- banner1



Εχθές έγινε η επίσημη παρουσίαση του «σχεδίου Καλλικράτης», που επιχειρεί ριζοσπαστικές αλλαγές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα και παρόλο το βάρος των πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας. Το «σχέδιο Καλλικράτης» αποτελεί ένα ογκώδες έργο που σχηματοποιήθηκε μέσα από έντονη διαβούλεση μηνών και έχει διττό στόχο: αφενός, στοχεύει στην περιστολή των δημοσίων δαπανών , αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αφετέρου, επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, συμπληρώνοντας τους πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους για την υπαγωγή κάθε πρόσληψης στο ΑΣΕΠ και για την αξιοκρατία στις προαγωγές των κρίσεων στον δημόσιο τομέα.

Αυτό που θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε μέσω του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη, που να συμβάλει στην ανάπτυξη και να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα του. Και αυτό το επιτυγχάνουμε με τους εξής τρόπους (1ον) τη δημιουργία νέων δήμων με βάση συγκεκριμένα, σαφή και αυστηρά κριτήρια, λιγότερων σε αριθμό από τους υπάρχοντες, μεγαλύτερων σε έκταση, πλουσιότερων σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, (2ον) την κατάργηση των νομαρχιών και χιλιάδων οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, (3ον) την εισαγωγή νέων θεσμών στην αυτοδιοίκηση, (4ον) τη δημιουργία ενός νέου αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος εποπτείας και οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ και (5ον) την θέσπιση νέων αναπτυξιακών εργαλείων ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλει με ενισχυμένο ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας.

Φυσικά, πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι ο Καλλικράτης δεν αποτελεί τη μαγική λύση όλων των προβλημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτελεί όμως, ένα καινοτόμο εργαλείο για την βελτίωση τους. Και είναι ευθύνη όλων μας –και της Πολιτείας, και των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών στελεχών- να αξιοποιηθεί ώστε να απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα μας, στις ανάγκες μας και στις απαιτήσεις μας.

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 29 Απρ 2010
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Με παρρησία και ειλικρίνεια μίλησε η Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, ενώπιον του πρωθυπουργού της χώρας μας, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας βουλευτού είναι το κάτωθι:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία σας για το μέλλον της χώρας, αλλά συγχρόνως και την ελπίδα σας ότι μπορεί αυτή η τεράστια κρίση τελικά να αποβεί και η ανάσταση της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, την περιγράψατε με τα πιο μελανά χρώματα, δεν ξέρω όμως αν τελικά είμαστε πράγματι με την πλάτη στον τοίχο ή αν έχουμε περιθώρια κάποιων ελιγμών. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι δεδομένος, οφείλεται στην Κυβέρνηση, οφείλεται σε σας προσωπικά, σε όλους εμάς που σας στηρίζουμε και μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Από την ώρα όμως που πατήσαμε το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού, πρέπει να γνωρίζουμε που είναι η «κόκκινη γραμμή», ποια είναι αυτά τα οποία θα μας επιβάλλουν να κάνουμε ή τι περιθώρια έχουμε εμείς να διαπραγματευτούμε, τι περιθώρια έχουμε να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι ποια είναι τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα μπορέσουμε να πορευθούμε ή αν τελικά έχουμε χάσει και κάποιο κομμάτι από την εθνική μας κυριαρχία και ποιο είναι αυτό.

Ένα δεύτερο ερώτημα, γιατί οι πολίτες πρέπει να ξέρουν, είναι το αν το Νομισματικό Ταμείο αρκεί σήμερα και το δάνειο, το οποίο θα πάρουμε μια και δια παντός και εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα που μαζί με το Νομισματικό Ταμείο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουμε πάρει, αρκεί για να μας βγάλει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα από μας; Γιατί συμφωνώ με όλους τους συναδέλφους που λένε ότι πρέπει να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και επτά μήνες μετά δε δικαιούμαστε να λέμε στους πολίτες ότι φταίει μόνο η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες των πράξεών μας και να συντονιστούμε πιο πολύ.

Καταγράφονται εδώ πάρα πολλές διαμαρτυρίες για το τι συμβαίνει στην περιφέρεια. Επτά μήνες μετά δεν έχουμε τα στελέχη εκείνα, που συντονισμένα θα περάσουν και θα υλοποιήσουν τις πολιτικές μας.

Είμαστε σε πόλεμο, χρειάζεται όμως να εμπνεύσουμε τους πολίτες - και όχι μόνο με την τιμωρία αυτών που ευθύνονται για όσα επεφύλατταν στους Έλληνες πολίτες- αλλά κυρίως ότι μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα και να αποδείξουμε ότι, όπως είπατε κι εσείς, η πολιτική δεν είναι πλέον συναλλαγή.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να επισημάνω ότι έχουν καταγραφεί πάρα πολλές σοβαρές ασθένειες, που στην πράξη έχουν ιαθεί, μόνο όμως όταν ο ασθενής ξέρει από τι πάσχει και μόνο όταν είναι αποφασισμένος ότι θα ξεπεράσει αυτή την ασθένεια.

Όπως είπατε, ξέρουμε από τι πάσχουμε και το περιγράψατε απόλυτα, αλλά πρέπει να είμαστε και ξεκάθαροι και να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά και πιο συντονισμένα, στην κατεύθυνση του πως θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε τους πολίτες με τις πολιτικές μας, αλλά και με τις ανατροπές που πρέπει να κάνουμε, για να μπορέσουμε να βγούμε πιο ισχυροί από αυτή τη μεγάλη κρίση. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Από το Γραφείο Τύπου

της Βουλευτού του Ν.Κορινθίας, Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 28 Απρ 2010
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Την Πέμπτη 29 Απριλίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Κατερίνα στην τηλεόραση δύο φορές.

Το πρωί στις 9.15 θα μιλήσει για τα θέματα της επικαιρότητας στην εκπομπή "Πρωινή ενημέρωση" του Σωτήρη Μπάσαρη στο ΚΑΝΑΛΙ 10 και το βράδυ στις 21.00 θα συμμετάσχει σε πάνελ για το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους, με τους εισηγητές των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην εκπομπή «Τι λέει ο νόμος» της Αλεξίας Κουλούρη στο Κανάλι της Βουλής.


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Κορινθίας, Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η ειλικρινής και εκ βαθέων ομιλία του πρωθυπουργού κυρίου Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενσωματώνει όλα αυτά που ο κάθε ένας μας θέλει να πει όχι μόνο στους ψηφοφόρους του, αλλά και σε όλους τους Έλληνες.

Ότι οι στιγμές που ζει η χώρα είναι κρίσιμες. Ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο. Ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε και δημιουργήθηκε μέσα σε συνθήκες μεγάλης πίεσης εκ μέρους μας, την ώρα που οι αγορές μας σφυροκοπούσαν.

Κυρίως όμως, μας γέμισε πικρία γιατί οι πραγματικά υπεύθυνοι, οι κύρια υπεύθυνοι για το «μη παρέκει» που ζούμε σήμερα, παραμένουν αμετανόητοι.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες. Αυτό που ζητάμε είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης με την σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ο οποίος θα δημιουργήσει περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και χρονικής άνεσης ώστε να γίνουν οι αλλαγές, οι οποίες, γνωρίζουμε όλοι βαθιά μέσα μας ότι έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Θέλουμε χρόνο για να προλάβουν και τα μέτρα να αποδώσουν και οι πολίτες να εμπεδώσουν την αλλαγή που συντελείται.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος της προσπάθειας μας , και οι αγορές θα έχουν πειστεί για την αταλάντευτη προσήλωση μας στην τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που οι ίδιοι αποφασίσαμε και η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή, πιο ισχυρή και από αυτήν την μεγάλη δοκιμασία.

Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 27 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για ολόκληρη την ανθρωπότητα: πριν από 24 χρόνια η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξέθεσε ολόκληρη την Ευρώπη σε 6,7 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών υλικών, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα ο αριθμός των ανθρώπων που απεβίωσαν ή πρόκειται να αποβιώσουν ως συνέπεια του πανίσχυρου ραδιενεργού νέφους που προκλήθηκε.

Αναπόφευκτα, η σημερινή ημέρα φέρνει στην επικαιρότητα πάλι την συζήτηση για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που έχει ξεκινήσει πάλι με το πρόσχημα της αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μπορεί το πέρασμα των ετών να αμβλύνει τις αναμνήσεις από κάθε δυσάρεστο συμβάν, όμως εμείς που ζήσαμε τον τρόμο του Τσέρνομπιλ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όσους το ξέχασαν και να μάθουμε σε όσους δεν το έζησαν ότι οι συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι ούτε αθώες προς τον άνθρωπο, ούτε φιλικές προς το περιβάλλον, πόσο μάλλον ικανές να προμηθεύσουν φθηνή και οικολογική ενέργεια στην ανθρωπότητα.

Η καλύτερη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα (που θα μας απασχολήσει άμεσα στο μέλλον) είναι η επιστροφή στη φύση! Ή αλλιώς η μείωση των ενεργειακών μας αναγκών και η ευρύτερη δυνατή χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που λόγω της γεωκλιματικής θέσης της χώρας μας ευνοούνται ιδιαίτερα.

Δυστυχώς, η πίεση των επιχειρηματικών συμφερόντων που προωθούν την πυρηνική ενέργεια είναι μεγάλη. Ως αντίβαρο οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό κίνημα ενεργών πολιτών, ώστε αφενός να αποτρέψουμε κάθε σχέδιο εισαγωγής και προώθησης βλαπτικών για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα μορφών ενέργειας και αφετέρου να μετατρέψουμε τον ήλιο, τον άνεμο, τα νερά και τον φυσικό μας πλούτο, αλλά και την εναλλακτική έρευνα για την ενεργειακή τους αξιοποίηση σε δύναμη ισχύος για την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Από το Γραφείο Τύπου

της βουλευτού του Ν.Κορινθίας, Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 26 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Τις «αμαρτίες» της αδιέξοδης και επιπόλαιης αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας καλείται να πληρώσει πάλι η χώρα μας!
Συγκεκριμένα, έναν περίπου χρόνο μετά το περιβόητο «πακέτο στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου» του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Χατζηδάκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι αυτό συνιστούσε «ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κλάδων παραγωγής» και όχι πακέτο αποζημιώσεων.
Οι εγκληματικές ενέργειες του κυρίου Χατζηδάκη δεν περιορίστηκαν μόνο στην επιδοματική πολιτική προς τους αγρότες κατά παράβαση της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής, αλλά συνεχίστηκαν με την παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και ολοκληρώθηκαν με τη μη παροχή των απαιτούμενων εξηγήσεων προκειμένου να δικαιολογηθεί η νομιμότητα των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν.
Είναι φανερό ότι στις σημερινές πολύ δύσκολες περιστάσεις, οι πολίτες όλης της χώρας επιβαρύνονται επιπλέον όλων των άλλων βαρών που καλούνται να επωμισθούν και με το κόστος των πελατειακών εξυπηρετήσεων περασμένων κυβερνήσεων προς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός που θα κληθούμε όλοι οι πολίτες να πληρώσουμε να είναι διπλός: και θα επιστρέψουμε στα κοινοτικά ταμεία τα 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν ως ενισχύσεις οι αγρότες και θα πληρώσουμε πρόστιμο αντίστοιχο του συνολικού ποσού!!!
Για όσους λοιπόν, σήμερα υπερασπίζονται μια πολιτική που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και καταδικάζεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση του, ας αναρωτηθούν γιατί θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τόσο ακριβά το μάρμαρο της πολιτικής κουτοπονηριάς της ΝΔ, που και την ήττα της δεν μπόρεσε να αποτρέψει και τη χώρα οδήγησε σε τόσο ολέθριες συνέπειες.

Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Ν.Κορινθίας Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το σχεδιο για τον Καλλικρατη δεν εχει κυκλοφορησει επισημα και για το λογο αυτο ειναι πολυ νωρις να προβαινουμε σε κινητοποιησεις συμφωνα με τη βουλευτη Κορινθιας Κατερινα Φαρμακη.
Οταν αυτο κυκλοφορησει θα εχουμε το χρονο και τη δυνατοτητα να προβαλλουμε τις οποιες αντιθεσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των εταιριών με τρεις σημαντικές τομές:


1ον θεσπίζει την υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) στα επιμελητήρια, σε επιλεγμένα ΚΕΠ και σε 3200 συμβολαιογράφους σε όλη τη χώρα, όπου θα ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες ίδρυσης των επιχειρήσεων μέσα σε μία ημέρα

2ον καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων της νεοϊδρυόμενης επιχείρησης και η δημοσίευση τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που αντικαθιστά στο εξής την δημοσίευση του καταστατικού ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως καθώς και τη δημοσίευση του στο πρωτοδικείο για τις ΟΕ και ΕΕ και

3ον καθιερώνει το ενιαίο τέλος, που θα αντικαταστήσει τα διάφορα τέλη που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Με τις ανωτέρω καινοτομίες απλοποιούνται οι διαδικασίες διότι μειώνεται το σύνολο των γραφειοκρατικών διαδικασιών ίδρυσης των εταιριών από 16 βήματα για τις ΑΕ, ΟΕ και ΕΕ σε 1 βήμα και από 15 βήματα για τις ΕΠΕ σε 1 βήμα, ενώ μειώνεται και το κόστος ίδρυσης τους κατά 70%.

Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει σαφώς την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα τονώσει την αγορά και κυρίως θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, προσελκύοντας νέες επενδύσεις οι οποίες περιμένουν χρόνια τώρα την ύπαρξη ενός σταθερού οικονομικού και θεσμικού πλαισίου προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας.

Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Κορινθίας Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Άμεση παρέμβαση για τους πιο πάνω απολυμένους έκανε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη.

Η βουλευτής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Απασχόλησης προκειμένου να διαπιστώσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να δοθεί λύση για τους εργαζόμενους αυτούς, εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης.

Πλέον τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα βάσει των οποίων οι απολυμένοι αυτοί προσελήφθησαν στις Νομαρχίες και τους Δήμους στα πλαίσια των Ν.3250/2004 και Ν.3448/2006, έληξαν οριστικά καθώς δεν ανανεώθηκαν εντός πενταμήνου προ της λήξης τους. Ως εκ τούτου, οι φορείς που τους απασχόλησαν οφείλουν να εκπονήσουν νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την εκ νέου πρόσληψη τους, εφόσον οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμπίπτουν σε μια από τις κάτωθι κατηγορίες (δεδομένου του ότι πλέον έχουν απωλέσει την ιδιότητα των «μαζικώς απολυμένων»):

1.άνεργοι άνω των 30 ετών εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
2.άνεργοι μέχρι 30 ετών εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
3.άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία για συνταξιοδότηση
4.μητέρες με ανήλικα τέκνα
5.άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω
6.πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, τρίτεκνοι και τέκνα τριτέκνων

Η βουλευτής Ν.Κορινθίας, Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη συνεχίζει τις επαφές της με τη Νομαρχία αλλά και τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου με ταχύτατες διαδικασίες να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης των απολυμένων αυτών, που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Είναι απόλυτα κατανοητό σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ότι δεν έχουμε το περιθώριο να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς στη μοίρα τους.


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Κορινθίας Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 21 Απρ 2010
2 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ



Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους χώρους, που συζητείται στη Βουλή και έχει αποσπάσει το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, ορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ως κοινοβουλευτική εισηγήτρια, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη.

Η κυρία βουλευτής, τόνισε κατά την εισήγηση της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις εξής σημαντικές καινοτομίες:

1ον εισάγει τον θεσμό της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου», που αφορά στη δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερής, περιοδικής και διαρκούς καταγραφής των βασικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, προκειμένου αφενός να είναι δυνατός και εύκολος ο έλεγχος της νομιμότητας της κατασκευής τους και ο άμεσος εντοπισμός των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και αφετέρου να είναι δυνατή η μελέτη της εξέλιξης τους μέσα στον χρόνο.

2ον δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διατηρήσουν για 40 την απρόσκοπτη χρήση των ημιυπαίθριων χώρων τους, οι οποίοι κλείστηκαν παράνομα και των υπογείων και θέσεων στάθμευσης που άλλαξαν χρήση, με την καταβολή του «ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης», το οποίο θα κατευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε περιβαλλοντικές δράσεις (πχ. αναπλάσεις, απαλλοτριώσεις, δεντροφυτεύσεις κλπ) μέσα στα διοικητικά όρια των δήμων όπου ανήκουν τα δηλωθέντα ακίνητα, προκειμένου οι πολίτες να απολαύσουν απτά και άμεσα οφέλη από τα χρήματα τους, αλλά και την αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η καταβολή του ειδικού αυτού προστίμου δεν αποτελεί «ημινομιμοποίηση» ή «τακτοποίηση», αλλά ουσιαστικά προείσπραξη ενός μέρους του προστίμου που θα επιβαλλόταν επί 40 χρόνια για την χρήση των παράνομων αυτών χώρων.

Οι χώροι που υπάγονται στη διαδικασία αυτή δεν περιλαμβάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης, μπορούν να μεταβιβαστούν έτσι όπως είναι και απαλλάσσονται από την καταβολή ενσήμων στο ΙΚΑ και κάθε πρόσθετου φόρου ή τέλους, ενώ το πρόστιμο είναι κατά πολύ μικρότερο από ότι θα πλήρωναν με βάση τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που ήδη υπάρχουν.

Με άλλα λόγια επιχειρείται (α) να αρχίσει ένας συστηματικός έλεγχος των κτισμάτων, (β) να εμπεδωθεί στους πολίτες, η νοοτροπία ότι η παρανομία δεν εξαγοράζεται και (γ) να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο μέσω του «πράσινου ταμείου» για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων, οι οποίες δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν με άλλο τρόπο, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Από το Γραφείο Τύπου
Της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 20 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Σε λίγες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, το περίφημο «σχέδιο Καλλικράτης». Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων εστιάζεται στη χωροταξία των νέων δήμων που θα προκύψουν, ενώ προσπερνάμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που ο Καλλικράτης φέρνει σε όλη τη χώρα, καθώς αλλάζει πλήρως την αυτοδιοικητική λειτουργία και δημιουργεί νέες δομές και θεσμούς, οι οποίοι θα καταστήσουν την αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική και πιο ισχυρή.

Ελλοχεύει λοιπόν, ο κίνδυνος να μην εστιάσουμε αρκετά στο ζήτημα της δημιουργίας νέων βιώσιμων δήμων με δυναμικό ρόλο στην τοπική κοινωνία, αλλά να επικεντρώσουμε την συζήτηση αποκλειστικά στο χωροταξικό, χάνοντας το δάσος και βλέποντας μόνο το δέντρο.


Σε αυτήν τη λογική, έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για το ζήτημα των δήμων που θα προκύψουν στο Νομό Κορινθίας, ενώ υπάρχουν παράλληλα και άλλα σοβαρά θεσμικά ζητήματα στα οποία πρέπει να πάρουμε θέση.

Προσωπικά ως Κορίνθια, που γνωρίζω τα θέματα και μέσω της εμπειρίας μου ως νομαρχιακή σύμβουλος, έχω εκφράσει θεσμικά τις θέσεις μου και τις έχω υποστηρίξει στους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες.

Ειδικότερα για την Κόρινθο, είναι φανερό ότι από το 1998 έχει συντελεστεί μια μεγάλη αδικία εις βάρος του Δήμου της Κορίνθου, από τον οποίο αφαιρέθηκε ουσιαστικά ένα διοικητικό και χωροταξικό κομμάτι του, ο Ισθμός, αδικία, η οποία έστω και αυτήν την ώρα πρέπει να αποκατασταθεί.»


Από το Γραφείο Τύπου
Της Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχεδιάζει να βάλει τέρμα στις καταχρηστικές χρεώσεις και τις α διαφανείς πρακτικές των τραπεζών, που επιβάρυναν τους πολίτες με πολλά επιπλέον έξοδα κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης με το οποίο προωθούνται:

1.η υποχρεωτική παρουσίαση στις διαφημίσεις των τραπεζών όλων των επιπλέον χρεώσεων στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

2.Προκειμένου να αποφεύγεται η υπερχρέωση των καταναλωτών, πλέον οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ελέγχουν την ικανότητα του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την πίστωση.

3.Πριν τη σύναψη σύμβασης δανείου ή κάρτας , η τράπεζα υποχρεούται να πληροφορεί τον καταναλωτή για τους όρους χορήγησης του, ώστε να μην προκύπτουν εκ των υστέρων δυσάρεστες εκπλήξεις στο ύψος του επιτοκίου, αλλαγές των καταβολών κλπ

4.Πλέον οι δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων και καρτών θα έχουν δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης εντός προθεσμίας 14 ημερών.

5.Οι καταναλωτές θα έχουν εφεξής το δικαίωμα να εξοφλούν ανά πάσα στιγμή τα καταναλωτικά δάνεια τους χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση ή αποζημίωση της τράπεζας (παρεκτός εάν έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων και μέχρι του 1% του ποσού του δανείου).

6.Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να καταγγέλλουν συμβάσεις ανοιχτών δανείων ανά πάσα στιγμή και χωρίς επιβάρυνση (εκτός εάν έχει συμφωνηθεί προθεσμία ειδοποίησης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα).

7.Το υπουργείο εφεξής θα μπορεί να ελέγχει με αυτοψία τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των τραπεζών, με σκοπό τη λήψη πληροφοριών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Με τον τρόπο αυτό, είναι φανερό ότι σταματά η απόλυτη αυθαιρεσία των τραπεζών στις καθημερινές μας συναλλαγές, προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω να είναι ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση που πραγματοποιείται για το ζήτημα αυτό και πλέον οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές διότι θα υποχρεούνται να τηρήσουν κανόνες διαφάνειας και υπεύθυνου δανεισμού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει.


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, έχει επανειλημμένως δραστηριοποιηθεί και έχει δείξει το έντονο ενδιαφέρον της για το ζήτημα της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και της σύνδεσης του με την πόλη του Λουτρακίου.
Παράλληλα με τις επαφές της με την αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, κατέθεσε και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, στην οποία το υπουργείο απάντησε τα εξής:

«Η ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ κατά την κατασκευή της γραμμής Αθήνα- Κιάτο είχε προβλέψει και αφήσει διακλάδωση για την σύνδεση της γραμμής με το Λουτράκι, αλλά επειδή υπήρχαν αντιδράσεις των Τοπικών Αρχών σχετικά με την χωροθέτηση του τερματικού σταθμού, ανέμενε τις αποφάσεις του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής ο οποίος έκανε τις σχετικές συνεννοήσεις για τον καθορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου.
Μετά την υπ’αρ.303/8.10.2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης, των αναγκαίων μελετών εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΣΕ.
Το έργο της κανονικοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμός – Λουτράκι δεν έχει περιληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2010, στο οποίο όπως είναι γνωστό έχουν ενταχθεί κατά προτεραιότητα τα έργα ολοκλήρωσης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη/Προμαχώνα.
Ωστόσο στο βαθμό που το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, η εκτέλεση του θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου περιόδου 2007-2010 ή σε άλλα μελλοντικά χρηματοδοτικά σχήματα

Μετά την ανωτέρω απάντηση η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:

«Δυστυχώς, η αναποφασιστικότητα και οι ολιγωρίες των περασμένων ετών, οδήγησαν σε τραγική καθυστέρηση ένα έργο, το οποίο ήταν πολύ εύκολο να ολοκληρωθεί όταν κατασκευαζόταν η γραμμή Αθήνα – Κιάτο, όπως αποκαλύπτει η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών.
Σήμερα, πρέπει να τρέξουμε πολύ για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, προσπάθεια που δυσκολεύει εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που βιώνουμε σήμερα και επηρεάζουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Προσωπικά θα συνεχίσω τις επαφές μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και τους παράγοντες του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ ώστε να διασφαλίσουμε καταρχήν την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών από το Επενδυτικό Πρόγραμμα του ΟΣΕ. Η προσπάθεια συνεχίζεται.»


Από το Γραφείο Τύπου
της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 14 Απρ 2010
7 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Μετά την συντονισμένη επιχείρηση σύλληψης της φερόμενης ως «νέας γενιάς τρομοκρατών», η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη δήλωσε:


«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τους «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» που αποτελούν τους συλληφθέντες, να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία με τις αδίστακτες πρακτικές τους και την αδικαιολόγητη επιθετικότητα τους κατά αθώων πολιτών. Τα παρωχημένα συνθήματα τους δεν ακούγονται πια πειστικά και τα αντιδημοκρατικά τους επιχειρήματα δεν πείθουν κανέναν.

Παρά την επί πέντε χρόνια απαξίωση και εγκατάλειψη της ΕΛ.ΑΣ., σήμερα οι συντονισμένες προσπάθειες και η αποτελεσματικότητα της αναδιοργάνωσης αξίζουν την αναγνώριση όλων των πολιτών και σαφώς πιστώνονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στους αρμόδιους αξιωματικούς. Φυσικά ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας δεν σταματάει εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται, με σύμμαχο αυτήν τη φορά ολόκληρη την κοινωνία …»


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Ελλάδα έγινε χωρίς να το θέλει, η αιτία να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο η ιδεολογική και πολιτική «γύμνια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αδυναμία της να λειτουργήσει συλλογικά και η αμηχανία των ηγετών της απέναντι στις μεγάλες διεθνείς οικονομικές πιέσεις. Με άλλα λόγια «στα εύκολα είμαστε όλοι εδώ για να λέμε μεγάλα λόγια και στα δύσκολα ο κάθε ένας μόνος του»! Πέρα από το μούδιασμα που μια τέτοια λογική μπορεί να δημιουργήσει στον κάθε ευρωπαίο πολίτη, σαφώς και κλονίζονται τα θεμέλια της πολιτικής ένωσης που με τόσο κόπο μπήκαν καταρχήν στο Μάαστριχτ και μετά στο Άμστερνταμ.

Χρειάστηκαν μαραθώνιες διπλωματικές προσπάθειες, διαρκείς διαβουλεύσεις, βαριά οικονομικά μέτρα εις βάρος του Ελληνικού λαού και σκληρή μάχη με τους κερδοσκόπους για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, ότι η παροχή αβέβαιων υποσχέσεων αλληλεγγύης δεν ήταν αρκετή. Ήταν αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της να εκφράσει με τρόπο έμπρακτο και ουσιαστικό την αλληλεγγύη της προς ένα ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, αποσαφηνίζοντας τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης, που υποσχέθηκε στην χώρα μας, στην περίπτωση που θα ζητηθεί η ενεργοποίησή του.

Επιτέλους! Γιατί όσο μέναμε στα ωραία λόγια, παραμέναμε έρμαιο αυτών που έχουν ποντάρει στην αποτυχία μας. Και κυρίως, γιατί όσο επικεντρωνόμασταν στην αδήριτη ανάγκη μας για την οικονομική μας επιβίωση μέσω της διασφάλισης του δανεισμού της χώρας με λογικά επιτόκια, δεν ήταν δυνατό αφενός να προχωρήσουν με τους ρυθμούς που θέλαμε οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας για να μπει σε μια νέα πορεία, σε ένα νέο ρυθμό και σε μία νέα προοπτική και αφετέρου να τηρήσουμε απερίσπαστοι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι μέσα σε 6 μήνες και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, έχουν ήδη γίνει πολλά! Όμως, τώρα πιστεύω ότι θα δούμε ακόμα περισσότερα. Ξέρουμε όλοι, πως η λύση στα προβλήματα μας είμαστε εμείς, οι πολιτικές μας επιλογές και η επιθυμία μας να αλλάξουμε αυτά που μέχρι σήμερα μας βούλιαζαν. Αυτό πια είναι αναμφισβήτητο! Όμως πάντα ένα «δίχτυ ασφαλείας» βοηθάει στην προσπάθεια!



Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 12 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το τελευταίο διάστημα μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητα μας ο όρος “spread”. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι γίνανε πάλι μόδα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πρώτο θέμα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας και οι φημολογίες εντός και εκτός των τειχών προκαλούν αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα; Η ψυχολογία των αγορών να επηρεάζεται και οι πολίτες να παρακολουθούν μουδιασμένοι μια παρέλαση μιζέριας, απαισιοδοξίας και καταστροφολογία.

Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι οι πολίτες δεν κοιμούνται και δεν ξυπνούν με την αγωνία των speads! Δεν συμμερίζονται τον αρνητισμό και τον όλεθρο που φέρνουν ορισμένοι κύκλοι. Η πραγματική εικόνα της Ελλάδας αποτελείται από ανθρώπους που παλεύουν στην εργασία τους, στην καθημερινότητα τους, που μοχθούν για τα παιδιά τους, αντέχουν με χαμόγελο και πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει αναστηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, ώστε να αποτελέσει το εύκολο θύμα απρόσωπων χρηματιστών και κερδοσκόπων.

Προσωπικά δεν με φοβίζουν τα spreads και η διεθνής κερδοσκοπία. Έχω απόλυτη πίστη στις δυνάμεις των Ελλήνων και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στον Γιώργο Παπανδρέου. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι στιγμές είναι δύσκολες, γιατί καλούμαστε τόσο να ξεπεράσουμε έναν οικονομικό ύφαλο, όσο και να υπερβούμε τακτικές και νοοτροπίες, στις οποίες ναι μεν γαλουχηθήκαμε επί δεκαετίες, αλλά πλέον υπονομεύουν το μέλλον μας και την επιβίωση μας. Εντούτοις εδώ και 6 μήνες γίνονται πολλά βήματα προόδου σε κάθε τομέα διακυβέρνησης που μας κάνουν βάσιμα να αισιοδοξούμε: ήδη το έλλειμμα είναι 40% μικρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, το ΕΣΠΑ ξεμπλόκαρε μετά από 3 χρόνια αδράνειας, μεγάλες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, συντελείται φορολογική «επανάσταση», ο αγροτικός τομέας -που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το νομό μας- ανασυντίθεται με την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, και μια νέα νοοτροπία που διαπερνά πια τον κρατικό μηχανισμό.

Ας συστρατευθούμε λοιπόν, στον κοινό στόχο και ας εγκαταλείψουμε την πρακτική της μιζέριας. Μαγικά ραβδιά ποτέ δεν υπήρχαν! Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε ότι με διαρκή προσπάθεια και έναν εθνικό στόχο στο νου μας, είμαστε «καταδικασμένοι» να τα καταφέρουμε. Το έχουμε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε. Εδώ θα είμαστε!


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 9 Απρ 2010
1 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Προς οριστική ρύθμιση φαίνεται ότι βαδίζει το ζήτημα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, που αφορά περίπου 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσανατολίζεται να ανακοινώσει εντός των ημερών νέα ρύθμιση, που θα κλείνει με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό τα «ανοιχτά» θέματα που αφορούν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, που κλείστηκαν παράνομα.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που θα ρυθμίσει μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:

-την καταβολή πράσινου τέλους, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής (ποσό που υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου από το 8% έως το 14%)

-τις προϋποθέσεις της «τακτοποίησης», η οποία θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφιση της (πχ. οι παράνομα κλεισμένοι χώροι θα πρέπει να έχουν χρήση που επιτρέπεται στην περιοχή και να μην εξυπηρετούν εμπορική εκμετάλλευση).


Προβλέπεται ότι η τακτοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής, ενώ θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ πρόστιμο, προκαταβάλλοντας ένα ποσό με την υποβολή της αίτησης τους, με αποτέλεσμα οι ημιυπαίθριοι ιδιοκτησίας τους να εξαιρούνται από την κατεδάφιση και τα πρόστιμα διατήρησης και να μπορούν να μεταβιβαστούν.

Η καινοτομία της ρύθμισης αφορά στην εισαγωγή του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο θα καταλήγουν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που κλείστηκαν παράνομα και το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις, αναπλάσεις και έργα πρασίνου. Στόχος είναι να απελευθερώνονται τόσα τετραγωνικά μέτρα δημόσιου - κοινόχρηστου χώρου (κατά προτεραιότητα στο δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο που «τακτοποιεί» ημιυπαίθριο χώρο), όσα και τα τετραγωνικά ημιυπαίθριου που «τακτοποιούνται», έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη διαδικασία αυτή ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη - Γκέκη και εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, δήλωσε :

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία εξετάζεται να ρυθμίζει τον θεσμό των ημιυπαίθριων και στις νέες οικοδομές, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι μετά από ολιγωρίες δεκαετιών, είναι καιρός αφενός να εξυπηρετήσουν οι ημιυπαίθριοι τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν και αφετέρου να ενισχύσουμε τα δημόσια ταμεία με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα και δίκαιο ώστε στο μέλλον και το περιβάλλον να προστατεύσουμε και την ποιότητα ζωής των πολιτών να διασφαλίσουμε».



Από το Γραφείο Τύπου

Της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Με ερώτησή της στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, φέρνει στη Βουλή το θέμα της αύξησης της εγκληματικότητας στο Νομό μας.

Συγκεκριμένα η βουλευτής τονίζει ότι η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση των λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Κορίνθου ως πύλη εξόδου από τη χώρα, η περιθωριοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (πχ.Ρομά) και η τουριστική ανάπτυξη στο νομό αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα στην έξαρση των ληστειών, των διαρρήξεων και των ναρκωτικών στην Κορινθία.

Στη μάχη κατά της εγκληματικότητας, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας έχει τοποθετήσει όλες τις δυνάμεις της. Εντούτοις, υπάρχει κενό 54 οργανικών θέσεων αστυνομικών, το οποίο και μεγαλώνει λόγω των αποσπάσεων.

Διαπιστώνεται λοιπόν, μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί η Α.Δ.Κορινθίας με επιπλέον προσωπικό τόσο άμεσα με την χρησιμοποίηση 1ετών και 2ετών δοκίμων αστυνομικών, όσο και μακροπρόθεσμα με την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων και τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος της Α.Δ.Κορινθίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας και στις νέες διαστάσεις του εγκλήματος.

Η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ζητά να ενημερωθεί από τον κύριο Χρυσοχοΐδη, ως αρμόδιο υπουργό για τις προθέσεις του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, που προβληματίζει όλους τους πολίτες της Κορινθίας και ελπίζει στην άμεση ενεργοποίηση των σχετικών μηχανισμών.



Από το Γραφείο Τύπου
Της βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Απρ 2010
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ