ένα παράδειγμα προς αποφυγή και ουσιαστικά να αλώσετε με αυτό το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας προβάδισμα σε κάποιους που δεν είχαν τα προσόντα, αλλά τις κομματικές γνωριμίες.

Σήμερα αντί να συναισθανθείτε τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες έχετε και ουσιαστικά να δηλώσετε τη μεταμέλειά σας ψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο, προσπαθείτε μάταια να υπερασπιστείτε τα αδιέξοδά σας μη έχοντας να απαντήσετε τίποτα επί της ουσίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πρέπει να το ψηφίσουμε όλοι, όχι μόνο γιατί αποτελεί δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και γιατί αποτελεί απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, απαίτηση του ελληνικού λαού που εκφράστηκε στις 4 του Οκτώβρη με μία δυνατή λαϊκή εντολή.

Σήμερα αποδεικνύουμε τη θέλησή μας να μην επιτρέψουμε ξανά νέα παιδιά, άξιοι άνθρωποι να αδικούνται και να εξαρτούν την επαγγελματική τους πορεία και την προσωπική τους ζωή από κομματικές γνωριμίες.

Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην κατάργηση τριών βασικών αδικιών: Πρώτον, ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεύτερον, ανάμεσα στους ανέργους και στους εργαζόμενους. Και τρίτον, στους έχοντες εμπειρία και στους έχοντες τίτλους σπουδών.
Αυτό το πετυχαίνουμε: Πρώτον, με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας και την αύξηση του ποσοστού των θέσεων για τις οποίες δεν απαιτείται προϋπηρεσία.
Δεύτερον, με την κατάργηση της συνέντευξης, που εφαρμόστηκε για να δώσει προβάδισμα σε ανθρώπους χωρίς προσόντα αλλά με τα κατάλληλα «κονέ».

Τρίτον, με την ισόρροπη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων.

Τέταρτον, με τη διεύρυνση του ελέγχου του ΑΣΕΠ ακόμα και σε φορείς, όπως είναι η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε: οι πολίτες σκανδαλίζονται όταν από καιρού εις καιρόν έρχονται στην επιφάνεια προσλήψεις «ημετέρων» σε νευραλγικές θέσεις.

Πέμπτον, με την κατάργηση των προνομίων αθλητών για το διορισμό τους στο Δημόσιο και τη θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να αποτελεί ουσιαστική επιβράβευση της Ελληνικής Πολιτείας και όχι χαριστική διευθέτηση.

Επίσης, με αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων έργου, που να μην υποκρύπτουν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Θα ήταν ευχής έργον το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να περιβληθεί με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Αποτελεί σημαντικό βήμα για όλους μας, για την ελληνική κοινωνία, για τους νέους μας, που πρέπει να έχουν αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στα προσόντα τους, αλλά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και στο πολιτικό σύστημα, ότι μπορεί να τους εγγυηθεί αξιοπρέπεια, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Δεν φθάνει όμως μόνον αυτό. Πρέπει να επιταχύνονται και να απλουστεύονται οι διαδικασίες. Πρέπει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ. Πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές, αλλά και να εφαρμόσουμε περισσότερες πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, με βάση όμως την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει στη συνείδηση των πολιτών όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες, από τις οποίες πιστεύουμε ότι εξαρτάται η κοινωνική συνοχή και η πρόοδος της χώρας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αλλαγές και οι ρήξεις που απαιτούνται σήμερα θα έχουν πολιτικό κόστος. Όμως το πολιτικό κόστος αυτό το αναλαμβάνουμε σε όλη του την έκταση.

Λυτρώνουμε τους νέους μας από το εμπόριο της ελπίδας και τους δίνουμε τη δυνατότητα να ξέρουν από εδώ και εμπρός ότι την επιτυχία τους θα την αξίζουν και ότι η ενδεχόμενη αποτυχία τους δεν θα οφείλεται απλώς στο ότι ευνοήθηκαν κάποιοι άλλοι. Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 17 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Στις 15 Δεκεμβρίου συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Κατερίνας Φαρμάκη – Γκέκη για τη μη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Κορίνθου, προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κυρία υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει προωθηθεί αίτημα προς το ΑΣΕΠ για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών  για την πλήρωση 9 κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο, προκήρυξη που εκκρεμεί ήδη από τον Απρίλιο του 2009. Επίσης, ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του, θα επιτρέψει στο κέντρο να λειτουργήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Δεσμεύτηκε δε, ότι γίνονται οι κινήσεις ώστε να υπάρξει γιατρός που θα έχει την ευθύνη και τον συντονισμό της λειτουργίας του.

Στη συνέχεια, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη πήρε το λόγο και ανέφερε με τη σειρά της τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ, καταρχήν σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ για να απαντήσετε σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για το Νομό Κορινθίας.

Οφείλω να σας πω τα συγχαρητήριά μου γιατί άμεσα κάνατε τη σύσταση χιλίων οργανικών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πιστεύω ότι από αυτό και μόνο θα επωφεληθεί και το Νοσοκομείο Κορίνθου, ένα νοσοκομείο που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με πάρα πολλές ελλείψεις.
Όσον αφορά στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής  Αποκατάστασης Κορίνθου είναι ένα έργο που σήμερα καλύπτει 5.500 τ.μ. Η επίσκεψή μου εκεί μου έδωσε την εικόνα ενός άρτια εξοπλισμένου κέντρου, έτοιμου να λειτουργήσει.

Δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα όχι μόνο για τις κτιριακές υποδομές αλλά και για τον εξοπλισμό του.

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις εξειδικευμένων υπαλλήλων δεν υπάρχει σε άλλη περιφέρεια της Πελοποννήσου, αλλά ίσως και στο Πανελλήνιο, ένα παρόμοιο έργο τόσο τέλεια εξοπλισμένο και τόσο άρτιο στις υποδομές.

Δυστυχώς για εμάς αυτό το έργο χρόνια τώρα, με παλινωδίες και καθυστερήσεις για χάρη κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων πιστεύω, κάποιοι αρνούνται να το λειτουργήσουν.
Το ότι αυτή τη στιγμή το προσωπικό του, είναι αποσπασμένο στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα  υποβαθμίστηκε η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ.
Και αφέθηκε να υποβαθμίζεται ακριβώς για χάρη κάποιων συμφερόντων.

Δεν είναι μόνο ότι ζημιώνονται οι Κορίνθιοι πολίτες και γενικότερα οι Έλληνες πολίτες με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζημιώνεται και το κράτος, αφενός μεν γιατί έχουν δαπανηθεί τόσα πολλά χρήματα και αφετέρου διότι συντηρείται ένα τεράστιο σε έκταση αυτή τη στιγμή κτήριο, πληρώνεται το προσωπικό και απαξιώνεται, αν θέλετε, με τα χρόνια και ο εξοπλισμός.
Άρα, αυτή τη στιγμή είναι επείγον για εμάς στο νομό Κορινθίας να προχωρήσετε σε άμεση στελέχωση του Κέντρου.

Πιστεύω ότι δεν είναι αρκετά μόνο τα εννέα άτομα, γιατί οι πραγματικές οργανικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

Επίσης, πρέπει να έρθουν στις θέσεις τους αυτοί οι οποίοι είναι αποσπασμένοι και να γίνουν γρήγορα οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και σας πληροφορώ ότι μόνο με τον ΟΓΑ και κατόπιν πολλών εκκλήσεων έχει  υπογραφεί. Το Ι.Κ.Α. αρνείται να συμβληθεί με το εν λόγω Κέντρο.

Θεωρώ ότι η ευαισθησία σας έχει διατυπωθεί και πιστεύω ότι δεν θα χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για το Νομό Κορινθίας


Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δήλωσ
ε ότι είναι πραγματική η ανάγκη στήριξης του Νοσοκομείου της Κορίνθου, του οποίου τα προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γνωστά.

Η κυρία υπουργός διαβεβαίωσε την κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ότι θα παρακολουθήσει την πορεία του ΚΑΦΚΑ πάρα πολύ στενά, προκειμένου στις αρχές της επόμενης χρονιάς όντως να λειτουργήσει.
Παραδέχθηκε βέβαια, την ανάγκη των νοσοκομείων να αποσπούν προσωπικό, όμως διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση των προσλήψεων των νοσηλευτών, θα απελευθερώσει τους αποσπασμένους του κέντρου ώστε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα συνεργασίας του Κέντρου με το Ι.Κ.Α., εξέλιξη που θα έδινε την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας  να εξυπηρετηθούν από τις εγκαταστάσεις του.



Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Συνεχίζει τον κύκλο των επαφών της με θεσμικούς παράγοντες του Νομού Κορινθίας, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας,  Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη.

Μετά από αίτημα της, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σικυωνίων, κύριο Τσουλούφα και τον Λιμενάρχη Κιάτου κύριο Θελερίτη, παρουσία των Αντιδημαρχών κ.κ. Πάνου, Μουρίκη και Ζαχαρία,  από τους οποίους και ενημερώθηκε για όλα τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής, ενώ συζητήθηκε και η διαδικασία συντονισμού δράσεων για την επίλυση τους.

Η κ. Φαρμάκη – Γκέκη, αφού ευχαρίστησε τον κ.Δήμαρχο, που αποδέχθηκε την πρόταση της καθώς και όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής τα οποία της είναι γνωστά και από την πολυετή θητεία της ως Νομαρχιακής Συμβούλου.

Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης, ο Δήμαρχος Σικυωνίων έθεσε τα εξής ζητήματα:

1.    ανάδειξη, στερέωση, αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου και της αγοράς του Σταδίου καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου

2.    την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπλαση του νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ

3.    την κατασκευή Πολιτιστικού Πολυκέντρου και την αναπαλαίωση των αποθηκών ΑΣΟ

4.    την στελέχωση με ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κιάτου και των Αγροτικών Ιατρείων

5.    την προώθηση έργων για την προστασία των παραλιακών οικιστικών περιοχών από την διάβρωση

6.    την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου

7.    την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών του σημαντικού αρδευτικού έργου του Φράγματος του Ασωπού

8.    την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή Αθλητικού Κέντρου με προδιαγραφές και για την άθληση ΑΜΕΑ

9.    την κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Νομό

10.    την εξέταση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

11.    την άμεση υλοποίηση του αγροτικού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

12.    την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής από Κόρινθο έως Κιάτο

13.    την αποσυμφόρηση του οδικού άξονα από την Σωληνουργεία Κορίνθου έως το Κιάτο από τις μεγάλες νταλίκες που αποφεύγουν τα διόδια προς Πάτρα

14.    την κατασκευή παράπλευρων έργων στο πλαίσιο της Ν.Ε.Ο. Κορίνθου- Πατρών προκειμένου να μην εγκλωβιστούν εκατοντάδες ιδιοκτησίες που δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμους

15.    τη διατήρηση του πρακτορείου ΔΕΗ Κιάτου, που εξυπηρετεί πάνω από 30.000 κατοίκους των Δήμων Σικυωνίων, Βέλου και Στυμφαλίας.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη διαβεβαίωσε τους παριστάμενους για την πρόθεση της να προχωρήσει άμεσα σε επαφές, προκειμένου να προωθήσει τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά.

Τέλος, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη τόνισε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού Κορινθίας, αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών, ενώ μετέφερε το στίγμα της νέας κυβέρνησης για την προαγωγή της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας και δεσμεύτηκε για την ανάληψη και υποστήριξη σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 14 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θεατές σε ένα αξιοπερίεργο μιντιακό παιχνίδι καταστροφολογίας εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνοι που επί πέντε και πλέον χρόνια παρείχαν επικοινωνιακή ασυλία στη Νέα Δημοκρατία και στον κύριο Καραμανλή, επιδίδονται σήμερα σε ένα ανηλεές σαφάρι αρνητικότητας και μηδενισμού με διάφορες αφορμές.

Πότε τα ευρω-χτυπήματα για το έλλειμμα μαμούθ που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία, πότε οι συνεχόμενες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, πότε εσχατολογικές προβλέψεις για κατάργηση του 13ου μισθού, κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και σκληρά φορολογικά μέτρα, αμαυρώνουν τις προσδοκίες των πολιτών από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και επηρεάζουν αρνητικά πολίτες και αγορές.

Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας μας δεν πραγματοποιήθηκε κατά τους 2 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα προς το κλίμα που εντέχνως δημιουργείται, το ΠΑΣΟΚ επιλέχθηκε από τον ελληνικό λαό για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το έχει κάνει στο παρελθόν, θα το επαναλάβει και στην τωρινή περίσταση. Η κρίση δημιουργήθηκε από την στεγνά διαχειριστική λογική της Νέας Δημοκρατίας, από την σαφή πολιτική επιλογή της να ευνοήσει τους έχοντες και κατέχοντες, από την απίστευτη σπατάλη των δημοσίων πόρων.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μια κατάσταση πρωτοφανούς διάλυσης στη δημόσια διοίκηση και υφίσταται πρωτοφανείς πιέσεις από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, οι οποίοι καθ’ υπερβολήν μας χρησιμοποιούν ως «μπαμπούλα» για άλλες χώρες με υψηλό έλλειμμα. Εντούτοις, τα πρώτα κιόλας νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν όχι μόνο τον αναμφισβήτητο κοινωνικό προσανατολισμό της πολιτικής μας, αλλά κυρίως την απόλυτη προσήλωση μας στο κοινωνικό αίτημα να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα μιας χώρας με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα.

Είναι αναμενόμενο ορισμένοι να μην διανοούνται 1ον ότι θα αλλάξει ο τρόπος προσλήψεων στο δημόσιο και ότι από το «τυφλό» σύστημα του Μαυρογιαλούρου θα περάσουμε στην αξιοκρατία, 2ον ότι όλες οι αποφάσεις του δημοσίου τομέα θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και ότι από τις εν κρυπτώ υπογραφές τύπου Βατοπέδι, θα περάσουμε στη διαφάνεια και στον διαρκή έλεγχο, 3ον ότι από τις αποφάσεις σε κλειστό κονκλάβιο θα περάσουμε στη δημόσια διαβούλευση και στην ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Από τα γαλάζια παπαγαλάκια και την παλαιοκομματική νοοτροπία τους είναι αναμενόμενη η άρνηση σε όλα.

Εντούτοις, εμείς οι ίδιοι, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης χωρίς κανένα σύνδρομο ενοχής. Είναι αδιανόητο 60 ημέρες μετά τις εκλογές να εκφράζεται αντίδραση για κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακόμα και για την τοποθέτηση περιφερειαρχών!

Η χώρα μας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη. Χρειάζεται η συστράτευση όλων μας για να διαβούμε το Ρουβίκωνα της οικονομικής, ηθικής και θεσμικής κρίσης, που διανύουμε. Η έκφραση αντίδρασης για την αντίδραση αποτελεί περιττή πολυτέλεια για το πολιτικό μας σύστημα, που βρίσκεται σε σοκ από το μέγεθος των συσσωρευμένων προβλημάτων.  Όσοι δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη συνεργασίας, συναίνεσης και διαλόγου για να ξεπεραστούν οι κρυμμένες κάτω από το χαλί εκκρεμότητες, είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.  Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο!


Της Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 12 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η ανάγκη λειτουργίας του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Κορίνθου, πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18.00, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη.

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, που επεσήμανε σε ερώτηση της προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την αναγκαιότητα να παραδοθεί επιτέλους το συγκεκριμένο έργο στους πολίτες του νομού, θα έχει την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα  για την Κορινθία.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί ένα «έργο – φάντασμα» για το Νομό καθώς αν και έχει επανειλημμένως εξαγγελθεί η λειτουργία του από την απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, γεγονός που έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες για το μέλλον του κέντρου.
   

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 20 χρόνια.

Σήμερα την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα  54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής.

Εντούτοις, παρά τις διεθνείς διακηρύξεις εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να στερούνται της βασικής σχολικής εκπαίδευσης, να υφίστανται τις συνέπειες πολέμων, βάναυσης συμπεριφοράς και εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα:

•    8,8 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα και ασθένειες.
•    σχεδόν 200 εκατ. παιδιά είναι καχεκτικά εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού.
•    101 εκατ. παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.
•    πάνω από μισό δισ. παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.
•    1,2 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης.
•    150 εκατ. παιδιά 5 - 14 ετών εμπλέκονται στην παιδική εργασία.
•    Στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 12,4% το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε 2% το ποσοστό των παιδιών που γίνονται θύματα σοβαρών μορφών κακοποίησης μέσα στην οικογένεια και σε 7% το ποσοστό των μαθητών που διακόπτει την παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί πολλά βήματα στην βελτίωση της ζωής των παιδιών ανά τον κόσμο, η φτώχεια και η εξαθλίωση εξακολουθούν να μαστίζουν εκατομμύρια παιδιά, ακόμα και στη χώρα μας.

Την ώρα που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται, η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται, οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών πιστοποιούν μια πραγματικότητα που αφορά όλους μας: τα παιδιά αποτελούν τα πλέον εύκολα θύματα μιας άδικης κοινωνίας  εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους και των ελλιπών κοινωνικών δομών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας, διαπιστώνεται ότι απαιτείται η ολοένα και μεγαλύτερη εγρήγορση της Ελληνικής Πολιτείας ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών και διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις:

•    Ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών από την ενδοοικογενειακή βία
•    Ανάληψη δράσεων για την ευαισθητοποίηση των γονέων κατά της σωματικής τιμωρίας
•    Θέσπιση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου εθνικού προνοιακού συστήματος  για την προστασία του παιδιού και της οικογένειας
•    Ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για την παροχή προνοιακών υπηρεσιών και την παρέμβαση σε θέματα παιδικής προστασίας από τη βία
•    Δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών μονάδων από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας για την στήριξη μαθητών -θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
•    Δημιουργία υποστηρικτικών δομών στην εκπαίδευση για την συγκράτηση του μαθητικού πληθυσμού, για την στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και για την ένταξη των αλλοδαπών μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα
•    Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για τον έλεγχο της παράνομης παιδικής εργασίας
•    Χρηματοδότηση των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και δημιουργία ειδικών στεγών προστατευτικής φιλοξενίας για εφήβους
•    Ενεργοποίηση του ν.2447/1996 για τον θεσμό της αναδοχής, που αφορά στην εναλλακτική φροντίδα και περίθαλψη παιδιών που χρειάζεται να απομακρυνθούν προσωρινά από το οικογενειακό τους περιβάλλον

Είναι φανερό ότι δεν έχουμε εξαντλήσει τις πρωτοβουλίες που μια κοινωνία δικαίου οφείλει να αναλάβει για την  προστασία του φυτωρίου της.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στα δικαιώματα των παιδιών Ρομά, τα οποία παραβιάζονται συστηματικά. Η εκπαίδευση τους, ιδίως όσων διαμένουν σε καταυλισμούς, υστερεί σημαντικά, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που δεν εγγράφεται ποτέ στο σχολείο ή παρακολουθεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακός.  Τα παιδιά Ρομά τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο και υφίστανται διακρίσεις, ενώ η Ελληνική Πολιτεία δείχνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη χρηματοδότησης και ενίσχυσης των απαραίτητων προνοιακών δομών για την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη. Στην Κορινθία, γνωρίζουμε το πρόβλημα όπως έχει διαμορφωθεί σε συγκεκριμένους οικισμούς του νομού μας, όπου και οι πλέον ανάλγητοι διαπιστώνουν ότι αυτά τα παιδιά διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης και πλήρους εγκατάλειψης.

Τα παιδιά του κόσμου δεν γιορτάζουν μια μέρα…Γιορτάζουν όλες τις ημέρες του χρόνου! Η Παγκόσμια ημέρα του παιδιού πρέπει να είναι μονάχα η αφορμή για έναν γόνιμο και ουσιαστικό  προβληματισμό όλων μας, αρμόδιων φορέων και πολιτών, για τις ευθύνες μας  απέναντι στα παιδιά μας. 

Ας είναι η φετινή επέτειος η απαρχή για άμεσες αποφάσεις και ενεργή δραστηριοποίηση τόσο της Πολιτείας όσο και των εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην κατεύθυνση της προστασίας της παιδικής ψυχής. Είναι ευθύνη όλων μας.


Της Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στους συμπολίτες της, η  Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, τηρεί απαρέγκλιτα τον κύκλο των επαφών της με παράγοντες της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να προωθήσει θέματα του νομού, παράλληλα με το μόνιμο διάλογο που διεξάγει με τους φορείς και τους πολίτες της Κορινθίας.

Σήμερα συναντήθηκε με παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να τονίσει την σημαντικότητα της υδροδοτήσεως της Κορίνθου από την Στυμφαλία, ώστε να μην καθυστερήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Το απόγευμα η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη είχε συνάντηση σε θερμό κλίμα με τον υπουργό Οικονομικών, κύριο Παπακωνσταντίνου για το θέμα της Διώρυγας και της προώθησης των έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στο νομό μας.

Μετά από την αδράνεια που είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με την μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΑΕ, την εκπεφρασμένη διάθεση της να αποχωρήσει από την εκμετάλλευση της Διώρυγας, αλλά και τα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούνται στους εργαζομένους της, η κυβέρνηση διά του πλέον αρμοδίου εκπροσώπου της του υπουργού Οικονομικών, εξέφρασε την θέληση της να ξεμπλοκάρει τη διαχείριση της Διώρυγας και να προάγει την περαιτέρω αξιοποίηση της.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε την κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ότι σύντομα θα κινηθούν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί προκειμένου η ΑΕΔΥΚ ΑΕ να αναλάβει την ευθύνη της διώρυγας και να δοθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την ανάπτυξη της Κορινθίας.

Στη συνέχεια, διεξήχθη συζήτηση κατά την οποία η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ανέδειξε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και την εξασφάλιση της χρηματοδοτήσεως έργων που αφορούν στην Κορινθία.

Τέλος ο κύριος υπουργός τόνισε στην κυρία Φαρμάκη τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο για να ανταποκριθεί στις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 10 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Τις ευχές της προς το νέο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, κύριο Φώτη Χατζημιχάλη εξέφρασε σε επιστολή της η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Χατζημιχάλη,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή σας στη θέση του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Εκ του νέου σας αξιώματος, καλείστε να επιλύσετε φλέγοντα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα του Νομού Κορινθίας, που παρέμειναν εκκρεμή τα τελευταία χρόνια, αλλά και να χειριστείτε σε τοπικό επίπεδο τις κυβερνητικές εξαγγελίες στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μείζονα θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων θέτω τον εαυτό μου στην πλήρη διάθεση σας.

Η προηγούμενη κοινοβουλευτική σας εμπειρία, οι θέσεις ευθύνης τις οποίες έχετε αναλάβει, οι οργανωτικές σας ικανότητες, η πολυετής ενασχόληση σας με τα κοινά καθώς και η βαθιά γνώση της Διοίκησης και των ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκ μέρους σας, αποτελούν  εχέγγυα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας στη νέα σας θέση.

Ευελπιστώντας στην άμεση συνεργασία μας και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη παραβρέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2009, στα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, στην Αρχαία Κόρινθο.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη αφού συνεχάρη τον μεγάλο ευεργέτη του κέντρου και δωρητή κύριο Δημήτριο Χρήστου, χαιρέτησε με θέρμη την εκδήλωση και στην παρέμβαση της ανέφερε τα κάτωθι:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, στα εγκαίνια της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Χαιρετίζω εγκάρδια την σημερινή γιορτή των παιδιών, αλλά και τη δική σας προσπάθεια, την προσπάθεια όλων όσων βοηθάτε έμπρακτα τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, μας αναγκάζουν να στρέψουμε το βλέμμα περισσότερο από ποτέ στους συνανθρώπους μας.

Όχι μόνο για να αναγνωρίσουμε τις πολλές ανάγκες τους για κρατική μέριμνα και κοινωνική αλληλεγγύη. Αλλά ακόμα και για να δούμε απολογιστικά τα δικά μας πεπραγμένα για τα άτομα με αναπηρίες, ως Πολιτεία και ως θεσμικοί παράγοντες.

Είναι γεγονός ότι παρά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας αναφορικά με την εκπαίδευση, την πρόνοια, την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑΜΕΑ, αλλά και αναφορικά με τη νοοτροπία του συνόλου των πολιτών, υπολειπόμαστε πολύ από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Χρειάζεται μια πολιτική με ισχυρή βούληση και έντονη ανθρωπιά για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε ως κοινωνία και ως πολιτεία να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης που μπορούμε να διασφαλίσουμε στα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Τα άτομα με αναπηρίες δεν έχουν ανάγκη την προσοχή μας μια ημέρα το χρόνο, αλλά διαχρονικά, συστηματικά και ουσιαστικά.

Είμαι σίγουρη ότι σύντομα ως Πολιτεία, με την ενεργή συμμετοχή όλων μας –όπως και η σημερινή μας παρουσία δείχνει- θα αποδείξουμε σε όλους με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα ότι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας πολιτικής, την οποία καλούμαστε να εφαρμόσουμε με αίσθημα ευθύνης προς ολόκληρη την κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.»


   
Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 8 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, κατά την ομιλία της επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με κύριο αντικείμενο την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, έθεσε μεταξύ άλλων, το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κορίνθου και των σοβαρών προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη είναι το εξής:


«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις δύο τελευταίες μέρες στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου ομολογώ ότι εξεπλάγην δυσάρεστα.

Δεν θα περίμενα βέβαια μία καθολική συναίνεση και αποδοχή από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Θα περίμενα όμως μία αυτοκριτική και σίγουρα λιγότερο υψηλούς τόνους. Από τους συναδέλφους δε, των υπολοίπων κομμάτων θα έλεγα ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ρητορική του «όλοι ίδιοι είμαστε, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία». Ας περιμένουν λίγο ακόμα, διότι για να συγκρίνουμε δεν είναι μόνο το παρόν, αλλά είναι και το παρελθόν.

Και είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία, αν ανατρέξει κανείς και δει όλο το προηγούμενο διάστημα στα νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο πόσα απ’ αυτά αφορούσαν το μεγάλο κεφάλαιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσα αφορούσαν κοινωνικές δράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία, λοιπόν, των σχεδίων νόμων που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση -είναι σαράντα οκτώ- αφορούν τις επενδύσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εν γένει το μεγάλο κεφάλαιο και μόλις δέκα είχαν κοινωνικό χαρακτήρα.

Στον αντίποδα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε τρεις φορές πρόταση νόμου για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών, για τη λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης στους εισοδηματικά ασθενέστερους και σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Συνεπώς οι κρίσεις περί μετεκλογικής αναξιοπιστίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ρητορική του «όλοι ίδιοι είμαστε» διαψεύδονται από την ίδια την κοινοβουλευτική πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αποφασισμένη να ασκήσει με απόλυτη προτεραιότητα κοινωνική πολιτική και να είναι πιστή στις δεσμεύσεις της για όλο και λιγότερες ανισότητες. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνεχώς θα εργαζόμαστε.

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες είναι διακριτές και καταγράφονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας που ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικά ομάδες θα μοιραστούν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα μισθωτοί και αγρότες με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και με ατομικό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ λαμβάνουν αναλογικά από 700 ευρώ σε οικονομική ενίσχυση, όπως και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, μακροχρόνια άνεργοι, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που εμπίπτουν στα εισοδηματικά όρια του ΕΚΑΣ.

Στο άρθρο 2 η Κυβέρνηση καθορίζει με κριτήρια δίκαια και αναλογικά την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις τριακόσιες περίπου επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν επιδιώκουμε σίγουρα να πλήξουμε την επιχειρηματικότητα. Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι σε μία κοινωνία δικαίου πρέπει όλοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τα κέρδη τους. Προς τι, λοιπόν, ο αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων συναδέλφων; Σε ποιο ακριβώς σημείο της πολιτικής μας έγκειται η ομοιότητά μας με τη Νέα Δημοκρατία;

Στο άρθρο 3 η Κυβέρνηση προσπαθεί επιτέλους να εστιάσει στις μεγάλες ιδιοκτησίες συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν βρει τον τρόπο και ξεφεύγουν από τη φορολογία που τους αναλογεί.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι εξωχώριες εταιρείες αποτελούν χρόνια τώρα το «Δούρειο Ίππο» της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Σήμερα, 3.684 offshore εταιρείες έχουν στην κατοχή τους μια τεράστια ακίνητη περιουσία σε πολύ ακριβές περιοχές της χώρας, στα βόρεια προάστια, στα παράλια της Αττικής, σε ακριβά θερινά και χειμερινά θέρετρα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι μόνο με 1.000 ευρώ μπορεί ο καθένας να συστήσει μια εξωχώρια εταιρία και να αγοράσει και να εκμεταλλευτεί ένα ακίνητο μεγάλης αγοραστικής αξίας κατά κατάχρηση των φορολογικών διατάξεων. Επιτέλους, υπάρχει μια Κυβέρνηση που βάζει μπλόκο σ’ αυτές τις συναλλαγές.

Στο άρθρο 4 η Κυβέρνηση με γενναίο τρόπο επιβάλλει φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, αλλά και κάθε γνωστού δόγματος, με ποσοστό 3‰ από 1‰ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ακανθώδες. Εντούτοις, είναι πολιτικά επιβεβλημένο και μάλιστα σ’ αυτούς τους δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς να αντιμετωπιστεί και σίγουρα να μην υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Δεν μπορεί η Εκκλησία να απόσχει από τη μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, προκειμένου να ορθοποδήσει.

Πάμε τώρα στο άρθρο 5, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι κόβει το γόρδιο δεσμό που χρόνια τώρα κρατούσε τα νοσοκομεία μας σε μία κατάσταση αναταραχής, σε μία κατάσταση που στερούσε από την ελληνική περιφέρεια την ικανοποίηση των αναγκών της.

Θέλω εδώ να αναφερθώ στο Νοσοκομείο Κορίνθου, που βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο, που δέχεται συνεχώς βαριά περιστατικά, γιατί έχουμε το δρόμο Κορίνθου-Πατρών, που δυστυχώς δεν είναι ο δρόμος με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει και που συνεχώς έχουμε τροχαία ατυχήματα και μάλιστα πάρα πολύ βαριά.

Το τελευταίο διάστημα η Εντατική του Νομού μας ήταν κλειστή. Σαφέστατα, με αυτό το νομοσχέδιο, με αυτές τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης τίθεται τέλος σε αυτό και δίνεται μία ανάσα στο Νοσοκομείο μας, για να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει.

Δεν είναι πρόθεσή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως βλέπετε, οι εντυπωσιασμοί. Είναι πρόθεσή μας η ουσία στην πολιτική. Είναι πρόθεσή μας να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στο να εμπεδωθεί στη συλλογική συνείδηση μια νέα κοινωνική πολιτική. Εμείς θέλουμε στην οικονομική «γρίπη» που απειλεί σήμερα όλους τους πολίτες να απαντήσουμε με «εμβόλιο» την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και από την ίδια την πολιτεία στους ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας.

Θέλω να πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε μία σύγχρονη και προοδευτική χώρα, μία χώρα που σέβεται τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ.



Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 12:00μμ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Άγγελο  Τσουλούφα παρουσία των αντιδημάρχων προκειμένου να ενημερωθεί για τα ανοιχτά  ζητήματα της περιοχής.  
 


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 4 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Το ζήτημα της προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου από τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον κόλπο της Αντίκυρας, έφερε στη Βουλή των Ελλήνων με κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η κυρία Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας.

Η κυρία Φαρμάκη-Γκέκη, απευθυνόμενη προς τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ.Ρέππα και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, έθεσε επί τάπητος το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων διεθνών επιχειρηματικών ομίλων του ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και ειδικότερα αναφέρει:

«Σε περίπτωση υλοποίησης του ανωτέρω σχεδιασμού, ο Κορινθιακός Κόλπος κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί σε «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης, βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών και λόγω της επιστροφής στον Κορινθιακό τεράστιων ποσοτήτων νερού που θα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των βιομηχανιών, εμπλουτισμένων με επικίνδυνα χημικά μίγματα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι να αυξηθεί η θερμοκρασία της θάλασσας και να εξαφανισθούν οι έμβιοι οργανισμοί, γεγονός που θα βλάψει ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Με την ανοχή της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να λειτουργήσει ο Ανθρακικός Σταθμός με εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Εντούτοις, οι κάτοικοι της Κορινθίας αντιδρούν έντονα και ζητούν την ενιαία διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό Κόλπο.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ε.Ε. προωθεί Ενιαία Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, με στόχο την καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε όλες τις Ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2021, η δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου τεράστιου ενεργειακού κέντρου στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου καθίσταται πλήρως ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και  υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Ποια είναι η πολιτική βούληση σας αναφορικά με την δημιουργία ενός τεράστιου ενεργειακού κέντρου παραγωγής «βρώμικης ενέργειας» στα Αντίκυρα Βοιωτίας;

2) Με ποιες συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές και πολιτικές προτίθεστε να προστατεύσετε το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου που βλάπτεται ανεπανόρθωτα από την ως άνω προοπτική;

3) Σκοπεύετε να προωθήσετε με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας με μορφές φιλικότερες στο περιβάλλον, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του μονοπωλίου παραγωγής ενέργειας από τη ΔΕΗ;»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων που καταλήγουν στον Κορινθιακό Κόλπο κατέθεσε η Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη έχει το εξής περιεχόμενο:

«Και φέτος τα δύο ποτάμια της Κορινθίας, Σύθας και Ασωπός μεταφέρουν τα απόβλητα των ελαιοτριβείων του Νομού, με αποτέλεσμα η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα να επηρεάζει άμεσα τη γεωργία, ενώ η ρύπανση του  Κορινθιακού Κόλπου από τα σχετικά λύματα έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αν και η Ν.Α. έχει την άμεση ευθύνη για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων, οι πολίτες της Κορινθίας ζητούν την αυξημένη ευαισθησία σας για την εκπόνηση ειδικότερης πολιτικής εκ μέρους του υπουργείου σας, αναφορικά κυρίως με την ενημέρωση των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων, την διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων και την προώθηση έξυπνων μονάδων αντιρρύπανσης για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεστε να εκπονήσετε ειδικότερη πολιτική και να συγκεκριμενοποιήσετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να πληρούνται;»



Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, είπε μεταξύ άλλων, σήμερα 3/12/2009 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση επί της αρχής του σχ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΛΠ»:

‘Στην «οικονομική γρίπη» που απειλεί τους πολίτες, θα απαντήσουμε με «εμβόλιο» την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη όλων των κοινωνικών εταίρων και της ίδιας της Πολιτείας  προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.’


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Πραγματοποίησε τις πρώτες επαφές της με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της Διώρυγας, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ενημερώθηκε τόσο από την προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, όσο και από τον Πρόεδρο της ΑΕΔΥΚ ΑΕ, κ.Μπαλέρμπα για τις σχετικές εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές στη  διαχείριση της.

Όπως προέκυψε από την σχετική ενημέρωση της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη, τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» στην οποία έχει δοθεί η εκμετάλλευση της Διώρυγας από την Α.Ε ΑΕΔΥΚ με σύμβαση παραχώρησης, ήταν ήδη γνωστά από το έτος 2006, οπότε και η  εταιρία ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΑΕ εκδήλωσε για πρώτη φορά την πρόθεση της να αποχωρήσει από τη Διώρυγα.

Εντούτοις, η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέδειξε αδιαφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία προκειμένου να καταγγείλει την σύμβαση σε βάρος της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.», ειδικά μετά τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας SEA CONTAINERS.
 Τελικά, στις 30 Ιουνίου 2009, αποφασίστηκε από την τακτική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΔΥΚ ΑΕ η καταγγελία της σύμβασης σε βάρος της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς της.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε την κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην σύνθεση του Δ.Σ. της ΑΕΔΥΚ ΑΕ και δεσμεύθηκε ότι η καταγγελία της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Δεδομένης της έλλειψης κάθε δυνατότητας για την «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΑΕ» να μεταβιβάσει τις μετοχές της, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η αγορά του συνόλου των μετοχών της από την ΑΕΔΥΚ ΑΕ, με αποτέλεσμα η τελευταία να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης της Διώρυγας, χωρίς να απειλούνται οι θέσεις των εργαζομένων, σε καμία περίπτωση.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε στους συνομιλητές της ότι θα παρακολουθεί  στενά το θέμα της Διώρυγας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου αφενός να διαφυλαχθούν η ομαλή λειτουργία της Διώρυγας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου να διασφαλιστεί η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της και η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Τελικώς, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα κινητοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να δοθεί μόνιμη, οριστική και βιώσιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα προς όφελος της Κορινθίας.



Από το σχετικό Δελτίο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε την πρώτη της  παρέμβαση  η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, στα πλαίσια της άσκησης του νομοθετικού έργου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις» είναι το εξής:


«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε το ιδανικό άλλοθι για την αυτόχειρα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ομολογώντας με τον τρόπο αυτό, την αδυναμία της να διαχειριστεί το δημοσιονομικό χάος που η ίδια δημιούργησε.

Μετά  τις εκλογές του 2004 κυβερνήσατε με αυτόματο πιλότο κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Αφήσατε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να διογκώνονται συνεχώς και κατασπαταλήσατε προκλητικά το δημόσιο χρήμα. Αφήσατε  τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, την κομματοκρατία, την ασυδοσία και την ατιμωρησία να θεριέψουν.

Κυβερνήσατε με εικονικά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, με ψεύτικους αριθμούς για το ύψος του ελλείμματος και με επίπλαστους υπολογισμούς για το  ποσοστό της ανάπτυξης.
Καταλήξαμε η φοροδιαφυγή να υπερβαίνει τα 30 δις το χρόνο, η εισφοροδιαφυγή να οργιάζει, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές να υπερβαίνουν τα 6 δις ευρώ, οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να έχουν καταρρεύσει, και το έλλειμμα της χώρας  πλέον να ανέρχεται στο 12,7% του ΑΕΠ.

Τελικά η πενταετής διακυβέρνηση σας κατέληξε να οδηγεί σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά, να στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  να φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες και εν τέλει να διογκώνει τις ανισότητες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να διαχειριστεί  αυτό το δημοσιονομικό χάος που περιέγραψα μόλις τώρα, και συγχρόνως να αντισταθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, για μείωση μισθών, για μεγάλες περικοπές παντού, για μακρόχρονη περίοδο βάναυσης προσαρμογής για όλους μας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς, από μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες και τις δεσμεύσεις της. 

Η ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι αναγκαία, γιατί τονώνει την κατανάλωση και κινεί την οικονομία.
Κυρίως όμως, γιατί 2,5 εκατ. συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται έμπρακτα ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που μεριμνά γι’ αυτούς, που αναζητά και βρίσκει τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις.

Σαφώς και ένα νομοσχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν αποτελεί τη μόνη οικονομική λύση στα προβλήματα των δοκιμαζόμενων πολιτών. Στοχεύουμε στη βελτίωση της ψυχολογίας τους και στην εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτεία.

Αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας νέας πολιτικής, που θα ξεδιπλωθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα σχέδια νόμου της κυβέρνησης - όλα στο πνεύμα της άρσης των ανισοτήτων, της ανακούφισης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς και της συναλλαγής, που ευδοκίμησαν κατά τα περασμένα χρόνια.

Η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναδιανομή του παραγομένου πλούτου, επιβάλει έκτακτη εισφορά στους έχοντες και κατέχοντες, ουσιαστικά σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν φορολογικά, οικονομικά και άλλα προνόμια.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία:

•    η μη αναστολή της βεβαίωσης και η τελική είσπραξη της εισφοράς, ακόμα και σε περίπτωση άσκησης προσφυγής  στα διοικητικά δικαστήρια,
•    η αύξηση του ποσοστού φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας από το 1/00 στο 3/00, ώστε και η Εκκλησία να συμμετάσχει επιτέλους ανάλογα με την αξία της περιουσίας της στα οικονομικά βάρη της χώρας,
•    η καταβολή έκτακτης εισφοράς επιτέλους, από τα νομικά πρόσωπα ελληνικά και αλλοδαπά (μεταξύ αυτών και οι περιβόητες «offshore» εταιρίες) που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα,
•    η μισθολογική αύξηση των γιατρών του ΕΣΥ και η σύσταση 1000 οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (αντί των αχρείαστων αγροφυλάκων που μετά δόξης  απεκατέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση).

Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήταν ευκταίο να στηριχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου διαπαραταξιακά, διότι οφείλουμε να καθοδηγήσουμε από κοινού τους πολίτες στη λογική της συλλογικής συμβολής στη διαδικασία ανάκαμψης της  οικονομίας  της χώρας μας.

Οφείλουμε όλοι να κάνουμε συλλογική και προσωπική υπέρβαση στη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ελέγχου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο κοινωνικός του χαρακτήρας δεν αποτιμάται στο ύψος του έκτακτου επιδόματος ή στην συμβολή της έκτακτης εισφοράς των εταιριών στην υλοποίηση του. Ξεπερνά την κοινή πολιτική λογική.
Είναι η πρώτη προσπάθεια που δηλώνει έμπρακτα στους πολίτες ότι ξορκίζουμε επιτέλους, αυτά που μας καθήλωσαν τα τελευταία χρόνια και ότι είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε με σταθερό βηματισμό μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με κοινωνική συνείδηση, ευνομία και αξιοπιστία.

 Όπως ακριβώς εύχονται όλοι οι πολίτες σήμερα.

Σας ευχαριστώ.»


Από το σχετικό Δελτίο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 2 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας


Προκαλεί θυμηδία ο αγωνιώδης αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προσπαθούν να εναποθέσουν στο ΠΑΣΟΚ τα ανομήματα μιας πενταετούς διακυβέρνησης, που έχει οδηγήσει τη χώρα στην βαθύτερη κρίση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Μήπως η ΝΔ απομακρυνόμενη από τη διακυβέρνηση της χώρας άφησε γεμάτα ταμεία, μια οργανωμένη  δημόσια διοίκηση, επανδρωμένα δημόσια νοσοκομεία, καλοκουρδισμένη αγορά, ανάπτυξη και έργα υποδομών, διεθνή αξιοπιστία και κύρος και οι πολίτες δεν τα βλέπουν; Μήπως οι διεθνείς αγορές διαγκωνίζονται για να αγοράσουν με χαμηλό επιτόκιο τα ελληνικά ομόλογα;

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και παρόλη την προσπάθεια της ΝΔ να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών της, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατασπατάληση και ιδιοποίηση του δημοσίου χρήματος, η επιζήμια απογραφή του 2004, η κακοδιαχείριση, ο οικονομικός φιλελευθερισμός, η φεουδαρχική διακυβέρνηση της χώρας με όρους κομματικής υποτέλειας, η ανυπαρξία οράματος για το μέλλον αυτής της χώρας, μας οδήγησαν σε οικονομικό και ηθικό τέλμα.

 Η ΝΔ έδωσε το δικαίωμα στη διεθνή κοινότητα να χλευάζει μια χώρα που από την αισιοδοξία της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων κατέληξε σε μια οικονομία που διολισθαίνει προς συνεχείς υποβαθμίσεις και είναι διαρκώς υπότροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ψευδή στοιχεία αναφορικά με το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και την πραγματική κατάσταση της.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ το 2004 υποσχέθηκε:

Το 5% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία - το 2009 είχε ήδη πέσει κάτω από το 3%.

Καταπολέμηση της ακρίβειας - πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση είχε ήδη αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, να ροκανίζει το πορτοφόλι των πολιτών.

Πάταξη της φοροδιαφυγής - μέσα σε τρία χρόνια είχαν ήδη καταρρεύσει οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα οι ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο να τριπλασιαστούν φτάνοντας τα 30 δισ ευρώ.

Νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα - η ΝΔ ίδρυσε 285 νέες υπηρεσίες και 435 νέες επιτροπές, όλες αμειβόμενες, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας του κράτους κατά 20 δις, τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα άνω του 1,2 δις ετησίως, το έλλειμμα έχει εκτοξευτεί στο 12,7%, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βολεύονται ρουσφετολογικά σε αντιπαραγωγικές θέσεις – ταμπέλες αντί των οργανικών τους θέσεων, ακόμα και οι αποζημιώσεις των αγροτών μέσω ΕΛΓΑ γίνονται με αδιαφανή κριτήρια.

Καταπολέμηση της διαφθοράς - το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, των τοξικών ομολόγων, του καρτέλ των κουμπάρων, η πώληση του ΟΤΕ και των λιμανιών, οι υποκλοπές, η αγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ με υπέρογκο τίμημα, όλα συγκαλύφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες καθιστώντας θεσμικά υπόλογες στην κοινή γνώμη τόσο τη Βουλή όσο και τη Δικαιοσύνη για την παραγραφή τους.

Ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων - μέσα σε 5 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησης χαμηλών εισοδημάτων ανέβηκε από το 15% στο 25%, ενώ των μεγαλομετόχων κατέβηκε από το 35% στο 25%, αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 18% στο 19%, επιβλήθηκε χαράτσι στα καύσιμα, στα κινητά, στα τέλη κυκλοφορίας και στα ακίνητα μέσω ΕΤΑΚ, επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά σε χιλιάδες φορολογούμενους, πάγωσαν μισθοί και συντάξεις.

Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία - η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που μπήκε σε επιτήρηση 2 φορές επί διακυβερνήσεως της ΝΔ, ενώ μέσα σε 6 χρόνια έπεσε 36 θέσεις σε ανταγωνιστικότητα.   

Όσο για τα «επιτεύγματα» της ΝΔ στην Κόρινθο….αυτά είναι ορατά σε όλους τους Κορίνθιους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι αυτοί που 50 μέρες μετά τις εκλογές διαμαρτύρονται σφόδρα για τα προβλήματα του νομού, επί 6 χρόνια ουδέν έπραξαν για την αντιμετώπιση τους, καμία παρέμβαση δεν έκαναν για την υποχρηματοδότηση των έργων στην περιφέρεια μας, καμία πρωτοβουλία δεν πήραν για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την Κορινθία... Παρέμειναν απλοί χειροκροτητές των κενοστομιών μιας ανύπαρκτης και ανίκανης εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ καλείται για μια ακόμα φορά να αντιστρέψει τους δείχτες του ρολογιού και να επαναφέρει την χώρα μας σε τροχιά  αισιοδοξίας και προσμονής για το μέλλον. Στόχος μας είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης. Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, με διεθνή λόγο και επιρροή.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ δίνει το στίγμα της πολιτικής του με τα πρώτα νομοσχέδια που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργώντας νέους θεσμούς και νέο ήθος στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς ενισχύοντας το ΑΣΕΠ και καθιστώντας το πλήρως υπεύθυνο για όλες τις προσλήψεις, δίνοντας τέρμα στη ρουσφετολογία και τον παλαιοκομματισμό. Νομοθετούμε για την ρευστότητα στην αγορά, προστατεύοντας τους δανειολήπτες και τους μικροοφειλέτες που εγκαταλείπονται απροστάτευτοι στα δόντια των τραπεζών. Ενισχύουμε τους χαμηλόμισθους, τους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με το επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης, λαμβάνοντας από τις υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις μέρος των υπερκερδών τους, ασκώντας υπεύθυνη κοινωνική πολιτική. Χαράσσουμε περιβαλλοντική πολιτική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και εις βάρος των συμφερόντων οικοπεδοφάγων και μεγαλοκατασκευαστών.

Οι πολίτες δεν ξεχνούν.... Ούτε οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, αλλά ούτε και οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ  αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα αμαρτήματα της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, για τα οποία πολλοί υποκρίνονταν τους τυφλούς και τους κουφούς επί 6 χρόνια με το δημόσιο λόγο και την κοινοβουλευτική σιωπή τους! Ούτε ένα σκάνδαλο, ούτε μια θεσμική εκτροπή δεν τους έβγαλε από την ακινησία τους. Η αυτοκριτική για ορισμένους δεν περισσεύει...

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Δεκ 2009
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ