- banner1


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για πρώτη φορά μετά το 2003 και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η Ελλάδα έστειλε εμπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την έκθεση πιστοποίησης λογαριασμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις του οικονομικού έτους 2009.

Η ετήσια αυτή έκθεση, που συντάχθηκε από ανεξάρτητο φορέα, κατάλληλο για την εργασία αυτή, είναι γνωστό ότι αποτελεί προϋπόθεση της ετήσιας εκκαθάρισης των λογαριασμών της χώρας μας για τις κοινοτικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας.

Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες, παραμένουν ορισμένες σοβαρές εκκρεμότητες από την έκθεση πιστοποίησης του οικονομικού έτους 2008 για τις πληρωμές της παραγωγικής περιόδου 2007, σχετικά με την στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι πληρωμές έγιναν αντικανονικά με υπουργικές αποφάσεις, που όριζαν αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση, μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, που αποτελούσε προϋπόθεση για την πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης.

Οι παραβάσεις αυτές των κανονισμών, όπως και άλλες ανάλογες πρακτικές εκείνης της περιόδου, έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κοινοτικών προστίμων.

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, δήλωσε:

«Δημιουργεί σε όλους αισιοδοξία το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί και επιτυγχάνει να ανταποκριθεί με συνέπεια και διαφάνεια στις υποχρεώσεις της έναντι της Κομισιόν.

Διότι η συνέπεια αυτή, αφενός συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου αποδεικνύει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το υπουργείο, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ένα παρελθόν αναξιοπιστίας, αδιαφάνειας και συναλλαγής, που ορισμένοι φαίνεται πως νοσταλγούν, αλλά το οποίο πληρώνουν σήμερα οι αγρότες μας και όλος ο ελληνικός λαός, διότι κάθε ευρώ προστίμου στην Ευρώπη είναι ένα ευρώ λιγότερο στην τσέπη του Έλληνα αγρότη, το οποίο επιβαρυνόμαστε όλοι οι πολίτες. Αυτές οι πρακτικές, ευτυχώς, τελείωσαν!»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Φεβ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ