- banner1



Σε παρέμβαση της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά την συζήτηση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης της ανακύκλωσης για την προαγωγή της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω εκπλαγεί ευχάριστα, μπορώ να πω, από την κινητικότητα που παρουσιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γιατί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, παρότι νεοσύστατο, φέρνει συνεχώς νομοσχέδια πάνω και σε ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στην αρχική τους βάση.

Όπως ήταν το νομοσχέδιο για την προστασία των δασικών περιοχών του Νομού Αττικής, που ψηφίσαμε εχθές, αλλά και σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, που τροποποιεί το ν. 2931/2001 - νόμο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε- αλλά και άλλα νομοσχέδια που θα έρθουν από δω και πέρα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για πολεοδομικά θέματα και θέματα ημιυπαιθρίων και γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Θέλω να ευχηθώ να προχωρήσει έτσι, γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος -όπως έχει σημειωθεί από όλους μας- χρήζουν σήμερα μιας ευαισθητοποίησης μεγαλύτερης και μιας τελικής απόφασης από όλους μας να νομοθετήσουμε, αλλά και να δείξουμε την πολιτική κατεύθυνση.

Το συγκεκριμένο, λοιπόν, νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί το ν. 2131/2001, ουσιαστικά θέλει να επουλώσει κάποιες πληγές ή κάποιες δυσλειτουργίες που είχαν παρουσιαστεί στην εφαρμογή  του όλα αυτά τα χρόνια και τελικά να τον κάνει πιο ευέλικτο και πιο συντονισμένο και, αν θέλετε, να ελέγχεται ακόμα πιο πολύ, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να ξέρουμε πραγματικά σε ποιο στάδιο έχει φτάσει η ανακύκλωση στη χώρα μας.

Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το στάδιο της ανακύκλωσης σήμερα μπορεί να διαφημίζεται ότι έχει φτάσει σε ένα μεγάλο σημείο, το 24%-26%, αλλά εγώ θα πω ότι εκείνο το οποίο έγινε εμπειρία μας στις κατά τόπους περιφέρειες, πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ μικρότερο ποσοστό.
Διότι , κάποια συστήματα διαχείρισης που διακινούνται στα χαρτιά  είναι μεγάλο ποσοστό και άλλα στην πράξη δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι, δηλαδή, δεν γίνεται πραγματικά ανακύκλωση, έτσι ώστε από την ανακύκλωση αυτή να έχουμε και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά και ανάκτηση ενέργειας. Σίγουρα λοιπόν, υπήρχαν δυσλειτουργίες σε αυτό το νόμο.

Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη άρνηση από τους πολίτες. Εγώ θα πω τι έχει συμβεί στην Κορινθία. Έχουμε κατασκευάσει δύο ΧΥΤΑ, οι οποίοι τελικά οδηγούνται στα τέλος της ζωής τους, από τα μπάζα που έχουμε εκεί. Όταν πάμε σωρηδόν τα πάντα, όλα τα υλικά, χωρίς να γίνεται έλεγχος, χωρίς να μπορούμε να οδηγήσουμε και να έχουμε ελέγξει την ανακύκλωση να είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό, οδηγούμε τελικά τους πολίτες να είναι δύσπιστοι απέναντι σε αυτά που τους προσφέρουμε. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δυστυχώς, επιλέχθηκε ένα σύστημα του δεματοποιητή. Ένα άλλο αμαρτωλό σύστημα, το οποίο τελικά μας οδήγησε να αγοράσουμε δεν ξέρω πόσους δεματοποιητές, που τελικά δεν έχουμε τι να τους κάνουμε αυτή τη στιγμή και πού να τους εγκαταστήσουμε. Αυτά για να μην λέμε ότι οι πολίτες τελικά δεν ευαισθητοποιούνται.

Επίσης, η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, μέσω των δήμων, υλοποιεί αυτό το σύστημα ανακύκλωσης. Πρέπει, όμως, οι κάδοι οι οποίοι δίδονται να δίνουν στον πολίτη την ευχέρεια να μη τους βρίσκει ποτέ γεμάτους, γιατί όταν ο πολίτης βρίσκει τον μπλε κάδο γεμάτο, θα το ρίξει στον άλλο κάδο ή θα το αφήσει απ’ έξω.

Είμαστε σε εποχές που εμείς πρώτοι λέμε, ως κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι θα πρέπει να είναι στη διαφάνεια όλα τα ζητήματα, αλλά, αν θέλετε, πρέπει να περιφρουρήσουμε και διάφορες καταστάσεις εκ των προτέρων, για να μη φτάνουμε να νομοθετούμε όταν πια τα πράγματα έχουν προκαλέσει τους πολίτες.»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 28 Ιαν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ