- banner1



Το ετήσιο έθιμο των αγροτικών μπλόκων, πρέπει επιτέλους να μας αναγκάσει να πούμε κάποιες αλήθειες.

Σας ομολογώ ότι τα αγροτικά μπλόκα που αποτελούν θέμα των ημερών, δεν μου έκαναν διόλου εντύπωση. Διότι με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και όλων των κομμάτων έχουμε καταστήσει τους  αγρότες  «μοχλό» κοινωνικής και πολιτικής πίεσης.

Ορισμένοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη ζωή των αγροτών –για την οποία επιτρέψτε μου να έχω ίδια άποψη, διότι μεγάλωσα και ανατράφηκα από αγροτική οικογένεια-  τους σπρώχνουν σε μια επιδοματική πολιτική χωρίς αύριο, προσβλέποντας στην μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που θα δημιουργηθεί από την υπερδιόγκωση των προβλημάτων τους.

Είναι γνωστές και δίκαιες οι διαμαρτυρίες των αγροτών για τον ρόλο των μεσαζόντων και  για την διάσταση που χωρίζει τις  τιμές από το χωράφι στο ράφι. Είναι γνωστά και τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, των παράνομων «ελληνοποιήσεων», της στήριξης της εγχώριας αγοράς, του προσανατολισμού σε ποιοτικά προϊόντα, των γεωργικών εξαγωγών, του κόστους παραγωγής.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις και δεν εφαρμόζονται. Όμως, οι  εύκολες και έτοιμες λύσεις, που ευαγγελίζονται είναι σημαίες ευκαιρίας, πακτωλός επιδοτήσεων (όπως το περίφημο πακέτο «Χατζηγάκη») και διάφορα ανεφάρμοστα πυροτεχνήματα, που αφορούν περασμένες δεκαετίες.
Μήπως είναι λύση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Πως μπορεί να καθοριστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανά περιοχή, ανά καλλιέργεια και ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης κάθε αγρότη, ώστε να μην δημιουργηθούν ανισότητες;

Η κάλυψη απώλειας εισοδήματος ως η διαφορά μεταξύ του κόστους 
της παραγωγής και της εμπορικής αξίας, μετά βεβαιότητος θα θεωρηθεί  από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρατική ενίσχυση και θα επισύρει πρόστιμα και κυρώσεις κατά της χώρας μας. 

Η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης έχει  ήδη προβλεφθεί.

Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ  από το 7% στο 11% έχει ήδη υλοποιηθεί με την εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2010 των σχετικών πιστώσεων.
Το Μητρώο των κατ΄επάγγελμα αγροτών θα αποτελέσει βάση διαβούλευσης, γιατί είναι σκόπιμο να αξιολογηθούν τα θετικά και αρνητικά της κάθε άποψης.

Τα αγροτικά μπλόκα δεν είναι η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς. Η ανάγκη για διάλογο σε μια νέα βάση, ρεαλιστική και σύγχρονη, με τους αγρότες και όλους τους σχετικούς φορείς είναι πρωτεύουσας σημασίας, για να επιτευχθούν συναινέσεις και να δημιουργήσουμε ένα νέο γεωργικό μοντέλο ανάπτυξης, που μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές αγορές και να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών μας.

Σήμερα, κανείς –ούτε και οι αγρότες- δικαιούται να ενεργεί σαν να μην αντιλαμβάνεται την πρωτοφανή οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε.

Το ταμείο είναι μείον. Άρα το σύστημα των επιδοτήσεων εξαντλείται και  οι πόροι τελειώνουν. Ποιοι θέλουν λοιπόν, μαζί με τις επιδοτήσεις να «τελειώσουν» και οι αγρότες;;;;


Της Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 20 Ιαν 2010
categories: | edit post

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΤΕ Κ. ΦΑΡΜΑΚΗ . ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

     
  2. Κατ' αρχάς Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας .

    Νιώθω όμως ότι με αδικεί. Είμαι γέννημα – θρέμμα της Κορινθίας, δραστηριοποιούμαι εδώ και πολλά χρόνια στα κοινά, γνωρίζω καλά τα προβλήματα του τόπου μας και τους λίγους μήνες που είμαι βουλευτής προσπαθώ να είμαι ακόμα πιο κοντά στα προβλήματα της Κορίνθιας , όπως αντιλαμβάνονται όσοι παρακολουθούν την πορεία μου.
    Το αγροτικό ζήτημα απασχολεί αυτό το διάστημα όλους τους πολίτες και είμαι υποχρεωμένη να πάρω ξεκάθαρη θέση.
    Θα ήταν πολύ χρήσιμο λοιπόν, αν υπάρχει κάτι που εσείς θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για τον νόμο μας και δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς να μου το επισημάνετε. Είμαι ανοιχτή στις προτάσεις και επιθυμώ την συνεργασία όλων, ακόμα και των πιο επιφυλακτικών κριτών μου.

    Φιλικά
    Αικατερίνη Φαρμάκη -Γκεκη
    Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κορινθίας

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ