- banner1



Δεν είναι τυχαίο που σήμερα οι πολίτες αμφισβητούν, δυσπιστούν και κατακρίνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα με ό,τι αυτό εκφράζει και ό,τι αυτό κατά καιρούς παρήγαγε.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, συνετέλεσε κατά πολύ σε αυτό, καθώς υπήρξε η κυρίαρχη αφορμή για την αμφισβήτηση αφενός του πολιτικού συστήματος και αφετέρου του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην ουσία, το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και των ανταλλαγών πέριξ της λίμνης Βιστωνίδας υπήρξε η ακριβής αποτύπωση μιας χώρας σε πλήρη διάβρωση, όπου διοικητικές πράξεις εκδίδονταν με πρωτοφανή προχειρότητα, οι μηχανισμοί ελέγχου υποτάσσονταν σε «άνωθεν εντολές» και όπου άτομα υπεράνω πάσης υποψίας διαπλέκονταν αρμονικά, με κοινό στόχο την διασπάθιση του δημοσίου πλούτου.

Το δίχως άλλο, από την μέχρι τώρα έρευνα της πολύκροτης αυτής υπόθεσης προκύπτουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως:

1ον Η λήψη αποφάσεων με τρόπο, που σίγουρα δεν υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και μείωνε τη δημόσια περιουσία προς όφελος τρίτων, συνιστούσε αναμφισβήτητα κατάχρηση εξουσίας και απιστία, με τελική ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, από τη διαδικασία των ανταλλαγών.

2ον Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι είχε στηθεί ένα γαϊτανάκι οικονομικών συμφερόντων γύρω από τη Μονή Βατοπεδίου, κάτι που οι τότε κυβερνητικοί παράγοντες όφειλαν να διερευνήσουν, αλλά δεν το έκαναν. Και αυτό αποτελεί πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς με την ανοχή τους επέτρεψαν ένα όργιο παράνομου πλουτισμού.

3ον Σίγουρα η ιστορία του Βατοπεδίου δεν μπορεί να εκτυλίχθηκε από μόνη της. Συνολικά το πλέγμα των πιέσεων, των δοσοληψιών, των ανταλλαγών, των χρυσόβουλων και των νομικών διεκδικήσεων, όλα μαζί υπηρετούσαν μια συγκεκριμένη λογική, ένα προσχεδιασμένο πλάνο άνωθεν, που επέβαλε στους συνήθως αργοκίνητους κρατικούς μηχανισμούς, πρωτοφανή ταχύτητα.

Τα συμπεράσματα αυτά που προκύπτουν αβίαστα από τις 126 σελίδες του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν μπορεί να μείνουν χωρίς συνέχεια. Δεν αρμόζει να θαφτούν κάτω από το χαλί, την ώρα που οι πολίτες ζητούν επίμονα την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία όσων δεν στάθηκαν στο επίπεδο του αξιώματος τους και του χρέους τους απέναντι στους πολίτες.

Αν έχουμε αντιληφθεί τα αδιέξοδα μας, αν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια διαφορετική Ελλάδα που θα λειτουργεί με νομιμότητα, με λογοδοσία, με έλεγχο, με διαφάνεια, με δικαιοσύνη, πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος.

Και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που διακυβεύεται με την υπόθεση Βατοπεδίου.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 15 Ιουν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ