- banner1



Η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τους μετανάστες αγγίζει εκ προοιμίου, ιδιαίτερες χορδές των Ελλήνων πολιτών.

Συνεπώς, δεν μου έκαναν διόλου εντύπωση τα γεμάτα ρατσισμό και δηλητήριο σχόλια, που αναγράφηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ούτε η πλειοδοσία σε συντηρητισμό, ξενοφοβία και μισαλλοδοξία του ΛΑΟΣ και των εθνικοφρόνων και παραληρηματικών υποστηρικτών του.

Δυστυχώς, και η ΝΔ αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων, προαναγγέλλοντας την κατάργηση του σχεδίου νόμου για τη μετανάστευση, όταν θα εκλεγεί κυβέρνηση. Το λιγότερο που θα περίμενε ο ελληνικός λαός από τον δημιουργό της κατάστασης την οποία ζούμε σήμερα, θα ήταν να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες του και να συμβάλει στην οριστική επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και τους ίδιους τους μετανάστες. Διότι κανείς δεν ξεχνάει ότι ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ ήταν εκείνος που άνοιξε με επιπολαιότητα τα σύνορα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, χωρίς η Ελλάδα να διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές για να δεχθεί το ογκώδες μεταναστευτικό κύμα που έκτοτε δέχθηκε.

Δυστυχώς στην χώρα μας οι ηχηρές μειοψηφίες είναι πιο δυνατές από την σιωπηλή πλειοψηφία. Την πλειοψηφία των πολιτών εκείνων που κατανοούν ορισμένες αυτονόητες και λογικές παραδοχές:

1ον     Και οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Δεν είναι τέρατα με 7 πόδια και 6 χέρια, που θα πρέπει να τους φοβόμαστε, ιδίως την ώρα που οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν ήδη πολλά χρόνια στη χώρα μας, τα παιδιά τους πηγαίνουν στα ίδια σχολεία  με τα «δικά μας» παιδιά και πολλές φορές αποδεικνύονται ίσως  και πιο «Έλληνες» από πολλούς περιβόητους «Ελληναράδες».

2ον    Είναι απάνθρωπο να στερείς σε ανθρώπους το δικαίωμα τους να υπάρχουν, να έχουν ασφάλιση, να σπουδάζουν και να ζουν σε μια –είτε μας αρέσει είτε όχι- πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως όλες οι κοινωνίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Τα παιδιά άλλωστε, δεν μας φταίνε σε τίποτα, διότι ακόμα και αν οι γονείς τους μπήκαν στην χώρα μας με τρόπους παράνομους, αποτελεί απόδειξη πολιτισμού και ανθρωπισμού να δώσουμε ταυτότητα και να αξιοποιήσουμε τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

3ον    Στην παράνομη εργασία πολλών μεταναστών στηρίχθηκε επί πολλά χρόνια ένα μέρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και από την οικοδομή μέχρι κάθε βαριά εργασία, οι μετανάστες εργάστηκαν σκληρά, αμείφθηκαν πολύ λιγότερο από τους Έλληνες συναδέλφους τους, εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας και αισθάνθηκαν, έστω και λίγο, Έλληνες. Το εύηχο κλισέ ότι «πήραν τις δουλειές μας» ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην αλήθεια…

4ον    Τα πλεονεκτήματα από την είσοδο των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ήταν μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα: τονώθηκε το ασφαλιστικό σύστημα, πληρώθηκαν επιπλέον φόροι, αυξήθηκε η κατανάλωση, νοικιάστηκαν σπίτια, κινήθηκε η αγορά. Η εγκληματικότητα αυξήθηκε, όμως σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά «προνομιακό πεδίο δράσης» των μεταναστών.

5ον     Αποτελεί προϋπόθεση για να ελεγχθεί η παράνομη λαθρομετανάστευση, να επιλύσουμε πρώτα «τα του οίκου μας».  Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που γνωρίζει καλά τι πάει να πει μετανάστευση και «γκασταρμπάιτερ» και βίωσε σκληρό ρατσισμό, αλλά και που είδε τα παιδιά της να μεγαλουργούν στις χώρες όπου εντάχθηκαν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες, δεν δικαιολογείται να καθιστά τους αλλοδαπούς αιτία για όλα τα μεγάλα της προβλήματα. Αντίθετα, είναι σύμμαχοι μας για να βγει η χώρα μας από το πολιτικό, οικονομικό και ηθικό τέλμα στο οποίο μόνοι μας βρεθήκαμε.

Αυτήν τη φορά, η προοδευτικότητα, ο ανθρωπισμός και η λογική  (στοιχεία, που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα) πρέπει να υπερισχύσουν της πολιτικάντικης νοοτροπίας με την οποία ορισμένοι έχουν συνηθίσει να πολιτεύονται.

Το να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας, δεν σημαίνει ότι ζούμε αποκομμένοι από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, περιχαρακωμένοι σε έναν αδικαιολόγητο αυτοθαυμασμό. 

Επιτέλους, ας μην παρασυρθούμε από τον παραληρηματικό  λόγο της ξενοφοβίας και του κρυπτοφασισμού. Ας αποφασίσουμε ποιοι είμαστε και που πηγαίνουμε.

Ήρθε η ώρα!


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 12 Ιαν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ