- banner1


Ζήτησε από την αρμόδια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη


Σε παρέμβαση της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την καλύτερη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενώπιον της αρμοδίας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίας Κατερίνας Μπατζελή. Συγκεκριμένα, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη αναφέρθηκε στα εξής:

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλη κατεύθυνση, παρά να στηρίξουμε τον Ε.Φ.Ε.Τ., ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που οι δημοσιονομικές συνθήκες θα ανεβάσουν το κόστος των προϊόντων και κάποιοι θα θελήσουν ίσως, να παίξουν παιχνίδια, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες ποιότητας των προϊόντων τους ή να υποστείλουν την υγειονομική τους κάλυψη.

Διότι αυτοί που θα θελήσουν να κρατήσουν το ίδιο κόστος, από κάπου πρέπει να το κερδίσουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, υποβαθμίζοντας κάτι άλλο, όπως γινόταν συνεχώς μέχρι τώρα.

Πάνω σε αυτό το θέμα, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτον, θεωρώ ότι, είναι αναγκαία η ξεκάθαρη αναγραφή των πρώτων υλών στις συσκευασίες των προϊόντων και μάλιστα με μεγάλα γράμματα. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα, στα ψιλά γράμματα κάποιος να διαβάσει τι περιέχει ένα τρόφιμο.

Δεύτερον, από μελέτες, που έχουν γίνει σε κάποια τρόφιμα, έχει προκύψει ότι περιέχουν κάποιες ύλες που κάνουν κακό, όπως τα αναψυκτικά, που περιέχουν συστατικά που προκαλούν μια συγκεκριμένη ασθένεια, τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Θεωρώ, δηλαδή, ότι, πρέπει να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, που, όπως επιλέξαμε να λέμε ότι το κάπνισμα βλάπτει στην υγεία, έτσι να πληροφορούμε ευθαρσώς τον πολίτη για τις συνέπειες κατανάλωσης ορισμένων προϊόντων, ώστε να το επιλέγει με πλήρη συνείδηση.

Τρίτον. Δεν θα σταθώ σίγουρα στο ότι το οργανόγραμμα του Ε.Φ.Ε.Τ. που μιλάει για 500 υπαλλήλους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 190 υπάλληλοι. Θεωρώ ότι, μπορούμε να κάνουμε εξίσου καλή δουλειά και με λιγότερους υπαλλήλους. Σίγουρα, όμως, η επαρκής στελέχωση του ΕΦΕΤ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το ζήτημα των προστίμων. Ζαλίζονται οι πολίτες, όταν ακούνε τα τεράστια πρόστιμα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, του ενός εκατομμυρίου ευρώ κ.λπ.. Τελικά, εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα; Γιατί τι νόημα έχει να βγαίνουμε έξω και να το λέμε, όταν δεν εισπράττονται; Όχι μόνο για να μπουν στα ταμεία του κράτους, αλλά και για να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας, που θα αποτρέψει μια εταιρεία στο να προχωρήσει με τις ίδιες συνθήκες. Από την άλλη μεριά, είναι πολύ μικρά τα πρόστιμα, όταν κάποιος δεν έχει βιβλιάρια υγείας, δεν έχει σωστές συνθήκες στο κατάστημά του, δηλαδή για σημαντικές παραβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Και, από την άλλη μεριά, είναι τα δυσθεώρητα πρόστιμα, τα οποία αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν ξέρουμε εάν εισπράττονται.

Ένα τελευταίο θέμα. Σήμερα και ο ΕΦΕΤ και οι Νομαρχίες είναι δύο άξονες του ίδιου ελεγκτικού μηχανισμού στην ποιότητα των τροφίμων. Υπάρχουν, όμως, Νομαρχίες αυτή τη στιγμή, που δείχνουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο και κάποιες άλλες, οι οποίες δεν ασχολούνται καθόλου ή τουλάχιστον δεν βγαίνει αυτό προς τα έξω. Εκεί πρέπει να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική πολιτική συνεργασίας των δύο φορέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Από το Γραφείο Τύπου

της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Μαρ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ