- banner1



Αυτήν την εβδομάδα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ρύθμιση των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και αγροτικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δίνει κυριολεκτικά «ανάσα» στους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους λόγω της μεγάλης οικονομικής στενότητας που βιώνουν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν  οφειλές τους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμές από 1.1.08 χωρίς πανωτόκια και με ειδικές προϋποθέσεις από 1.1.05, αλλά και ενεργές οφειλές τους.

Επίσης, η κυβέρνηση παρεμβαίνει αποφασιστικά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ καθώς διαγράφει όλα τα δυσμενή εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, μειώνει τα ανώτατα χρονικά όρια παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ (για απλήρωτες επιταγές 2 έτη, διαταγές πληρωμής 3 έτη, κατασχέσεις 4 έτη), διαγράφει επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών από τη σφράγισή τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και εξοφλημένες οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και ορίζει  ως ανώτατο χρόνο εμφάνισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ τα 10 έτη.

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, η οποία είναι μέλος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, στην παρέμβαση της επεσήμανε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση, που σήμερα βιώνουμε, οφείλεται κυρίως στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που επί πολλά χρόνια αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τώρα μας εκδικούνται.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει πολύ βαριές ευθύνες για την ανεύθυνη οικονομική της πολιτική, που έφερε σε δεινή κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά και για την ατολμία της να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και τομές, που επί 5ετία ευαγγελιζόταν.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγάζει τον τραπεζικό βρόγχο από το λαιμό των επιχειρηματιών, των επαγγελματικών και των αγροτών ώστε η αγορά να κινηθεί, το χρήμα να ρεύσει, οι επιχειρήσεις να διατηρηθούν, οι δουλειές να διασφαλιστούν και τελικά η οικονομία να τονωθεί και να ξεπεράσουμε την ύφεση.

Επί των άρθρων του, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1ον     την μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ των χρονικών ορίων που τίθενται.

Το κέρδος από μια τέτοια προοπτική είναι διπλό: και για τις τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν ρευστό χρήμα χωρίς  έξοδα και περαιτέρω επισφάλεια.

Κυρίως όμως, ωφελεί τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με αξιοπρέπεια τις οφειλές τους, τουλάχιστον από το 2004.

Ιδίως για τους αγρότες, η παράταση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα από την αγροτική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας τα χρέη τους να διογκώνονται και την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται.

Ειδικότερα, στην εκλογική μου περιφέρεια, το Νομό Κορινθίας, οι αγρότες τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, που συρρίκνωσαν το εισόδημα τους, αλλά και την αδιαφορία της τότε κυβέρνησης που δεν τους προστάτευσε από τους μεσάζοντες, τις παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα καρτέλ και τα κυκλώματα, δημιουργώντας τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στο χωράφι και το καλάθι της νοικοκυράς.

Συνεπώς, η δυνατότητα να επεκταθούν τα δάνεια που μπορούν να ρυθμιστούν είναι και δίκαιη και επιβεβλημένη από τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

2ον    την ανάγκη να υπάρξει αναλογικότητα στον χρόνο παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ κάνει πολλές φορές κακή χρήση των οικονομικών δεδομένων των πολιτών.

Απαίτηση της κοινωνίας και της αγοράς είναι να υπάρχει αναλογικότητα του χρόνου παραμονής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ με το ύψος της οφειλής, καθώς δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένας οφειλέτης έστω και 1000 ευρώ με έναν οφειλέτη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η τραγική κατάσταση την οποία μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία είναι αναστρέψιμη. Χρειάζεται να δώσουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρόνο και εμπιστοσύνη.

Διότι είναι φανερό από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μας, όπως για την χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών και αγροτικών χρεών, ότι έχουμε και την κοινωνική ευαισθησία και τη γνώση της αγοράς, για να βρούμε τον τρόπο να αναθερμάνουμε την οικονομία με γρήγορα βήματα, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα που απομυζούν το πορτοφόλι του πολίτη και να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Δεκ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ