- banner1



Η Θυσία του Θεανθρώπου και η Ανάστασή Του μας στέλνει το μήνυμα της δικής μας προσπάθειας για μια δίκαιη κοινωνία που χρειάζεται την συμβολή όλων μας για να ευημερήσει .

- Για προκοπή και ένα καλύτερο μέλλον
- Για μια ισχυρότερη Ελλάδα
- Για εμάς και τις επόμενες γενιές



ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ ΓΚΕΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 31 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Είναι πάντοτε ελπιδοφόρο να διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι οι βουλευτές να μεταφέρουν τη φωνή των πολιτών και τις απόψεις των κοινωνικών φορέων στην κυβέρνηση ώστε τα νομοσχέδια να γίνονται πιο ανθρώπινα και να ικανοποιούν υπαρκτά και δίκαια αιτήματα.

Απόδειξη αποτελεσματικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης υπέρ της κοινωνίας των πολιτών ήταν και η συνεργασία του κυρίου Κώστα Γιαννόπουλου, προέδρου του ΔΣ του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της βουλευτού ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη.

Συγκεκριμένα, η κυρία βουλευτής μετέφερε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την αναγκαιότητα να προβλεφθεί νομοθετικά η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπά παιδιά - θύματα παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης, των οποίων πλέον την επιμέλεια και φιλοξενία έχει αναλάβει για πάνω από ένα χρόνο το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο κύριος Γιαννόπουλος δήλωσε :

«Έπειτα από τόσα χρόνια υποσχέσεων γι' αυτό που δικαιούνται τα παιδιά, τελικά το δικαίωμά τους αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στην ουσιαστική παρέμβαση της Βουλευτού Κορινθίας κας Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη.

Αυτές τις ουσιαστικές παρεμβάσεις χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους Πολιτικούς και όχι τα λόγια που γίνονται υποσχέσεις.»




Από το Γραφείο Τύπου

Της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα εχθές το βράδυ στα Πατήσια, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εχθές το βράδυ έλαβε χώρα ένα πραγματικά τραγικό συμβάν, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Είναι φανερό ότι οι τρομοκράτες έχουν στρέψει την κάννη τους κατά της κοινωνίας, αθώων πολιτών, φτωχών μεταναστών, ανήμπορων παιδιών.

Σήμερα έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν είναι μια μάχη εναντίον πολιτισμών και θρησκειών, αλλά μια μάχη κατά του εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου.

Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι ενωμένοι, ώστε οι πολίτες θα ζουν και να δραστηριοποιούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσε σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν αυτό το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών (πχ. πρόσληψη 100 αξιωματικών ειδικών καθηκόντων, επαναφορά του Αστυνομικού της γειτονιάς, 2.000 αστυνομικοί στο δρόμο σε ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης, ανακατανομή των δυνάμεων στα αστυνομικά τμήματα κλπ).

Έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συλλάβει τους αδίστακτους αυτούς δολοφόνους και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ασφαλή κοινωνία δικαίου με συμμάχους τους πολίτες και με όπλο τις αρχές και τις αξίες μας.»



Από το Γραφείο Τύπου
Της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 29 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης που έλαβε το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, δήλωσε:

«Η ανακοίνωση μέτρων στήριξης για την ελληνική οικονομία στα πλαίσια της Ευρωζώνης, την ημέρα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την χώρα μας.

Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι οι συντονισμένες προσπάθειες ουσίας και ο διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού, αλλά και η συστράτευση του πολιτικού μας συστήματος στην προσπάθεια αυτή, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την άλλη μεριά, δεχόμαστε με ικανοποίηση την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, που επιτέλους δείχνει να πληροί το ρόλο της και να μην εγκλωβίζεται στη λογιστική μιζέρια και την πολιτική απραξία.

Πλέον όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας από κοινού, με σταθερότητα και συνέπεια, χωρίς μικροκομματισμούς και ιδιοτέλεια, αλλά με στόχο μια δίκαιη κοινωνία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά το βάρος των ιστορικών ευθυνών τους όχι μόνο να ανορθώσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και να επιφέρουν, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, εκείνες τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Είμαι αισιόδοξη ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα επιτύχουν και ότι η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου για την Ελλάδα.»



Από το Γραφείο Τύπου
της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 26 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Πυροδότησε εξελίξεις η συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης της βουλευτού ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη, με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προκηρύξεων για θέσεις εργασίας σε ΑΜΕΑ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Ανδρέας Λοβέρδος, ενεργοποιήθηκε άμεσα και άσκησε πιέσεις στην διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε οι διαδικασίες για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ειδικότερα υπολογίζεται ότι μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των προκηρύξεων για τις θέσεις στο δημόσιο, ενώ και οι διαδικασίες για τις θέσεις στον ιδιωτικό τομέα ήδη προχωρούν.

Δεδομένης μάλιστα της σχετικής διάταξης του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 3833/2010, σύμφωνα με την οποία «ο διορισμός των επιτυχόντων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και των φορέων, οι οποίες προκηρύχθηκαν βάσει εγκριτικών αποφάσεων της Τριμελούς Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, έτους 2009 ή και προγενέστερων ετών και για τους οποίους οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων θα εκδοθούν μετά την 1.1.2010, διενεργείται σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας εντός του έτους 2011 και ολοκληρώνεται μέχρι την εξάντληση των περιλαμβανομένων στους οριστικούς πίνακες και πάντως όχι πέραν της 31.12.2013», είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν και ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θα επιλεγούν, θα αποκατασταθούν επαγγελματικά τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.



Από το Γραφείο Τύπου της
Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, στην κοινοβουλευτική παρέμβαση της κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου θεσμικού πλαισίου του ΕΣΠΑ, έθεσε το ζήτημα της χρησιμοποίησης του ΕΣΠΑ για ουσιαστικά και αναγκαία έργα στο Νομό Κορινθίας, που θα υπάγονται σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και τα οποία ζητά η τοπική κοινωνία. Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη είναι το ακόλουθο:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο καθένας στην περιφέρειά του μπορεί να απαριθμήσει έργα που ναι μεν ολοκληρώθηκαν, αλλά είτε δεν λειτουργούν αποδοτικά διότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα και δεν αποδόθηκαν προς χρήση, είτε εγκαταλείφτηκαν και δεν ενσωματώθηκαν στη λειτουργία των φορέων τους.

Φράγματα χωρίς επαρκή αρδευτικά δίκτυα, όπως είναι το φράγμα ΔΟΞΑ στο νομό Κορινθίας. Αποσπασματικά πολιτιστικά έργα με πανάκριβους προϋπολογισμούς αμφίβολης χρησιμότητας, όπως ο φωτισμός του Ακροκόρινθου. Μεγάλα έργα πληροφορικής που δεν βελτίωσαν όμως ούτε την ποιότητα ούτε την ταχύτητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο νομό μας.

Σήμερα στο νομό Κορινθίας πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Πρέπει να εντάξουμε τα έργα για τα οποία έχουμε ώριμες μελέτες και παράλληλα να χρηματοδοτήσουμε μελέτες σε εκείνα τα έργα που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας και θα επιτρέψουν να φυσήξει ούριος άνεμος για τη τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη.»



Από το Γραφείο Τύπου
της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συνειδητοποιήσει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας και λόγω των ζημιών που υπέστη η παραγωγή τους και της απώλειας του εισοδήματος τους, αλλά και λόγω της άδικης και ετεροβαρούς συμπεριφοράς των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Το ενδιαφέρον της ίδιας της υπουργού κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, αποτυπώθηκε στην διευρυμένη συνάντηση με τους προέδρους των ΕΑΣ αλλά και με εκπροσώπους των αγροτών, παρουσία και του νέου προέδρου του ΕΛΓΑ, κ.Θεόδωρου Σαρρή και του Γενικού Γραμματέα κ.Γ.Κανελλόπουλου.

Η Υπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με ότι συνέβη στο παρελθόν. Διότι αφενός μεν ο ΕΛΓΑ κατέστη ζημιογόνος, και αφετέρου δε, τα 4,5 δις ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες τα προηγούμενα χρόνια δεν τους βοήθησαν πραγματικά.

Η Υπουργός κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση (λόγω και της αντικειμενικής αδυναμίας επανελέγχου των αμπελοκαλλιεργειών) επί όσων ενστάσεων έγιναν, με την παράλληλη διασταύρωση των στρεμμάτων μέσω του ΟΣΔΕ και των τιμολογίων που έχουν κατατεθεί για επιστροφή του ΦΠΑ.

Θεωρώ ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη και ότι το Υπουργείο έκανε το καλύτερο δυνατόν που μπορούσε στα πλαίσια της δίκαιης και αντικειμενικής χορήγησης αποζημίωσης, αλλά και της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας που βιώνουμε.

Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή για τον αγροτικό τομέα, που τερματίζει επιδοματικές κατ’ εξαίρεση πολιτικές και τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των αγροτών.

Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθούν πραγματικά οι αγρότες με νομοθετικές πρωτοβουλίες που αλλάζουν το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και του αγροτικού συνδικαλισμού.

Η αγροτική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέσα στις γενικότερες οικονομικές συνθήκες και να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στην ζήτηση.



Από το Γραφείο Τύπου
Της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Είναι γεγονός ότι στην προσπάθεια της να κατακτήσει την πραγματική σύγκλιση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους Ευρωπαίους Εταίρους της.

Παρά το ότι έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τρία κοινοτικά πλαίσια, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι δικές μας αδυναμίες, είχαν ως αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να μην έχουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της χώρας, που όλοι αναμέναμε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση θέλοντας να ελέγχει όλες τις εκταμιεύσεις, για να κάνει το παιχνίδι της με βάση το πολιτικό της όφελος και όχι το όφελος των πολιτών, θεσμοθέτησε με το νόμο 3614/2007 ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης, το οποίο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων, με αποτέλεσμα η απορρόφηση σήμερα να μην ξεπερνάει το 5%.

Εμείς αντιμετωπίζουμε λοιπόν, αυτήν την κατάσταση με βελτιώσεις – παρεμβάσεις στον ισχύοντα νόμο, ώστε :

1ον να απλουστευθούν οι διαδικασίες
2ον να αποκεντρωθεί η διαχείριση των πόρων
3ον να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και ο ρυθμός υλοποίησης των προγραμμάτων με την προτεραιότητα υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Η χώρα μας στην παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει ανάγκη από άμεσα και απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να φθάσει η απορρόφηση των κονδυλίων στο 15% μέσα στο 2010.

Η προσπάθεια και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο αυτό προκειμένου και να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης και εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τα χρήματα να κατευθυνθούν κυρίως στην Περιφέρεια.

Είμαι αισιόδοξη ότι η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και την αποφασιστικότητα να αλλάξει την Ελλάδα



Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας, ως αντιστάθμισμα των οικονομικών μέτρων που πρόσφατα λήφθηκαν. Συγκεκριμένα:

1ον Ανακοινώθηκαν δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ανακούφιση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ύψους 2 δισ. Ευρώ

2ον Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση, αποκέντρωση και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ, το οποίο φθάνει τα 9,8 δισ ευρώ για το 2010!

3ον Μετά την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

4ον Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία δίνει έμφαση στην πληροφόρηση του καταναλωτή και εισάγει κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.

5ον Θα ακολουθήσει τέλος, το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, που θα ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι καταχρηστικές πρακτικές και η προαγωγή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγουμε το δρόμο για την παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα μας. Γιατί παραλάβαμε και σε αυτόν τον τομέα, μια κατάσταση διάλυσης και αδιαφάνειας, όπου κανένας αναπτυξιακός μηχανισμός δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα 3 χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ το 2007, η απορρόφηση του να φθάνει μόλις στο 3,5%!

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την αληθινή ανάπτυξη, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση και να τονώσουμε την αγορά. Δεν είναι πλέον ανεκτή η έλλειψη κανόνων και οι καταχρηστικοί όροι στην χορήγηση δανείων. Προκειμένου λοιπόν, να προστατευθούν οι καταναλωτές προωθούμε τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου για την παροχή συμβουλών και πληροφόρησης σε θέματα διαχείρισης των χρεών τους.

Η προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, της προσωπικής και οικογενειακής τους γαλήνης από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις, αλλά και η δημιουργία ενός καθαρού τοπίου στην αγορά, με κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, αποτελούν δεσμεύσεις μας. Οι πολίτες κατανοούν ότι είναι πολύ φιλόδοξη η προσπάθεια μας να βάλουμε τάξη στην αταξία. Πιστεύουμε όμως, σε μια καλύτερη Ελλάδα, με ανάπτυξη παντού σε κάθε γωνιά της, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και αυτό είναι το όραμα μας!


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με νέα εγκύκλιο του, ρυθμίζει το ζήτημα της οικοδόμησης σε οικόπεδα που αποκτούν πρόσβαση σε δρόμο με την παραχώρηση εδαφικών λωρίδων («τυφλά» οικόπεδα) και βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα με την υπ’αρ. 3/2010 εγκύκλιο, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται για την άμεση επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίζει ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ’), μετά την υπ’αρ.1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον, για λόγους χρηστής διοίκησης και επειδή η διαμορφωθείσα επί μακρόν πραγματική και νομική κατάσταση (μεταβιβάσεις, δημιουργία εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε τρίτους, έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ) επιβάλλει να μην θιγούν κεκτημένα δικαιώματα πολιτών που καλόπιστα στηρίχθηκαν στις πράξεις της διοίκησης, διευκρινίζονται τα εξής:

• οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, έως τις 28 Ιανουαρίου 2010, είναι νόμιμες. Αναθεωρήσεις αυτών μπορούν να γίνουν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986, ότι είναι σε γνώση τους πως οι διατάξεις στις οποίες στηρίζονται έχουν κριθεί ανίσχυρες, σύμφωνα με την 1828/2008 απόφαση του ΣτΕ.

• σχετικά με τους φακέλους των οικοδομικών αδειών που είχαν υποβληθεί έως τις 28 Ιανουαρίου 2010 και δεν είχε ολοκληρωθεί η έκδοση της άδειας, μπορούν να εκδίδονται, πάλι με την ίδια προϋπόθεση, ότι δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση όπως παραπάνω.

• για τα ακίνητα που είχαν δημιουργηθεί βάσει των παραπάνω διατάξεων, στα οποία δεν είχε ζητηθεί η έκδοση οικοδομικής άδειας, είναι δυνατή η κατά περίπτωση αντιμετώπιση τους μετά τον τμηματικό σχεδιασμό στον οικισμό, με την σύνταξη τμηματικών πολεοδομικών μελετών ώστε τα οικόπεδα αυτά να αποκτήσουν «πρόσωπο» σε εγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους και να μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Μετά από τις ανωτέρω εξελίξεις, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:

«Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ λαμβάνει τα μηνύματα των πολιτών. Χαίρομαι που διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να κρίνουν και να κατακρίνουν ένα υπουργείο που επιτελεί πολύ σημαντικό έργο και αντιμετωπίζει έναν πολύ μεγάλο όγκο προβλημάτων. Και επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα που είχαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες μου να ενημερώσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το ζήτημα αυτό, του οποίου εξ επαγγέλματος γνωρίζω πολύ καλά όλες τις παραμέτρους.

Είμαι σίγουρη ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει άμεσα το ΥΠΕΚΑ με γνώμονα την υπ’αρ.1828/2008 απόφαση του ΣτΕ, θα επιλύσει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, νόμιμο και περιβαλλοντικά ορθό όλες τις εναπομείνασες εκκρεμότητες.»



Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 17 Μαρ 2010
2 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, γνωστοποίησε το σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην λιμενική ζώνη του λιμένα Κιάτου, το οποίο προέκυψε από τις σχετικές άδειες παραχώρησης χρήσης γης που εκδόθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο Κορίνθου. Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη, ζητά την συνολική αντιμετώπιση του θέματος που έχει οδηγήσει σήμερα τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους σε απόγνωση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη είναι το εξής:


«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Είναι αναμφισβήτητες οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε προκειμένου να επιλύσετε τα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες σας και τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω της αδράνειας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να θέσω σε γνώση σας ένα ζήτημα που εντάσσεται στον τομέα καθορισμού λιμενικών ζωνών και αφορά στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της χερσαίας ζώνης λιμένα του Κιάτου του Νομού Κορινθίας, και το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της πλημμέλειας των σχετικών αδειών παραχώρησης, που τους έχουν χορηγηθεί εδώ και χρόνια από το Λιμενικό Ταμείο Κορίνθου, βάσει του Ν.2971/2001.

Στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες έχουν επιβληθεί πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα και αντιμετωπίζουν την απειλή ποινικών διώξεων, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά η βιωσιμότητα τους, οι θέσεις εργασίας των εκατοντάδων εργαζόμενων σε αυτές, αλλά και η τοπική οικονομία.

Εντούτοις, η έλλειψη συνεργασίας από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου ώστε να λυθεί οριστικά και νόμιμα το ζήτημα της χορήγησης των σχετικών αδειών, αλλά και η αδράνεια της τέως πολιτικής ηγεσίας του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (στον οποίο εκκρεμεί σχετική επιστολή από τις 5/3/2009) έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες αυτούς σε απόγνωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι παρόλο τον μεγάλο φόρτο εργασίας σας, θα επιδείξετε ενδιαφέρον και με την παρέμβαση σας θα επιλύσετε συνολικά το σημαντικό αυτό τοπικό ζήτημα, που απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες του Νομού Κορινθίας.»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Μαρ 2010
3 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Είναι γνωστό το πρόβλημα μετακίνησης, που έχει προκύψει για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Σπαθοβουνίου – Κουταλά, καθώς η παραχωρησιούχος εταιρία έχει από καιρό ανακοινώσει την απόφαση της να κλείσει την πρόσβαση προς αυτά τα χωριά και τη γύρω περιοχή από τον κόμβο του Σπαθοβουνίου.

Οι διαμαρτυρίες τους είναι κατανοητές, διότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν οργανώσει τη ζωή τους και τις δραστηριότητες τους, με δεδομένη την πρόσβαση στα χωριά και τις περιουσίες τους, από τον συγκεκριμένο κόμβο.

Εντούτοις, ο επικείμενος αποκλεισμός της πρόσβασης στην ΕΟ Κορίνθου – Τρίπολης από το συγκεκριμένο σημείο, ήταν γνωστός στους κατοίκους της περιοχής από το 2007, οπότε και ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης από την Βουλή των Ελλήνων και έγινε νόμος του κράτους, χωρίς οι τότε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ στο νομό να έχουν παρέμβει ώστε να μην εισχωρήσει στους όρους της σύμβασης η υποχρέωση να κλείσει η συγκεκριμένη παράκαμψη.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν διάβασαν την πολυσέλιδη σύμβαση παραχώρησης και ότι δεν μπορούσαν να παραβούν την υποχρέωση τους να επιδείξουν κομματική νομιμοφροσύνη.

Μπορούσαν όμως, εφόσον είχαν ήδη εκδηλωθεί οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής –και μάλιστα εξ όσων γνωρίζω είχαν απευθυνθεί σε βοήθεια και προς τους ίδιους- και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και η βελτίωση του δρόμου αλλά και οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις στον κόμβο του Σπαθοβουνίου, να κάνουν κάτι. Αντιθέτως, ουδέν έπραξαν!

Σήμερα δε, εμφανίζονται ως δήθεν «έκπληκτοι» και «τιμητές των πάντων», καταθέτοντας ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο!

Παρότι δεν με εκφράζει πολιτικά η τακτική του «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά επειδή κάποια μέσα ενημέρωσης , με καλούν προσωπικά να πάρω θέση και επειδή βεβαίως, δεν περίμενα την ερώτηση του εκπροσώπου της ΝΔ στο νομό για να ενεργοποιηθώ και στο θέμα αυτό, σας ενημερώνω για τα εξής:

Εδώ και καιρό βρίσκομαι σε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, ακόμα και με τους μελετητές του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να βρεθεί μια τεχνικά άρτια και ασφαλής λύση, η οποία όμως πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η οποιαδήποτε παράκαμψη :

1ον θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας,
2ον δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την παραχωρησιούχο εταιρία με επιπλέον κόστος, ώστε να μην απαιτηθεί η αλλαγή των όρων της σύμβασης και
3ον να υπάρξει αναλογική χρέωση στους χρήστες της παράκαμψης γιατί αυτό επιτάσσει η αρχή της ίσης μεταχείριση των πολιτών.

Σήμερα το αρμόδιο υπουργείο απάντησε ακριβώς αυτό. Και εγώ προσωπικά εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση.


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε τα εξής:

«Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ζούμε, μας έχει αναγκάσει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και τη νοοτροπία μας να υπερκαταναλώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς υπευθυνότητα.

Σήμερα πια, αναγκαζόμαστε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι αφενός λόγω της ανάγκης να διαχειριστούμε καλύτερα τα οικονομικά μας και αφετέρου λόγω των μεγάλων διατροφικών κινδύνων που διαρκώς διατρέχουμε, με πλήθος προϊόντων που χρησιμοποιούν συστατικά και χρωστικές ουσίες αμφιβόλου προέλευσης και υγειονομικής ασφάλειας.

Οι Έλληνες καταναλωτές - με καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- καλούμαστε τώρα, να αποκτήσουμε «καταναλωτική συνείδηση» και να πιέσουμε τα ισχυρά συμφέροντα, ώστε να διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα στην αγορά, ασφαλή για τη δημόσια υγεία, με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, αλλά και με τιμές σε λογικά επίπεδα.

Θεωρώ ότι και η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενθαρρύνει την ενημέρωση του πολίτη και την συμμετοχή τους σε υπαρκτές και ενεργές καταναλωτικές ομάδες, οι οποίες να είναι αξιόπιστες και ισχυρές.

Ας ξεφύγουμε λοιπόν, από τη λογική του καναπέ, και ας κάνουμε κτήμα μας το σύνθημα «γνωρίζω – συνειδητοποιώ – οργανώνομαι – προστατεύομαι» κάνοντας το καταναλωτικό κίνημα, δύναμη του πολίτη για το παρόν και για το μέλλον.»


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 15 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Κατά την παρέμβαση της, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, ζήτησε να μην αντιμετωπίσουμε με φοβικά σύνδρομα το μεγάλο ζήτημα των νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο καλάθι την άσκηση της μεταναστευτικής πολιτικής, την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, τα ιστορικά μας -αν θέλετε- απωθημένα, με τις ανάγκες του σήμερα και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και που μας καλεί επιτέλους να τη διαχειριστούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα -λόγω γεωγραφικής θέσης και αναλογίας μεταναστών- πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όντως, δεν προσπαθεί να περιορίσει την έλευση και άλλων μεταναστών, αλλά σίγουρα ρυθμίζει τα δικαιώματα ενός σημαντικού τμήματος των μεταναστών που νόμιμα διαβιούν ήδη στη χώρα μας. Επιχειρεί με άλλα λόγια, αφενός να επιλύσει ένα υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου να δώσει διέξοδο στη δημογραφική στασιμότητα μιας χώρας που γερνά διαρκώς. Επιχειρεί, επίσης, να διασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα, πρόοδο και ασφάλεια, δημιουργώντας πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στη δεύτερη γενιά των μεταναστών και τη μόνη πατρίδα που έχουν γνωρίσει.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απόλυτα λογικό μια ευρωπαϊκή και προοδευτική χώρα, όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα, να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές και να είναι συνδιαμορφωτές και συνυπεύθυνοι για την πορεία του τόπου που διαμένουν.

Με τη χορήγηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεστε στις δημοτικές εκλογές, ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική ειρήνη ενισχύονται, καθώς οι μετανάστες συνδέονται πιο στενά και πιο ουσιαστικά με την τοπική κοινωνία.

Η συντηρητική παράταξη δυστυχώς από το ισόγειο μέχρι και το ρετιρέ της πολυκατοικίας, δεν αφουγκράζεται τα πραγματικά κοινωνικά δεδομένα της εποχής μας. Η δε πενταετής διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε, ότι δεν κατόρθωσε να κάνει εκείνες τις αλλαγές, εκείνες τις ρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες και εγκλώβισε και τους μετανάστες στη δική της μικροκομματική, πελατειακή και κοντόφθαλμη λογική.

Το πολιτικό βάρος των αναγκαίων αλλαγών για τη χώρα μας, το σηκώνει και πάλι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να δαιμονοποιούμε συλλήβδην όλους τους μετανάστες. Είναι ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου, το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέλουμε να σεβαστούμε και είναι ζήτημα της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης, που θέλουμε να ενισχύσουμε. Για τους λόγους αυτούς στηρίζουμε τη σημερινή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 12 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Ζήτησε από την αρμόδια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη


Σε παρέμβαση της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την καλύτερη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενώπιον της αρμοδίας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίας Κατερίνας Μπατζελή. Συγκεκριμένα, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη αναφέρθηκε στα εξής:

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλη κατεύθυνση, παρά να στηρίξουμε τον Ε.Φ.Ε.Τ., ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που οι δημοσιονομικές συνθήκες θα ανεβάσουν το κόστος των προϊόντων και κάποιοι θα θελήσουν ίσως, να παίξουν παιχνίδια, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες ποιότητας των προϊόντων τους ή να υποστείλουν την υγειονομική τους κάλυψη.

Διότι αυτοί που θα θελήσουν να κρατήσουν το ίδιο κόστος, από κάπου πρέπει να το κερδίσουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, υποβαθμίζοντας κάτι άλλο, όπως γινόταν συνεχώς μέχρι τώρα.

Πάνω σε αυτό το θέμα, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτον, θεωρώ ότι, είναι αναγκαία η ξεκάθαρη αναγραφή των πρώτων υλών στις συσκευασίες των προϊόντων και μάλιστα με μεγάλα γράμματα. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα, στα ψιλά γράμματα κάποιος να διαβάσει τι περιέχει ένα τρόφιμο.

Δεύτερον, από μελέτες, που έχουν γίνει σε κάποια τρόφιμα, έχει προκύψει ότι περιέχουν κάποιες ύλες που κάνουν κακό, όπως τα αναψυκτικά, που περιέχουν συστατικά που προκαλούν μια συγκεκριμένη ασθένεια, τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Θεωρώ, δηλαδή, ότι, πρέπει να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, που, όπως επιλέξαμε να λέμε ότι το κάπνισμα βλάπτει στην υγεία, έτσι να πληροφορούμε ευθαρσώς τον πολίτη για τις συνέπειες κατανάλωσης ορισμένων προϊόντων, ώστε να το επιλέγει με πλήρη συνείδηση.

Τρίτον. Δεν θα σταθώ σίγουρα στο ότι το οργανόγραμμα του Ε.Φ.Ε.Τ. που μιλάει για 500 υπαλλήλους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 190 υπάλληλοι. Θεωρώ ότι, μπορούμε να κάνουμε εξίσου καλή δουλειά και με λιγότερους υπαλλήλους. Σίγουρα, όμως, η επαρκής στελέχωση του ΕΦΕΤ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το ζήτημα των προστίμων. Ζαλίζονται οι πολίτες, όταν ακούνε τα τεράστια πρόστιμα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, του ενός εκατομμυρίου ευρώ κ.λπ.. Τελικά, εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα; Γιατί τι νόημα έχει να βγαίνουμε έξω και να το λέμε, όταν δεν εισπράττονται; Όχι μόνο για να μπουν στα ταμεία του κράτους, αλλά και για να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας, που θα αποτρέψει μια εταιρεία στο να προχωρήσει με τις ίδιες συνθήκες. Από την άλλη μεριά, είναι πολύ μικρά τα πρόστιμα, όταν κάποιος δεν έχει βιβλιάρια υγείας, δεν έχει σωστές συνθήκες στο κατάστημά του, δηλαδή για σημαντικές παραβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Και, από την άλλη μεριά, είναι τα δυσθεώρητα πρόστιμα, τα οποία αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν ξέρουμε εάν εισπράττονται.

Ένα τελευταίο θέμα. Σήμερα και ο ΕΦΕΤ και οι Νομαρχίες είναι δύο άξονες του ίδιου ελεγκτικού μηχανισμού στην ποιότητα των τροφίμων. Υπάρχουν, όμως, Νομαρχίες αυτή τη στιγμή, που δείχνουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο και κάποιες άλλες, οι οποίες δεν ασχολούνται καθόλου ή τουλάχιστον δεν βγαίνει αυτό προς τα έξω. Εκεί πρέπει να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική πολιτική συνεργασίας των δύο φορέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Από το Γραφείο Τύπου

της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, εξήγγειλε την άμεση χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών που απασχολούν μέχρι 50 υπαλλήλους, μέσω δύο προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, με δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα, που εξήγγειλε η κυρία Κατσέλη, αφορά εγγυημένα δάνεια για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.λπ.) που είχαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2010 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το ύψος του δανείου μπορεί να είναι από 5.000 μέχρι 100.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες για αγορά πρώτων υλών και άλλων αγαθών προς τους προμηθευτές τους, οι οποίοι σήμερα πληρώνονται είτε με μεγάλη καθυστέρηση είτε με ακάλυπτες επιταγές. Το ύψος του δανείου που μπορεί να πάρουν οι επιχειρήσεις είναι από 5.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ η λήξη του προγράμματος αυτού είναι στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έρχεται να ικανοποιήσει τις πολύ μεγάλες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που έχουν εγκλωβιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Τα δάνεια αυτά, που θα έχουν εξαετή διάρκεια και περίοδο χάριτος δύο έτη και θα χορηγούνται μέσω τραπεζών από τον επόμενο μήνα, αποτελούν μια πολύ σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά, καθώς πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες λόγω της μη χορήγησης δανείων από τις τράπεζες και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και να καταβάλουν τις άμεσες οφειλές τους. Ο στόχος τους λοιπόν, είναι διπλός: να επιτρέψουν αφενός στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους, τις θέσεις εργασίας τους και τον κύκλο εργασιών τους και αφετέρου την εισροή κεφαλαίων στα κρατικά ταμεία, εξέλιξη πολύ σημαντική δεδομένων των αρνητικών οικονομικών συγκυριών. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο ανταποκρίνεται καίρια στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και απαντά έμπρακτα σε όλους κάνουν εύκολα κριτική σε δύσκολους καιρούς».


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 9 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η γιορτή της γυναίκας προέκυψε ως ανάγκη να τιμηθούν όλες οι διαστάσεις της, όλες οι εκφράνσεις της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο. Αποτέλεσε μια παγκόσμια έκφραση ευγνωμοσύνης στην μάνα, την αδελφή, τη φίλη, την σύζυγο, την επαγγελματία, την αγρότισσα, που στηρίζει την σύγχρονη κοινωνία.

Κοινωνικές καταστάσεις, προκαταλήψεις και θρησκευτικές ιδεοληψίες, έχουν καταστήσει τις γυναίκες, διαχρονικά ανά τους αιώνες, εξιλαστήρια θύματα διαφόρων δύσκολων εποχών: από τις μάγισσες του Μεσαίωνα, στην μπούργκα, στις θανατικές καταδίκες δια λιθοβολισμού και στα περιορισμένα ατομικά δικαιώματα των μουσουλμανικών χωρών σήμερα, αλλά και στην πληθώρα των ευθυνών τους στις δυτικές χώρες, στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν κάθε μέρα και στην περιορισμένη πρόσβαση τους σε θέσεις εξουσίας.

Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, τους αγώνες των γυναικών και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει αισθητά την θέση τους, οι γυναίκες ακόμα υποφέρουν από τις διακρίσεις, τις ανισότητες, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, τις χαμηλές αμοιβές, την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και τη βία, την σωματεμπορία, το trafficking, την εκμετάλλευση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που είναι αγωνίστριες της ζωής, που μοχθούν για να συνεισφέρουν οικονομικά στις οικογένειες τους, που αγωνίζονται ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, που παλεύουν ως επαγγελματίες, σύζυγοι και μητέρες σε καθημερινή βάση με όλα τα προβλήματα που συσσωρεύει η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ούτε τις ίδιες ευκαιρίες για επαγγελματική πρόοδο, αλλά ούτε και ελεύθερο χρόνο για την κοινωνική τους παρουσία και την συμμετοχή τους στα κοινά.

Μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή κοινωνία οφείλει να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων και ειδικότερα την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης και κυρίως να διασφαλίσει ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας τους θα είναι έννοιες αυτονόητες και απαρέγκλιτες.

Οι προσπάθειες της γυναίκας ώστε να αποκτήσει την θέση της στην κοινωνία μας, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι αγώνας για την εδραίωση της δημοκρατίας των ενεργών πολιτών.

Ο αγώνας συνεχίζεται!


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 8 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το ταξίδι του πρωθυπουργού ανά τον κόσμο, προκειμένου να σταματήσει το ράλι των κερδοσκόπων εις βάρος της χώρας μας, ευτυχώς, δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Είναι φανερό σε όλους, τόσο στους πολίτες της χώρας μας όσο και σε όλη την Ευρώπη, ότι έχουμε μια ηγεσία που αγωνιά, που προσπαθεί και που είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Και η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ ευκρινής. Το μήνυμα είναι εξίσου σαφές: η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί βορά στους κερδοσκόπους που στοιχηματίζουν στην πτώχευση της και πιέζουν για την οικονομική της κατάρρευση.

Παράλληλα, η δική μας μάχη για αξιοπρέπεια και ο αγώνας του πρωθυπουργού για διεθνείς συμμαχίες, αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, με τις παντοδύναμες βιομηχανίες, την οικονομική δύναμη, την μονεταριστική σταθερότητα, την λογιστική λογική, που αποτελεί τον οικονομικό πυλώνα της Ένωσης. Από την άλλη, η γενεσιουργός πολιτική δύναμη της Ευρώπης, το ιδεολογικό στήριγμα της Ένωσης, η Γαλλία, από την οποία προήλθαν οι πολιτικοί στυλοβάτες της ΕΕ, οι θεωρητικοί που εμπνεύστηκαν την ιδέα της κοινοτικής αλληλεγγύης, των κοινών πολιτικών, του διαρκούς διαλόγου, της πολιτικής συναίνεσης των ευρωπαϊκών λαών και των κοινά αποδεκτών λύσεων.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση ενθάρρυνε στην Ελλάδα ένα κίνημα αντι-ευρωπαϊστών, οι οποίοι με αιχμή του δόρατος το ΚΚΕ, αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως τον εχθρό που μας επιβουλεύεται και επιδιώκει να πλήξει τους πολίτες.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γαλλία, απέδειξε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να κυνηγάμε φαντάσματα. Δεν είναι η Ευρώπη ο εχθρός μας, αλλά πρώτιστα ο ίδιος μας ο εαυτός, όπως και εμείς ομολογούμε κατ’ ιδίαν.

Η Ελλάδα σήμερα ανακάλυψε σε ποια ιδεολογία της Ευρώπης ανήκει. Μέσα από την κρίση, συνειδητοποίησε την ευρωπαϊκή της ταυτότητα. Εδώ θα βρούμε και το μέλλον μας !


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Αγαπητές φίλες ή φίλοι,

Μετά το σπίτι του γείτονα, καίγεται και το δικό μας! Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα λοιπόν, έχω την ανάγκη να απευθυνθώ σε όλους σας, από καρδιάς.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης δεν μας βρήκε τελικά προετοιμασμένους…ούτε τους πολίτες, ούτε εμάς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουμε σε άλλες αρχές, σε άλλες αξίες, σε άλλη πολιτική ιδεολογία από αυτήν που επιτάσσει την λήψη τόσο σκληρών μέτρων.

Ο γενικός ξεσηκωμός των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού που βλέπουν σύντομα να έρχεται η σειρά τους, δεν είναι άδικος και σίγουρα δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από κοινότοπες δηλώσεις.

Ο λαός μας, χρόνια περιμένει παιδεία, υγεία και δημόσιες υπηρεσίες, όπως ακριβώς τις απολαμβάνουν οι λαοί της υπόλοιπης Ευρώπης. Περιμένει το κράτος να επιτελέσει το ρόλο του και να είναι αποτελεσματικό και διάφανο. Εργάζεται σκληρά, πληρώνει φόρους, τέλη και δαπάνες υπερβολικά υψηλές. Και αδικείται κατάφωρα να παρομοιάζεται με τον κηφήνα της Ευρώπης, ο οποίος καλοπερνά παρασιτικά εις βάρος των εργατικών Βορείων.

Ξέρω ότι δεν πάει άλλο! Δεν ανέχονται οι πολίτες να είναι τα μόνιμα και εύκολα θύματα φοροεισπρακτικών πολιτικών και τώρα της καταπάτησης των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Δεν αντέχουν να «πληρώνουν το μάρμαρο» όλων εκείνων που έκαναν τις «αρπαχτές» και τώρα λουφάζουν στις πολυτελείς τους βίλες. Δεν αντέχουν να βλέπουν μια χώρα πλούσια και ζηλευτή, να μετατρέπεται σε ικέτη, γιατί έχει πνιγεί στα αδιέξοδα της.

Σήμερα, δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ όλες τις αγωνίες, να ακούσω προσεκτικά όλες τις φωνές, να σιωπήσω μπροστά στην αγανάκτηση όλων των πολιτών, όλων των κομμάτων και των χρωμάτων.

Όμως…υπάρχει ένα μεγάλο «ΑΛΛΑ». Ένα «αλλά» καθόλου ευχάριστο, αλλά το οποίο ανταποκρίνεται σε μια πολύ άσχημη για την πατρίδα μας, πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι μία: «Δεν αρέσουμε πια», όπως είχε πει η Μελίνα Μερκούρη.

Δεν αρέσουμε πια στην Ευρώπη, που έχει κουραστεί να ανέχεται τις μικροκομματικές μας σκοπιμότητες, την ευκολία με την οποία ευτελίζουμε οι ίδιοι την πατρίδα μας για να διαπομπεύσουμε τους αντιπάλους μας (βλέπε «απογραφή»). Την ευκολία με την οποία χρησιμοποιούμε κρατικές υπηρεσίες (βλέπε «Εθνική Στατιστική Υπηρεσία») για να αλλάζουμε κατά βούληση τους δείκτες της χώρας μας. Την ευκολία με την οποία καταλύουμε τους θεσμούς για να καλύψουμε σκάνδαλα. Την ευκολία με την οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Όλα αυτά και άλλα πολλά, μας κατέστησαν πλήρως αναξιόπιστους προς αυτούς με τους οποίους επί 20 χρόνια συμβαδίζουμε από κοινού στο ίδιο ευρωπαϊκό μονοπάτι.

Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αναρωτηθούμε: «Τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ;» Είμαστε έτοιμοι ως λαός –μαζί με τα δώρα και επιδόματα μας- να αποχωριστούμε αυτά που, όλοι αναγνωρίζουμε, πως μας έφεραν σε αυτό το σημείο; Διότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.

Το κράτος που σήμερα αδυνατεί να διαχειριστεί τα χρέη του και να δανειστεί με αξιοπρέπεια γιατί ορισμένοι ποντάρουν κερδοσκοπικά στην πτώχευση του, δεν είναι μόνο δημιούργημα των άλλων…είναι και δικό μας. Εμείς ως πολίτες, ανεχθήκαμε την διαφθορά, την πελατειακή σχέση και το ρουσφέτι. Ενώ βλέπαμε τα λάθη και τα στραβά, τα διαιωνίζαμε με τη δικαιολογία ότι «έτσι είναι το σύστημα, έτσι είναι η Ελλάδα».

Τώρα αυτήν την ύστατη στιγμή, που ο βρόγχος κοντεύει να μας πνίξει, πρέπει να πάρουμε μια πολύ γενναία απόφαση. Να αλλάξουμε. Να πετάξουμε από πάνω μας τα βαρίδια του βολέματος, του ρουσφετιού και της διαφθοράς. Τώρα καίγεται το σπίτι όλων μας…η ίδια μας η πατρίδα!

Δεν κινδυνολογώ. Όμως πιστεύω ότι το μεγάλο όφελος αυτής της θυσίας που όλοι κάνουμε, άλλος λίγο άλλος πολύ, θα είναι να αλλάξουμε ως χώρα, ως πολίτες, ως υπεύθυνοι άνθρωποι για το μέλλον μας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, πέρα από τα οικονομικά μέτρα. Να επιστρατευτούν οι ομογενείς μας. Να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις των νόμων. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Να βρούμε κεφάλαια από άλλες χώρες, κάνοντας νέες συμμαχίες. Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια μας! Όλα πρέπει να γίνουν σωρευτικά, συστηματικά και δυναμικά. Τώρα, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Δεν είμαστε σε «πόλεμο» με κανέναν. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πεισμωμένοι και έτοιμοι να διαχειριστούμε με σθένος και στιβαρότητα το μέλλον μας. Να κάνουμε τις τομές και τις αλλαγές που δειλιάσαμε να κάνουμε στο παρελθόν, βολεμένοι σε μια κατάσταση ημι-ασυδοσίας και ημι-ατιμωρησίας. Είμαστε δυνατοί και σίγουροι για τις ικανότητες μας. Μπορούμε! Και θα τα καταφέρουμε !


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Σήμερα συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη, με θέμα την πορεία των προκηρύξεων του ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας ΑΜΕΑ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έχουν δημοσιευθεί από το 2008.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του συνεχάρη καταρχήν την κυρία Φαρμάκη – Γκέκη για την ερώτηση της και καυτηρίασε τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που, με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και προσχηματικές δικαιολογίες, συστηματικά από το 2004 και μετά υπονόμευσαν τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς για τα ΑΜΕΑ. Ζήτησε δε, συγγνώμη από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στα οποία το Ελληνικό Κράτος λέει να κάνουν 4 χρόνια υπομονή για μια θέση εργασίας.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «μόλις περάσουμε το Μάιο που είναι ο κάβος της αξιολόγησης της Χώρας –αν όλα πάνε καλά τις επόμενες ημέρες- για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ιδρώσει πάρα πολύ, πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις να καλυφθεί η υποχρέωσή του να μειώσει τις δαπάνες, τη σπατάλη στο όργιο της συναλλαγής στα φάρμακα και στις ιατρικές υπηρεσίες, να αυξήσει τα κεφάλαιά του από την αύξηση της καταβολής των εισφορών, αμέσως μετά -εάν το Μάιο έχουμε καταφέρει, όπως έχουμε υποσχεθεί να είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας της Χώρας να αξιολογηθούμε σωστά- η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να βελτιώσουμε αυτό: να βελτιώσουμε δηλαδή την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την αβελτηρία και την έλλειψη ντροπής του ελληνικού δημοσίου όταν αντιμετωπίζει του πολίτες του και ειδικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο έργο του κυρίου Λοβέρδου και στις υψηλές αντοχές, που πρέπει να έχει για να εφαρμόσει μία κοινωνική πολιτική που δυστυχώς για τη Ελλάδα επί πεντέμισι χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η κυρία βουλευτής είπε:

«Είναι μία μέρα μετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνησή μας. Ο ελληνικός λαός καλείται να συμμετέχει σε αυτά τα μέτρα, γιατί έχει καταλάβει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθήθηκαν πολιτικές διαφορετικές από αυτές που έπρεπε η Ελλάδα να ακολουθήσει, πολιτικές που τον έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Και είναι λογικό σήμερα να αντιδρά. Εσείς, ως Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας πρέπει να σταθείτε δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τις λεγόμενες «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι φανερό ότι μία υπηρεσία η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ο ΟΑΕΔ.

Από μία υπηρεσία που έπρεπε να ήταν κοντά στους εργαζόμενους, ώστε να μπορεί και να τους δώσει εργασία, αλλά και να προωθήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε ένας οργανισμός πελατειακής αναφοράς, ένας οργανισμός που λειτουργούσε επιπόλαια και ψηφοθηρικά.

Είναι φανερό ότι και αυτές ακόμα τις δύο προκηρύξεις που έκανε το 2008, τις έκανε κατόπιν πίεσης, γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν από το 2004 μέχρι το 2008 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και το 2004 θεωρώ –εσείς το ξέρετε καλύτερα- ότι η προκήρυξη που έγινε τότε για τα 600 άτομα τα οποία βρήκανε εργασία, έγινε κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το ότι επικαλείται ο ΟΑΕΔ στις ερωτήσεις που έκανα από τον Νοέμβριο κιόλας μήνα συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα επί δύο χρόνια- και είμαστε στον τρίτο χρόνο- και μηχανογραφικές ελλείψεις, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο για όλους μας να ανεχόμαστε σήμερα αυτή την πρακτική!

Συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει αμέσως μετά τα πρώτα δείγματα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να στελεχωθεί ο ΟΑΕΔ, να μπορέσει να αναδιοργανωθεί, γιατί η αποστολή του είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που η ανεργία των ΑΜΕΑ έχει φτάσει στο 85%!

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να βάλω και κάτι άλλο στο τραπέζι- ο νόμος αυτός ο 2643 βάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες σε ένα καλάθι μαζί με πολύτεκνους, τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κλπ. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή το να πρέπει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να χρειάζεται απέραντες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσει να βρει δουλειά γιατί δεν μπορεί να βρει σε κάποια άλλη θέση.

Θεωρώ ότι χρειάζεται ένας καινούριος νόμος, αποκλειστικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να τους στηρίξουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στο να μπορέσουν να βρουν εργασία.»


Από το Γραφείο Τύπου
της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 4 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Εχθές πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τριμερής συνάντηση την οποία είχε ζητήσει το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου σχετικά με το πρόβλημα των απολύσεων εργαζομένων της εταιρίας FULGOR, παρουσία των εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης και της βουλευτού του Νομού Κορινθίας, κυρίας Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης και αφού εκφράστηκαν τόσο οι θέσεις της εταιρίας όσο και οι θέσεις των εργαζόμενων, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη υποστήριξε ότι πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εργάζονται αποδοτικά υπό τη δαμόκλειο σπάθη επικείμενων απολύσεων και μάλιστα σε τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές.

Είναι γεγονός ότι η FULGOR στα περίπου 40 χρόνια λειτουργία της παρέχει εργασία σε πολλούς συμπολίτες μας και συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Εντούτοις, σήμερα είναι αναγκαίο αφενός η εταιρία να επιδείξει την κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία που απαιτείται και να μην χρησιμοποιεί την κρίση ως άλλοθι για απολύσεις και αφετέρου η Πολιτεία να στηρίξει τη βιωσιμότητα της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, το ζήτημα των απολύσεων έχει προκύψει λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία της στέρησε παραγγελίες και μείωσε την ρευστότητα της. Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, η εταιρία προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της διατηρώντας τις θέσεις των εργαζομένων, αλλά δεν ενισχύθηκε σε κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες που αν και εισέπραξαν την ενίσχυση των 28 δις ευρώ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν την έριξαν στην πραγματική οικονομία, αλλά σε επενδύσεις τους στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πολύ δύσκολο οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε ρευστό.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη προσωπικά, δεσμεύτηκαν ότι, εφόσον η FULGOR δεν προβεί σε περαιτέρω απολύσεις, θα εργαστούν στην κατεύθυνση της στήριξης της. Επισημάνθηκε δε, ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν άμεση λύση στην καταβολή του ποσού της οφειλόμενης στην εταιρία επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο είχε ενταχθεί από το έτος 2007, χωρίς να έχει εισπράξει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν υλοποίησε τον αναπτυξιακό νόμο, οδηγώντας πολλές εταιρίες που εντάχθηκαν σε αυτόν, σε οικονομικό αδιέξοδο, αν όχι σε λουκέτο.

Τέλος, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη τόνισε ότι η ανάληψη δεσμεύσεων είναι αμοιβαία και ότι η στήριξη της εταιρίας, όχι μόνο λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, αλλά κυρίως λόγω της ρητής δέσμευσης της ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, είναι όχι μόνο πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

Από το Γραφείο Τύπου
της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το πιο πετυχημένο προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», το οποίο απέδιδε πολύ εύγλωττα την καταστροφική τάση του νεοέλληνα να απαιτεί αλλαγές που δεν θίγουν τον ίδιο (αλλά πολύ πιθανά τον διπλανό του) ή ψευδεπίγραφες αλλαγές που δεν αφορούν κανένα, μόνο και μόνο για να διαιωνίσουμε λίγο παραπάνω το καθεστώς του εύκολου παράνομου κέρδους (δηλαδή της «λαμογιάς»), που ορισμένοι από εμάς έχουν συνηθίσει.

Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κυριολεκτικά το χάος τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στη νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι θεωρούμε τη διαφθορά και την ασυδοσία αξεπέραστη πραγματικότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς του δημοσίου τομέα. Δυστυχώς, για μας, μας πήραν χαμπάρι και οι Ευρωπαίοι!

Προσωπικά επιτρέψτε μου, να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς όμως;;;;

Αφορμή για τον προβληματισμό μου ήταν η σύλληψη υπαλλήλου του ΙΚΑ Κορίνθου για χρηματισμό με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Είναι φανερό ότι για να υπάρχουν υπάλληλοι πρόθυμοι «να τα πάρουν» θα πρέπει να υπάρχουν και πολίτες πρόθυμοι «να τα δώσουν». Όπως επίσης, και για να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι «βολεμένοι» στις καρέκλες τους, τις οποίες να διατηρούν με μικροεξυπηρετήσεις και διευθετήσεις ημετέρων, θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι υφιστάμενοι ή προϊστάμενοι που να κάνουν τα «στραβά μάτια»!

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε στην εξουσία για να «δοξαστούν» οι ημέτεροι , με θέσεις και εξουσία, αλλά για να μπει επιτέλους μια τάξη στο απέραντο φρενοκομείο, στο οποίο έχει μετατραπεί η Ελλάδα, με την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, διαφάνειας, αξιοπιστίας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην διακυβέρνηση της από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν αρκεί λοιπόν, να έχει διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι πρέπει να αλλάξουμε τακτική και νοοτροπία για να πάμε μπροστά. Δεν αρκεί να μας επιβληθούν αυστηρά μέτρα και εξοντωτικές ποινές. Διότι εάν μείνουμε σε αυτά, θα αποδειχθούμε αναποτελεσματικοί και «λίγοι» ενώπιον των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνουμε. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές που απαιτούνται αφορούν και εμάς προσωπικά, τη δική μας τσέπη και τη δική μας νοοτροπία. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταπολεμήσουμε το φακελάκι, τη μίζα, το «δωράκι», ή όπως αλλιώς λέγεται. Να αντιληφθούμε ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου της ατιμωρησίας και της ασυδοσίας.

Ιδίως εμείς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουμε την ευθύνη να τηρούμε με τα έργα μας τις πολιτικές επιλογές του κινήματος, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές. Μόνο έτσι, οι θυσίες μας θα έχουν νόημα, μόνο έτσι, η χώρα μας πράγματι θα γίνει μια ευνομούμενη χώρα. Λέτε να τα καταφέρουμε;


Της Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Μαρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Την Πέμπτη το πρωί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη με θέμα την πορεία των προκηρύξεων ΑΜΕΑ για την κάλυψη θέσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω ΟΑΕΔ βάσει του νόμου 2643/1998.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Ανδρέας Λοβέρδος, θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη και τα οποία απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας, καθώς οι σχετικές προκηρύξεις του ΚΠΑ 2 Τρίπολης του ΟΑΕΔ από το έτος 2008 δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κυρίας Φαρμάκη - Γκέκη είναι το εξής:

«Το Νοέμβριο του 2009 σας είχα καταθέσει την υπ’αρ.968 κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα την εξέλιξη των από 24/6/2008 και από 21/11/2008 προκηρύξεων του ΚΠΑ2 Τριπόλεως του ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας ΑΜΕ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα. Για την μεν, από 24/6/08 προκήρυξη για τον δημόσιο τομέα, μου απαντήσατε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν σε αναμονή για διευκρινήσεις σε ερωτήματα που είχαν θέσει διάφορες υπηρεσίες στην Κεντρική Επιτροπή του Υπουργείου. Για τη δε, από 21/11/2008 προκήρυξη για τον ιδιωτικό τομέα, μου απαντήσατε ότι δεν υπήρχε καμία εξέλιξη διότι δεν ήταν δυνατή η καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα λόγω ατελειών του, τις οποίες η εταιρία που το τοποθέτησε είχε δεσμευθεί να το διορθώσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τα ενδιαφερόμενα ΑΜΕΑ, αγωνιούν για μια θέση εργασίας, ιδιαίτερα στις παρούσες δυσχερείς οικονομικά συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής προσωπικού ΑΜΕΑ από τις 24/6/08 και 21/11/08 προκηρύξεις και πότε οι επιλεγέντες θα τοποθετηθούν στις προκηρυσσόμενες θέσεις;»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
4 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ