- banner1


Έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την ίδρυση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο και θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και τον Ειδικό Φορέα Δασών (ΕΦΔ).

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ισχυρού και ευέλικτου πλαισίου σχεδιασμού και χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την υποστήριξη της εφαρμογής της περιβαλλοντικής στρατηγικής του ΥΠΕΚΑ, με σύγχρονα εργαλεία και διαφανείς διαδικασίες.

Η αντικατάσταση του ΕΤΕΡΠΣ και του ΕΦΔ με αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι δύο αυτοί φορείς παρουσίαζαν σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως η αδυναμία ελέγχου είσπραξης των εσόδων που προορίζονταν για τους σκοπούς τους, η μη τεκμηριωμένη επιλογή των χρηματοδοτούμενων δράσεων, η απουσία ελέγχου της αποτελεσματικότητας των δράσεων και η αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των πόρων.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε, οι καταγγελίες για την χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΕΡΠΣ δράσεων που ελάχιστα (αν όχι καθόλου) σχετίζονταν με την προστασία του περιβάλλοντος!

Δεδομένου μάλιστα, του ότι, σύμφωνα με την υπουργό ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αυτήν την στιγμή το αποθεματικό του ΕΤΕΡΠΣ ανέρχεται στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ, είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη να ελέγξουμε με όρους διαφάνειας την καλή διαχείριση των χρημάτων αυτών, τα οποία πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς και τις δράσεις που προορίζονται.

Συγκεκριμένα, το «Πράσινο Ταμείο» που θα συσταθεί, θα σχεδιάζει τα χρηματοδοτικά προγράμματα δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή τους, θα ελέγχει την υλοποίηση τους, θα εκπονεί μελέτες για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και θα χρηματοδοτεί αντίστοιχες που εκτελούν τρίτοι.


Μετά από την εξέλιξη αυτή, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:

«Η δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου» για την χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί μια πολύ θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη. Μετά από χρόνια αδράνειας και απραξίας στον τομέα του περιβάλλοντος, το νεοσύστατο υπουργείο αναλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες και δραστηριοποιείται έντονα προκειμένου να κάνει πραγματικότητα την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ειδικότερα στην Κορινθία, έχουμε ανάγκη από την ύπαρξη ενός νέου φορέα που θα σχεδιάζει περιβαλλοντικές δράσεις με όρους διαφάνειας, καλής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και κυρίως με όρους ισόρροπης ανάπτυξης, χωρίς να προκρίνονται προκλητικά δράσεις για συγκεκριμένες περιοχές για λόγους ψηφοθηρικούς, όπως έχουμε ζήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Είμαι αισιόδοξη ότι ήρθε η ώρα που ο νομός μας, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα «ανοιχτά» περιβαλλοντικά ζητήματα του (όπως η διάβρωση των ακτών και η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου), με σωστό σχεδιασμό, επαρκή χρηματοδότηση και υπευθυνότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς.»


Από το Γραφείο Τύπου
της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Φεβ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ