- banner1


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με νέα εγκύκλιο του, ρυθμίζει το ζήτημα της οικοδόμησης σε οικόπεδα που αποκτούν πρόσβαση σε δρόμο με την παραχώρηση εδαφικών λωρίδων («τυφλά» οικόπεδα) και βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα με την υπ’αρ. 3/2010 εγκύκλιο, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται για την άμεση επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίζει ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ’), μετά την υπ’αρ.1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον, για λόγους χρηστής διοίκησης και επειδή η διαμορφωθείσα επί μακρόν πραγματική και νομική κατάσταση (μεταβιβάσεις, δημιουργία εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε τρίτους, έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ) επιβάλλει να μην θιγούν κεκτημένα δικαιώματα πολιτών που καλόπιστα στηρίχθηκαν στις πράξεις της διοίκησης, διευκρινίζονται τα εξής:

• οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, έως τις 28 Ιανουαρίου 2010, είναι νόμιμες. Αναθεωρήσεις αυτών μπορούν να γίνουν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986, ότι είναι σε γνώση τους πως οι διατάξεις στις οποίες στηρίζονται έχουν κριθεί ανίσχυρες, σύμφωνα με την 1828/2008 απόφαση του ΣτΕ.

• σχετικά με τους φακέλους των οικοδομικών αδειών που είχαν υποβληθεί έως τις 28 Ιανουαρίου 2010 και δεν είχε ολοκληρωθεί η έκδοση της άδειας, μπορούν να εκδίδονται, πάλι με την ίδια προϋπόθεση, ότι δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση όπως παραπάνω.

• για τα ακίνητα που είχαν δημιουργηθεί βάσει των παραπάνω διατάξεων, στα οποία δεν είχε ζητηθεί η έκδοση οικοδομικής άδειας, είναι δυνατή η κατά περίπτωση αντιμετώπιση τους μετά τον τμηματικό σχεδιασμό στον οικισμό, με την σύνταξη τμηματικών πολεοδομικών μελετών ώστε τα οικόπεδα αυτά να αποκτήσουν «πρόσωπο» σε εγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους και να μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Μετά από τις ανωτέρω εξελίξεις, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:

«Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ λαμβάνει τα μηνύματα των πολιτών. Χαίρομαι που διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να κρίνουν και να κατακρίνουν ένα υπουργείο που επιτελεί πολύ σημαντικό έργο και αντιμετωπίζει έναν πολύ μεγάλο όγκο προβλημάτων. Και επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα που είχαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες μου να ενημερώσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το ζήτημα αυτό, του οποίου εξ επαγγέλματος γνωρίζω πολύ καλά όλες τις παραμέτρους.

Είμαι σίγουρη ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει άμεσα το ΥΠΕΚΑ με γνώμονα την υπ’αρ.1828/2008 απόφαση του ΣτΕ, θα επιλύσει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, νόμιμο και περιβαλλοντικά ορθό όλες τις εναπομείνασες εκκρεμότητες.»



Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 17 Μαρ 2010
categories: | edit post

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ουσιαστικά η Εγκ.3/2010 του ΥΠΕΚΑ αφορά τις οικοδομικές άδειες που είναι στην φάση κατασκευής ως και αυτές που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 28-1-2010!. Αναθεώρηση επιτρέπεται μόνο εφόσον η οικοδομή δεν έχει πάρει τελική ρευματοδότηση, δηλαδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή. Οι υφιστάμενες κατασκευές, οι κάθετες και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες αυτών δεν μπορούν να εκδόσουν οικοδομική άδεια.Με άλλα λόγια δεν λύθηκε και τίποτα. Εξακολουθούν οι ιδιοκτήτες τέτοιων οικοπέδων να έχουν πλεον χωράφια και οι ιδιοκτήτες με κτίσματα να έχουν αυθαίρετα. Όσο για τις πολεοδομικές μελέτες?......ας μην το σχολιάσουμε. Για ποια πολεοδομική μελέτη μιλάμε σε υφιστάμενες πλεον γειτονιές ή σε απομακρυσμένους οικισμούς? κλπ

     
  2. Αγαπητέ φίλε,

    Δυστυχώς τα πολεοδομικά ζητήματα είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα με ένα νομοσχέδιο ή με μία υπουργική απόφαση.
    Δεν μπορούμε να αφήνουμε λάθος καταστάσεις να αιωρούνται, λόγω του πολιτικού κόστους. Πολιτικά, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους και ότι δημιουργούνται αδικίες γιατί έχουν συσσωρευθεί ζητήματα που απαιτούν την ανατροπή αυτών που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Πάντως, σε ευχαριστώ ειλικρινά για την συμμετοχή σου στο blog και τα σχόλια σου.

    Φιλικά - Κατερίνα

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ