- banner1



Το ζήτημα της προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου από τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον κόλπο της Αντίκυρας, έφερε στη Βουλή των Ελλήνων με κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η κυρία Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας.

Η κυρία Φαρμάκη-Γκέκη, απευθυνόμενη προς τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ.Ρέππα και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, έθεσε επί τάπητος το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων διεθνών επιχειρηματικών ομίλων του ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και ειδικότερα αναφέρει:

«Σε περίπτωση υλοποίησης του ανωτέρω σχεδιασμού, ο Κορινθιακός Κόλπος κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί σε «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης, βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών και λόγω της επιστροφής στον Κορινθιακό τεράστιων ποσοτήτων νερού που θα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των βιομηχανιών, εμπλουτισμένων με επικίνδυνα χημικά μίγματα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι να αυξηθεί η θερμοκρασία της θάλασσας και να εξαφανισθούν οι έμβιοι οργανισμοί, γεγονός που θα βλάψει ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Με την ανοχή της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να λειτουργήσει ο Ανθρακικός Σταθμός με εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Εντούτοις, οι κάτοικοι της Κορινθίας αντιδρούν έντονα και ζητούν την ενιαία διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό Κόλπο.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ε.Ε. προωθεί Ενιαία Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, με στόχο την καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε όλες τις Ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2021, η δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου τεράστιου ενεργειακού κέντρου στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου καθίσταται πλήρως ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και  υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Ποια είναι η πολιτική βούληση σας αναφορικά με την δημιουργία ενός τεράστιου ενεργειακού κέντρου παραγωγής «βρώμικης ενέργειας» στα Αντίκυρα Βοιωτίας;

2) Με ποιες συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές και πολιτικές προτίθεστε να προστατεύσετε το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου που βλάπτεται ανεπανόρθωτα από την ως άνω προοπτική;

3) Σκοπεύετε να προωθήσετε με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας με μορφές φιλικότερες στο περιβάλλον, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του μονοπωλίου παραγωγής ενέργειας από τη ΔΕΗ;»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 4 Δεκ 2009
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ