- banner1



Ας φανταστούμε ότι ζούμε σε έναν άλλο πλανήτη…

Όπου δεν θα υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου ούτε ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, αλλά η κλιματική ισορροπία θα έχει αποκατασταθεί και θα έχει σταματήσει η ερημοποίηση της επιφάνειας της γης.

Όπου η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων θα γίνεται με τρόπο ορθολογικό και βιώσιμο, ώστε να διασφαλίζεται η λελογισμένη χρήση τους και η προστασία της ανθρωπότητας από τη λειψυδρία, αλλά και η σωστή διαχείριση των υδάτων στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης.

Όπου τα τροπικά δάση δεν θα συρρικνώνονται με ρυθμούς τρομακτικούς, αποψιλώνοντας τον πλανήτη από τους πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει και αυξάνοντας ετησίως την συνολική ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα κατά 25%.

Όπου τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα δεν θα έχουν θέσει στο τραπέζι μας και όπου η τεχνολογία θα τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του και όχι της αλόγιστης σπατάλης ενέργειας και πόρων.

Όπου η βιοποικιλότητα θα προστατεύεται αυστηρά και τα οικοσυστήματα θα αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική ισορροπία.

Όπου οι εταιρίες θα υπάγονται αγόγγυστα σε σαφείς και ξεκάθαρους διεθνείς κανόνες για την επεξεργασία των λυμάτων τους, την ανακύκλωση και την εν γένει λειτουργία τους με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Όπου οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα αντικαταστήσουν απρόσκοπτα τις ρυπογόνες (λιγνίτης, λιθάνθρακας, πετρέλαιο) και όπου οι άνθρωποι θα θεωρούν την εξοικονόμηση ενέργειας χρέος τους και όχι περιττή πολυτέλεια.

Όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον θα αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας μας και αδιάψευστος μάρτυρας του πολιτισμού μας και οι άνθρωποι δεν θα συμπεριφέρονται με οικολογική ανευθυνότητα, θεωρώντας ότι η φύση έχει ανεξάντλητες δυνατότητες διάσπασης των λυμάτων.

Επειδή όμως, δεν ζούμε σε έναν «άλλο» πλανήτη. Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια!

Επειδή έχουμε μόνο έναν πλανήτη, αλλά και πολύ δρόμο να διανύσουμε ως παγκόσμια κοινότητα στο να δημιουργήσουμε εκείνες τις συναινέσεις και τους μηχανισμούς που θα καταστήσουν την προστασία του περιβάλλοντος πυρήνα των πολιτικών και των επιλογών μας…

Επειδή τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανά να αποτρέψουν μεγάλες οικολογικές καταστροφές ….

Επειδή και εμείς στο σπίτι μας, στην Κορινθία έχουμε να αντιμετωπίσουμε «ανοιχτά» περιβαλλοντικά ζητήματα, που απαιτούν το διαρκές ενδιαφέρον μας και την προσοχή μας…

Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να έχει μόνο συμβολική σημασία. Αυτό θα ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά και εντελώς λανθασμένο.

Αντίθετα, πρέπει να γίνει το έναυσμα για την επαγρύπνηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο, για μια πιο συνειδητοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος. Έναυσμα για την ευαισθητοποίηση και εμπέδωση τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο της ανάληψης δράσης για συντονισμένες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές, ακόμα και σε επίπεδο καθημερινότητας.

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι πάνω από όλα στάση ζωής. Όσα ελλείμματα και να υπάρχουν, όσα λάθη και να έχουν γίνει στο παρελθόν, υπάρχει χρόνος. Στο χέρι μας είναι να τον κερδίσουμε!

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Ιουν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ