- banner1



Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη,  συνοπτικά τόνισε την ανάγκη αφενός συμμετοχής των  πολιτών στη συζήτηση θεμάτων έρευνας και τεχνολογίας και αφετέρου αυτά να στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη είναι τα εξής:

«Από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της Επιτροπής μας, έχει φανεί ότι καθ΄ όλη την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο οι αποφάσεις της Επιτροπής για όλα αυτά τα οποία συζητήθηκαν, είχαν περισσότερο φιλολογικό ενδιαφέρον. Θα έλεγα λοιπόν, ότι για να έχουμε ένα πρακτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να αποφασίσουμε τις στοχεύσεις μας από εδώ και πέρα.

Η γνώμη μου είναι ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η  καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου πάει στον άνθρωπο. Θα είναι, όμως, πολύ πιο αποτελεσματικό το έργο μας, όταν μέσα σε αυτό, εμπλέξουμε και τους πολίτες. Για να έχει ενδιαφέρον γι’ αυτούς και για το πως θα καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αυτό που θα συζητήσουμε εδώ. Το λέω αυτό, γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τέτοια χρηματοδοτούμενα δίκτυα πολιτών από την ευρωπαϊκή κοινότητα, που έχουν συζητήσει θέματα τεχνολογίας, τηλεπικοινωνίας και ακτινοβολίας, που τους αφορούν.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι σήμερα το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής. Γιατί όλοι μας έχουμε απολαύσει πάρα πολλά από τεχνολογικής απόψεως. Είδαμε, όμως, ότι αυτά, σε κάποιο σημείο, μας έχουν οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα. Απολαμβάνουμε τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά συγχρόνως κάνουμε τη ζωή μας πάρα πολύ δύσκολη και την καταδικάζουμε σε επιπτώσεις. Εγώ θα ήθελα σε αυτή την Επιτροπή να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά τα ζητήματα και τις συνέπειες τους και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα κίνημα πολιτών.

Ξέρω ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε κάτι τέτοιο και πολίτες συμμετείχαν σε ένα τέτοιο δίκτυο. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχε το Ευγενίδειο Ίδρυμα, αλλά δεν ξέρω ποια ήταν τα αποτελέσματα, ούτε ποιοι Έλληνες επιστήμονες μετείχαν σε αυτό.

Από την άλλη, το 2008 ψηφίστηκε ο νόμος που αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία. Είναι άγνωστο όμως εάν αυτός ο νόμος λειτούργησε στην πράξη, εάν χρηματοδοτήθηκαν για την παραγωγή ερευνητικού έργου ερευνητικά ή πανεπιστημιακά κέντρα και τι αποτέλεσμα παρήχθη.

Όλα αυτά, είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε παράλληλα με το έργο μας και να τα εξετάσουμε.

Σας ευχαριστώ.»


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 15 Ιαν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ