- banner1



Κατά την ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη τόνισε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι με διαχρονική, με διακομματική ευθύνη όλων μας αφήσαμε τους νέους μας να συνωστίζονται έξω από κομματικά γραφεία και να παρακαλούν για μία θέση στο δημόσιο, για μία θέση σε πρόγραμμα stage ή για μία ολιγόμηνη σύμβαση, κυνηγώντας το όνειρό τους για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η ευθύνη ανήκει σε όλους.

Χθες ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να αποσύρει από την παράταξή του όλες τις ευθύνες, παρουσιάζοντας την απελθούσα Κυβέρνηση ως άσπιλη ευθυνών.

Εν τούτοις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε πολύ καλά μέσα σας ότι έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί μπορέσατε μέσα σ’ αυτό το διάστημα των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης ουσιαστικά να υπερδιογκώσετε το πρόβλημα, να δώσετε προβάδισμα στο ρουσφέτι, να απαξιώσετε τη διαδικασία των διαγωνισμών και το ίδιο το ΑΣΕΠ και να επανιδρύσετε το κράτος μ’ ένα μοναδικό δικό σας, και δυστυχώς καταστροφικό για τον τόπο, τρόπο.

Επί πεντέμισι χρόνια παρακολουθήσαμε μία πρωτοφανή καθυστέρηση στους διαγωνισμούς για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, συγχρόνως όμως τη συγκρότηση νευραλγικών υπηρεσιών με ανειδίκευτους συμβασιούχους ή σταζιέρ και προσλήψεις πλήθους ημετέρων με διαδικασίες εν κρυπτώ.

Παράλληλα, το ΑΣΕΠ στερήθηκε την αρμοδιότητα να συντάσσει τις προκηρύξεις και να ελέγχει την εξέλιξή τους.

Από την άλλη μεριά καταντήσατε την προσωπική συνέντευξη, μία διαδικασία που θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της κάθε υπηρεσίας, να είναι σήμερα ένα παράδειγμα προς αποφυγή και ουσιαστικά να αλώσετε με αυτό το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας προβάδισμα σε κάποιους που δεν είχαν τα προσόντα, αλλά τις κομματικές γνωριμίες.

Σήμερα αντί να συναισθανθείτε τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες έχετε και ουσιαστικά να δηλώσετε τη μεταμέλειά σας ψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο, προσπαθείτε μάταια να υπερασπιστείτε τα αδιέξοδά σας μη έχοντας να απαντήσετε τίποτα επί της ουσίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πρέπει να το ψηφίσουμε όλοι, όχι μόνο γιατί αποτελεί δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και γιατί αποτελεί απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, απαίτηση του ελληνικού λαού που εκφράστηκε στις 4 του Οκτώβρη με μία δυνατή λαϊκή εντολή.

Σήμερα αποδεικνύουμε τη θέλησή μας να μην επιτρέψουμε ξανά νέα παιδιά, άξιοι άνθρωποι να αδικούνται και να εξαρτούν την επαγγελματική τους πορεία και την προσωπική τους ζωή από κομματικές γνωριμίες.

Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην κατάργηση τριών βασικών αδικιών: Πρώτον, ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεύτερον, ανάμεσα στους ανέργους και στους εργαζόμενους. Και τρίτον, στους έχοντες εμπειρία και στους έχοντες τίτλους σπουδών.
Αυτό το πετυχαίνουμε: Πρώτον, με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας και την αύξηση του ποσοστού των θέσεων για τις οποίες δεν απαιτείται προϋπηρεσία.
Δεύτερον, με την κατάργηση της συνέντευξης, που εφαρμόστηκε για να δώσει προβάδισμα σε ανθρώπους χωρίς προσόντα αλλά με τα κατάλληλα «κονέ».

Τρίτον, με την ισόρροπη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων.

Τέταρτον, με τη διεύρυνση του ελέγχου του ΑΣΕΠ ακόμα και σε φορείς, όπως είναι η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε: οι πολίτες σκανδαλίζονται όταν από καιρού εις καιρόν έρχονται στην επιφάνεια προσλήψεις «ημετέρων» σε νευραλγικές θέσεις.

Πέμπτον, με την κατάργηση των προνομίων αθλητών για το διορισμό τους στο Δημόσιο και τη θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να αποτελεί ουσιαστική επιβράβευση της Ελληνικής Πολιτείας και όχι χαριστική διευθέτηση.

Επίσης, με αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων έργου, που να μην υποκρύπτουν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Θα ήταν ευχής έργον το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να περιβληθεί με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Αποτελεί σημαντικό βήμα για όλους μας, για την ελληνική κοινωνία, για τους νέους μας, που πρέπει να έχουν αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στα προσόντα τους, αλλά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και στο πολιτικό σύστημα, ότι μπορεί να τους εγγυηθεί αξιοπρέπεια, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Δεν φθάνει όμως μόνον αυτό. Πρέπει να επιταχύνονται και να απλουστεύονται οι διαδικασίες. Πρέπει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ. Πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές, αλλά και να εφαρμόσουμε περισσότερες πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, με βάση όμως την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει στη συνείδηση των πολιτών όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες, από τις οποίες πιστεύουμε ότι εξαρτάται η κοινωνική συνοχή και η πρόοδος της χώρας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αλλαγές και οι ρήξεις που απαιτούνται σήμερα θα έχουν πολιτικό κόστος. Όμως το πολιτικό κόστος αυτό το αναλαμβάνουμε σε όλη του την έκταση.

Λυτρώνουμε τους νέους μας από το εμπόριο της ελπίδας και τους δίνουμε τη δυνατότητα να ξέρουν από εδώ και εμπρός ότι την επιτυχία τους θα την αξίζουν και ότι η ενδεχόμενη αποτυχία τους δεν θα οφείλεται απλώς στο ότι ευνοήθηκαν κάποιοι άλλοι. Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 17 Δεκ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ