- banner1



Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε την πρώτη της  παρέμβαση  η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, στα πλαίσια της άσκησης του νομοθετικού έργου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις» είναι το εξής:


«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε το ιδανικό άλλοθι για την αυτόχειρα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ομολογώντας με τον τρόπο αυτό, την αδυναμία της να διαχειριστεί το δημοσιονομικό χάος που η ίδια δημιούργησε.

Μετά  τις εκλογές του 2004 κυβερνήσατε με αυτόματο πιλότο κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Αφήσατε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να διογκώνονται συνεχώς και κατασπαταλήσατε προκλητικά το δημόσιο χρήμα. Αφήσατε  τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, την κομματοκρατία, την ασυδοσία και την ατιμωρησία να θεριέψουν.

Κυβερνήσατε με εικονικά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, με ψεύτικους αριθμούς για το ύψος του ελλείμματος και με επίπλαστους υπολογισμούς για το  ποσοστό της ανάπτυξης.
Καταλήξαμε η φοροδιαφυγή να υπερβαίνει τα 30 δις το χρόνο, η εισφοροδιαφυγή να οργιάζει, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές να υπερβαίνουν τα 6 δις ευρώ, οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να έχουν καταρρεύσει, και το έλλειμμα της χώρας  πλέον να ανέρχεται στο 12,7% του ΑΕΠ.

Τελικά η πενταετής διακυβέρνηση σας κατέληξε να οδηγεί σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά, να στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  να φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες και εν τέλει να διογκώνει τις ανισότητες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να διαχειριστεί  αυτό το δημοσιονομικό χάος που περιέγραψα μόλις τώρα, και συγχρόνως να αντισταθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, για μείωση μισθών, για μεγάλες περικοπές παντού, για μακρόχρονη περίοδο βάναυσης προσαρμογής για όλους μας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς, από μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες και τις δεσμεύσεις της. 

Η ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι αναγκαία, γιατί τονώνει την κατανάλωση και κινεί την οικονομία.
Κυρίως όμως, γιατί 2,5 εκατ. συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται έμπρακτα ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που μεριμνά γι’ αυτούς, που αναζητά και βρίσκει τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις.

Σαφώς και ένα νομοσχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν αποτελεί τη μόνη οικονομική λύση στα προβλήματα των δοκιμαζόμενων πολιτών. Στοχεύουμε στη βελτίωση της ψυχολογίας τους και στην εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτεία.

Αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας νέας πολιτικής, που θα ξεδιπλωθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα σχέδια νόμου της κυβέρνησης - όλα στο πνεύμα της άρσης των ανισοτήτων, της ανακούφισης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς και της συναλλαγής, που ευδοκίμησαν κατά τα περασμένα χρόνια.

Η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναδιανομή του παραγομένου πλούτου, επιβάλει έκτακτη εισφορά στους έχοντες και κατέχοντες, ουσιαστικά σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν φορολογικά, οικονομικά και άλλα προνόμια.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία:

•    η μη αναστολή της βεβαίωσης και η τελική είσπραξη της εισφοράς, ακόμα και σε περίπτωση άσκησης προσφυγής  στα διοικητικά δικαστήρια,
•    η αύξηση του ποσοστού φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας από το 1/00 στο 3/00, ώστε και η Εκκλησία να συμμετάσχει επιτέλους ανάλογα με την αξία της περιουσίας της στα οικονομικά βάρη της χώρας,
•    η καταβολή έκτακτης εισφοράς επιτέλους, από τα νομικά πρόσωπα ελληνικά και αλλοδαπά (μεταξύ αυτών και οι περιβόητες «offshore» εταιρίες) που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα,
•    η μισθολογική αύξηση των γιατρών του ΕΣΥ και η σύσταση 1000 οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (αντί των αχρείαστων αγροφυλάκων που μετά δόξης  απεκατέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση).

Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήταν ευκταίο να στηριχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου διαπαραταξιακά, διότι οφείλουμε να καθοδηγήσουμε από κοινού τους πολίτες στη λογική της συλλογικής συμβολής στη διαδικασία ανάκαμψης της  οικονομίας  της χώρας μας.

Οφείλουμε όλοι να κάνουμε συλλογική και προσωπική υπέρβαση στη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ελέγχου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο κοινωνικός του χαρακτήρας δεν αποτιμάται στο ύψος του έκτακτου επιδόματος ή στην συμβολή της έκτακτης εισφοράς των εταιριών στην υλοποίηση του. Ξεπερνά την κοινή πολιτική λογική.
Είναι η πρώτη προσπάθεια που δηλώνει έμπρακτα στους πολίτες ότι ξορκίζουμε επιτέλους, αυτά που μας καθήλωσαν τα τελευταία χρόνια και ότι είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε με σταθερό βηματισμό μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με κοινωνική συνείδηση, ευνομία και αξιοπιστία.

 Όπως ακριβώς εύχονται όλοι οι πολίτες σήμερα.

Σας ευχαριστώ.»


Από το σχετικό Δελτίο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 2 Δεκ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ