- banner1


Σήμερα συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας Αικατερίνης Φαρμάκη – Γκέκη, με θέμα την πορεία των προκηρύξεων του ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας ΑΜΕΑ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έχουν δημοσιευθεί από το 2008.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του συνεχάρη καταρχήν την κυρία Φαρμάκη – Γκέκη για την ερώτηση της και καυτηρίασε τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που, με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και προσχηματικές δικαιολογίες, συστηματικά από το 2004 και μετά υπονόμευσαν τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς για τα ΑΜΕΑ. Ζήτησε δε, συγγνώμη από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στα οποία το Ελληνικό Κράτος λέει να κάνουν 4 χρόνια υπομονή για μια θέση εργασίας.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «μόλις περάσουμε το Μάιο που είναι ο κάβος της αξιολόγησης της Χώρας –αν όλα πάνε καλά τις επόμενες ημέρες- για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ιδρώσει πάρα πολύ, πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις να καλυφθεί η υποχρέωσή του να μειώσει τις δαπάνες, τη σπατάλη στο όργιο της συναλλαγής στα φάρμακα και στις ιατρικές υπηρεσίες, να αυξήσει τα κεφάλαιά του από την αύξηση της καταβολής των εισφορών, αμέσως μετά -εάν το Μάιο έχουμε καταφέρει, όπως έχουμε υποσχεθεί να είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας της Χώρας να αξιολογηθούμε σωστά- η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να βελτιώσουμε αυτό: να βελτιώσουμε δηλαδή την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την αβελτηρία και την έλλειψη ντροπής του ελληνικού δημοσίου όταν αντιμετωπίζει του πολίτες του και ειδικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο έργο του κυρίου Λοβέρδου και στις υψηλές αντοχές, που πρέπει να έχει για να εφαρμόσει μία κοινωνική πολιτική που δυστυχώς για τη Ελλάδα επί πεντέμισι χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η κυρία βουλευτής είπε:

«Είναι μία μέρα μετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνησή μας. Ο ελληνικός λαός καλείται να συμμετέχει σε αυτά τα μέτρα, γιατί έχει καταλάβει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθήθηκαν πολιτικές διαφορετικές από αυτές που έπρεπε η Ελλάδα να ακολουθήσει, πολιτικές που τον έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Και είναι λογικό σήμερα να αντιδρά. Εσείς, ως Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας πρέπει να σταθείτε δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τις λεγόμενες «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι φανερό ότι μία υπηρεσία η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ο ΟΑΕΔ.

Από μία υπηρεσία που έπρεπε να ήταν κοντά στους εργαζόμενους, ώστε να μπορεί και να τους δώσει εργασία, αλλά και να προωθήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε ένας οργανισμός πελατειακής αναφοράς, ένας οργανισμός που λειτουργούσε επιπόλαια και ψηφοθηρικά.

Είναι φανερό ότι και αυτές ακόμα τις δύο προκηρύξεις που έκανε το 2008, τις έκανε κατόπιν πίεσης, γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν από το 2004 μέχρι το 2008 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και το 2004 θεωρώ –εσείς το ξέρετε καλύτερα- ότι η προκήρυξη που έγινε τότε για τα 600 άτομα τα οποία βρήκανε εργασία, έγινε κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το ότι επικαλείται ο ΟΑΕΔ στις ερωτήσεις που έκανα από τον Νοέμβριο κιόλας μήνα συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα επί δύο χρόνια- και είμαστε στον τρίτο χρόνο- και μηχανογραφικές ελλείψεις, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο για όλους μας να ανεχόμαστε σήμερα αυτή την πρακτική!

Συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει αμέσως μετά τα πρώτα δείγματα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να στελεχωθεί ο ΟΑΕΔ, να μπορέσει να αναδιοργανωθεί, γιατί η αποστολή του είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που η ανεργία των ΑΜΕΑ έχει φτάσει στο 85%!

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να βάλω και κάτι άλλο στο τραπέζι- ο νόμος αυτός ο 2643 βάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες σε ένα καλάθι μαζί με πολύτεκνους, τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κλπ. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή το να πρέπει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να χρειάζεται απέραντες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσει να βρει δουλειά γιατί δεν μπορεί να βρει σε κάποια άλλη θέση.

Θεωρώ ότι χρειάζεται ένας καινούριος νόμος, αποκλειστικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να τους στηρίξουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στο να μπορέσουν να βρουν εργασία.»


Από το Γραφείο Τύπου
της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 4 Μαρ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ