- banner1


Σε μια ακόμα κοινοβουλευτική της παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη εξέφρασε την σαφή πολιτική της θέση για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε εκείνους που με τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές τους, οδήγησαν την χώρα μας στη διεθνή ανυποληψία. Αποσπάσματα από την ομιλία της είναι τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για την σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητης αρχής έρχεται να βάλλει το θεμέλιο προκειμένου να χτιστεί πάλι η αξιοπιστία της χώρας μας.

Η αποκάλυψη της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων που παρουσίαζε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην EUROSTAT ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας αποτυχημένης πολιτικής σε οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο.

Μιας πολιτικής που ξεκίνησε το 2004 με την προσχηματική απογραφή η οποία στόχευε όχι στην διαφάνεια και στην αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων, όπως διθυραμβικά επικαλείτο ο τότε Υπουργός Οικονομικών, αλλά στην ενοχοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην υπονόμευση της μεγάλης εθνικής επιτυχίας της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, την οποία δεν τόλμησε κανένας από την Κυβέρνησή σας, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να αμφισβητήσει, αφού και ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης έχει παραδεχθεί στη Βουλή ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της.

Το 2004 ο κ. Καραμανλής παρέλαβε το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του Α.Ε.Π. και μέσα σε πεντέμισι χρόνια το εκτίναξε φορτώνοντάς το με 100 δις ευρώ. Σήμερα αναρωτιούνται όλοι οι πολίτες πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Μήπως στην παιδεία και στην έρευνα; Μήπως στην ανάπτυξη της περιφέρειας και τις υποδομές; Μήπως στο σύστημα υγείας και τη δημόσια ασφάλιση; Ή μήπως στην βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών;

Από το «σεμνά και ταπεινά» καταλήξατε στο «ό,τι το νόμιμο άρα και ηθικό». Από την μάχη κατά των κατεστημένων συμφερόντων του Μπαϊρακτάρη τελικά παραδοθήκατε αμαχητί. Από την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10 δις ευρώ και την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, που λέγατε το 2004, φτάσατε να κοστίζει το 2009 ο δημόσιος τομέας 50 δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2004.

Και μετά από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν επί πεντέμισι χρόνια και τα οποία ο ελληνικός λαός θα θυμάται για πολλά χρόνια ως παράδειγμα προς αποφυγή έχετε την πολιτική επιπολαιότητα σήμερα να ισχυρίζεστε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να σας ενοχοποιήσει με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και να πλήξει την πολιτική ζωή του τόπου σε μια εποχή που, όπως λέτε, χρειάζεται συναίνεση για αλλαγές, ρίξεις και τομές.

Η συναίνεση, όμως, κτίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, επάνω στην αλήθεια και στην ανάληψη ευθυνών, όχι, στην συγκάλυψη και στην ατιμωρησία.

Διότι με την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τερματίζεται οριστικά αυτή η καταστροφική πρακτική και θεσπίζονται ισχυρές δικλείδες ασφαλείας και κανόνες λειτουργίας.

Πέρα από το πολιτικό ζήτημα αυτό καθεαυτό της αξιοπιστίας, υπάρχει και το πραγματικό πρόβλημα μιας δομής ξεπερασμένης πια από την πραγματικότητα που αδυνατεί να ανταποκριθεί με σύγχρονες μεθόδους στην συλλογή και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, κατάσταση που υπονομεύει σήμερα την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας, αφού δεν μπορούμε με βάσιμα και πραγματικά στοιχεία αφενός να εμβαθύνουμε στα πραγματικά προβλήματα και αφ’ ετέρου να σχεδιάσουμε τις λύσεις τους.

Συστήνουμε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ως Ανεξάρτητη Αρχή γιατί θέλουμε η Ελλάδα να έχει φωνή και δύναμη στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν επιλέξουμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα σπρώξουμε κάτω από το χαλί, ώστε να κερδίσουμε όχι μόνο την χαμένη αξιοπιστία μας, αλλά και την εθνική μας αξιοπρέπεια.»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 25 Φεβ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ