- banner1


Την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ο Νομάρχης Κορινθίας, οι Πρόεδροι των έξι ΕΑΣ του Νομού και θεσμικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη,  συναντήθηκαν στο Νομαρχιακό Κατάστημα Κορίνθου προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση ότι όλοι γνωρίζουν το πώς έχει εξελιχθεί η λειτουργία του ΕΛΓΑ σήμερα, ιδίως στο Νομό Κορινθίας. Δεν είναι τυχαίο το ότι διαπιστώνεται πως με διάφορες «μεθοδεύσεις» καταλήγουν να εισπράττουν ορισμένοι αγρότες αποζημιώσεις που δεν δικαιούνται ή να δηλώνουν διπλάσια αγροτική γη από αυτήν που τους ανήκει και να επιδοτούνται ανάλογα εις βάρος των άλλων αγροτών, οι οποίοι δεν έχουν μπει σε κυκλώματα και πλάγιες λογικές.

Επίσης, δεν είναι τυχαίες οι καθυστερήσεις στην διενέργεια των εκτιμήσεων στο Νομό Κορινθίας, ούτε και τα χαμηλά ποσοστά  που για πολλούς οφείλεται στο θάρρος ορισμένων αγροτών που αποκάλυψαν με προσωπικό κόστος προκλητικά αγροτικά σκάνδαλα, τα οποία αναστάτωσαν όλους τους πολίτες.

Είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί –δίκαια ή άδικα- στους αγρότες μας η υπόνοια για την ύπαρξη πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς, ρεβανσισμού, αλλά και επιλεκτικών αποζημιώσεων για λόγους ψηφοθηρικούς και κομματικούς, φαινόμενα τα οποία δεν πρέπει να επικροτούμε με τη σιωπή και την ανοχή μας, όπως έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές στα αμπελλοειδή από τις περσινές βροχοπτώσεις και δικαιούνται αποζημιώσεων πρέπει να τις λάβουν, το γρηγορότερο δυνατό.
Εντούτοις, δεν θέλουμε να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά ούτε και να υποδυόμαστε τους αγροτοσυνδικαλιστές.

Γιατί εδώ που φθάσαμε δεν έχουμε το περιθώριο να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα για να επωφελούνται ορισμένοι από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που δεν δικαιούνται εις βάρος εκείνων των αγροτών που και δικαιούνται και μοχθούν έντιμα για ανταγωνιστικά προϊόντα και ποιοτική αγροτική παραγωγή.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στα πολύ στενά οικονομικά  και δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει, προσπαθεί να αποτρέψει επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού από λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε και επίσημα την έρευνα για  το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» και για το δάνειο των 150 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Συνεταιρισμούς το 2008,  θεωρώντας ότι αντίκεινται στην  κοινοτική νομοθεσία, απειλώντας τη χώρα μας με υψηλά πρόστιμα.

Αυτό σημαίνει ότι η τακτική του μπλόκου και του εκβιασμού της εκάστοτε κυβέρνησης για την καταβολή στους αγρότες κάποιου πακέτου χρημάτων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που όλοι γνωρίζουμε καλά που πάνε, είναι πια ξεπερασμένη και εντελώς επικίνδυνη.

Η κυβέρνηση από τη μία, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών, ξεκινά καταρχήν να αναμορφώσει τον ΕΛΓΑ με άμεση νομοθετική ρύθμιση μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει, θα διασφαλίζει αποζημιώσεις με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως αυτά που εφαρμόζονται στις χώρες της ΕΕ και θα περιορίζει τα περιθώρια ανθρώπινης παρέμβασης, ώστε το σύστημα να λειτουργήσει με ταχύτητα και δικαιοσύνη και να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων.
Από την άλλη πλευρά η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης  επιτρέπει  την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων και αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τη δικαιότερη και διαφανή κατανομή των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ.

Στο σημείο αυτό, η κυρία Φαρμάκη - Γκέκη   δήλωσε στους αγρότες του Νομού Κορινθίας ότι θα ζητήσει από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία για την καταβολή αποζημιώσεων  στους αγρότες όλης της χώρας,[αμπελλοειδή ] ώστε να διαπιστωθεί η ακρίβεια των καταγγελιών των αγροτών για «ιδιαίτερη» μεταχείριση κάποιων συγκεκριμένων νομών.

Τέλος, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο και προσιτή στην επικοινωνία όχι μόνο με τους θεσμικούς παράγοντες και τους αγρότες, αλλά με όλους τους πολίτες της Κορινθίας, καθώς η υπέρβαση των προβλημάτων απαιτεί συναινέσεις και τη συνεργασία όλων.


Από το Γραφείο Τύπου

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 2 Φεβ 2010
categories: | edit post

1 Responses to ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΛΓΑ –ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  1. Στο χέρι σας είναι να βρείτε ποιός παρανόμησε και να το πείτε με ονοματεπώνυμο, όπως στο χέρι σας είναι να βρείτε ποιος κρύβετε πίσω από τα χαμηλά ποσοστά του ΕΛΓΑ (μπατζελή ή Κατσαρός) και να μας το πείτε. Επίσης μιας και ασχοληθήκατε με τα αγροτικά να μάθετε γιατί οι βιοκαλλιεργητές δεν πληρωνόμαστε και να μας το πείτε. Την Τρίτη 9 /2 θα γίνει η συνάντηση με την Υπουργό ,αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ,ο κόσμος θα παρακάμψει και Βουλευτές και προέδρους ενώσεων και κάθε εργατοπατέρα βγαίνοντας στο δρόμο να βρει το δίκιο του. Περιμένω να μας πείτε, αν όχι , γίνεστε μέρος του προβλήματος .

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ