- banner1



Κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση του σχεδίου νόμου για την προστασία των δασών στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από στοχευμένες πολιτικές της κυβέρνησης.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της είναι:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε το νομοσχέδιο αυτό εκείνο το οποίο έγινε σαφές είναι ότι το πρώτο αυτό νομοσχέδιο του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει ουσιαστικά μια κατεύθυνση πολιτική, αυτή την οποία καιρό τώρα αναζητούν οι πολίτες.

Αναζητούν οι πολίτες την προστασία του περιβάλλοντος με στοχευμένες πολιτικές. Αναζητούν επιτέλους να υπάρχει τέρμα στην ανομία, τέρμα στις διευθετήσεις, τέρμα σε μια πελατειακή λογική που χρόνια τώρα αφήνει τις υπηρεσίες να κάνουν αυτό που θέλουν, ίσως να εξηγούν τους νόμους κατά πως θέλουν και τελικά να οδηγούν σε αποφάσεις τέτοιες που μας έχουν φέρει σε μια συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό το οποίο συζητάμε και που κλείνουμε απόψε με την ψήφισή του φιλοδοξεί να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από τις καμένες εκτάσεις του νομού Αττικής -τις εκτάσεις αυτές που κάηκαν δύο και τρεις φορές το 2007 και το 2009- και να δώσει την ουσιαστική πολιτική κατεύθυνση όχι μόνο του Υπουργείου, αλλά ολόκληρης της Κυβέρνησης, ότι για εμάς, δηλαδή, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι πολιτική προτεραιότητα.

Είναι φανερό ότι για τις περιοχές οι οποίες είναι σήμερα οικοδομικά φιλέτα και τις οποίες καλούμαστε να προστατεύσουμε, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την άμεση αναδάσωσή τους. Αυτό γίνεται με το νόμο τον οποίο συζητούμε εδώ και κάποιες μέρες. Και βέβαια είναι σαφέστατο ότι αυτός ο νόμος οδηγεί σε πολιτικές τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ληφθεί κατά το προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι σαφής η πολιτική που θέλουμε να δώσουμε όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Και όχι μόνο να δίνουμε οικονομικά οφέλη για να μπορούν να ανακατασκευαστούν οικίες και ακόμα να ασκούνται πρακτικές, όπως της δυνατότητας χρηματοδότησης και της επί τόπου χρηματικής καταβολής, όπως έγινε στις πυρκαγιές του 2007.

Είναι μια τακτική που η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να μην ακολουθήσει και να οδηγήσει σε πολιτικές οι οποίες σαφέστατα είναι στοχευμένες, αλλά δεν είναι ούτε εισπρακτικές ούτε και θα εμπεδώσουν στους πολίτες μια νοοτροπία, ότι μπορούν να αυθαιρετούν, μπορούν να καταπατούν και εν τέλει, υπάρχει και μία Κυβέρνηση η οποία θα τους δίνει και χρήματα.

Ειδικότερα, ως προς τα άρθρα του, το σημερινό νομοσχέδιο και μάλιστα, στο άρθρο 1, -η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας είναι κάτι που πάγια ακολουθείται χρόνια τώρα- στοχεύει στο να προστατεύσουμε αυτές τις εκτάσεις από κάποια οικοδομική δραστηριότητα που εντός των σχεδίων πόλεως γίνεται μέχρι την αναδάσωση των περιοχών αυτών και εκτός των σχεδίων πόλεως μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το να κυρώσουμε σήμερα δασικούς χάρτες είναι ένα εργαλείο που επιτέλους θα μας δώσει το πλεονέκτημα να κάνουμε ένα σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και γενικά πολεοδομικά σχέδια, αυτά που θα μας επιτρέψουν την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος και αποθάρρυνση των οποιωνδήποτε αυθαιρεσιών.

Ως προς το άρθρο 2, επειδή πρέπει μια ευνομούμενη πολιτεία να σέβεται αυτούς που έχουν ενεργήσει νόμιμα, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιον που κάηκε το σπίτι του, να μπορεί, όταν είναι νόμιμα κατασκευασμένο, να βγάλει άδεια οικοδομική, ανέγερσης.

Για όσους δε, έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες -και επειδή όλοι ξέρουμε ότι μπορεί μια οικοδομική άδεια να εκδοθεί, δείχνοντας ένα τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- με μία Επιτροπή την οποία συστήνουμε εντός δυο μηνών, κάνουμε μια αυτοψία από τρεις υπαλλήλους του Υπουργείου, του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας, η οποία ουσιαστικά μας δείχνει αν ταυτίζονται τα στοιχεία του τοπογραφικού και του κτίσματος με την πραγματικότητα.

Στο άρθρο 3 θεσμοθετείται υποχρεωτικά ότι σε όλο το περίγραμμα των καμένων εκτάσεων, είτε βρίσκονται εντός σχεδίου είτε βρίσκονται εκτός σχεδίου, θα πρέπει στα τοπογραφικά διαγράμματα να αναγράφονται οι γεωγραφικές συντεταγμένες όχι μόνο του τοπογραφικού διαγράμματος, αλλά θεωρώ και των κτισμάτων. Διότι πολλές φορές αυτά τα κτίσματα σε ένα σωστό οικόπεδο μπορεί να προχωρήσουν, μπορεί να βαδίσουν προς την άκρη, εκεί που μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε ότι κάποιοι μπορούν να επεκτείνουν το οικόπεδό τους μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Στο άρθρο 4 προβλέπεται ο δορυφορικός έλεγχος όλης της περιοχής σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν εν ριπή οφθαλμού στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Στο άρθρο 5 υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Είμαστε οι μοναδικοί σήμερα που δεν έχουμε δασικούς χάρτες, που είναι υποχρέωσή μας να τους έχουμε από το 1976 και που, βεβαίως, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κύρωση αυτών των χαρτών θα μπορεί να αποτρέψει μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα μπορέσει να επιτρέψει επιτέλους να κάνουμε ένα σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.

Στο άρθρο 6 συστήνουμε την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει αρμοδιότητα την επίβλεψη και το συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.
Νομίζω ότι είναι φανερό σε όλους ότι με τους όρους της κλιματικής αλλαγής που ζούμε, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να θωρακίσουμε και να προωθήσουμε τις πολιτικές μας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, με την κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 998/79, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν. 3208, θεωρώ ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα απεμπλακούμε από νομικά προβλήματα τα οποία μέχρι τώρα κρατούν τριακόσιους τριάντα δασικούς χάρτες ήδη έτοιμους και αποτρέπουν την κύρωσή τους.

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της συζήτησης για το πρώτο νομοσχέδιο του νεοσύστατου Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέλω να πω ότι εγώ είμαι αισιόδοξη.
Είμαι αισιόδοξη γιατί σήμερα δεν νομοθετούμε απλά και μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι αναγκαίο. Νομοθετούμε γιατί καταλαβαίνουμε ότι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ είναι να στείλουμε το πολιτικό μήνυμα ότι και το Υπουργείο αλλά και η Κυβέρνηση έχει στοχευμένες πολιτικές και δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 28 Ιαν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ