- banner1


Η γιορτή της γυναίκας προέκυψε ως ανάγκη να τιμηθούν όλες οι διαστάσεις της, όλες οι εκφράνσεις της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο. Αποτέλεσε μια παγκόσμια έκφραση ευγνωμοσύνης στην μάνα, την αδελφή, τη φίλη, την σύζυγο, την επαγγελματία, την αγρότισσα, που στηρίζει την σύγχρονη κοινωνία.

Κοινωνικές καταστάσεις, προκαταλήψεις και θρησκευτικές ιδεοληψίες, έχουν καταστήσει τις γυναίκες, διαχρονικά ανά τους αιώνες, εξιλαστήρια θύματα διαφόρων δύσκολων εποχών: από τις μάγισσες του Μεσαίωνα, στην μπούργκα, στις θανατικές καταδίκες δια λιθοβολισμού και στα περιορισμένα ατομικά δικαιώματα των μουσουλμανικών χωρών σήμερα, αλλά και στην πληθώρα των ευθυνών τους στις δυτικές χώρες, στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν κάθε μέρα και στην περιορισμένη πρόσβαση τους σε θέσεις εξουσίας.

Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, τους αγώνες των γυναικών και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει αισθητά την θέση τους, οι γυναίκες ακόμα υποφέρουν από τις διακρίσεις, τις ανισότητες, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, τις χαμηλές αμοιβές, την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και τη βία, την σωματεμπορία, το trafficking, την εκμετάλλευση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που είναι αγωνίστριες της ζωής, που μοχθούν για να συνεισφέρουν οικονομικά στις οικογένειες τους, που αγωνίζονται ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, που παλεύουν ως επαγγελματίες, σύζυγοι και μητέρες σε καθημερινή βάση με όλα τα προβλήματα που συσσωρεύει η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ούτε τις ίδιες ευκαιρίες για επαγγελματική πρόοδο, αλλά ούτε και ελεύθερο χρόνο για την κοινωνική τους παρουσία και την συμμετοχή τους στα κοινά.

Μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή κοινωνία οφείλει να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων και ειδικότερα την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης και κυρίως να διασφαλίσει ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας τους θα είναι έννοιες αυτονόητες και απαρέγκλιτες.

Οι προσπάθειες της γυναίκας ώστε να αποκτήσει την θέση της στην κοινωνία μας, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι αγώνας για την εδραίωση της δημοκρατίας των ενεργών πολιτών.

Ο αγώνας συνεχίζεται!


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 8 Μαρ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ