- banner1



Μόλις το Σάββατο καλωσορίσαμε τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κορινθία, γη των μύθων, γενέτειρα ενός πολιτισμού που ακόμα και σήμερα κρύβει ανεξάντλητους αρχαιολογικούς θησαυρούς στα σπλάχνα της, στον τόπο με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τους φιλόξενους, δραστήριους και οραματιστές ανθρώπους που διαχρονικά αναζητούν και βρίσκουν τρόπους προόδου και ευημερίας.

Αν μη τι άλλο, η αιτία που υποδεχθήκαμε τον κύριο Παπούλια ήταν τιμητική για το νομό μας: τα εγκαίνια ενός πράσινου μουσείου, του έβδομου κατά σειρά μέλους του δικτύου μουσείων, του νέου Μουσείου Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας.

Εδώ στην ορεινή Κορινθία, όπου ο ημίθεος Ηρακλής εξολόθρευσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, ενταγμένο μέσα σε ένα θεσπέσιο φυσικό τοπίο, με κυρίαρχο σημείο την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου και το νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, χτίστηκε το Μουσείο Περιβάλλοντος και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Στυμφαλίας.

Πέρα από όσα έχουν ειπωθεί για το νέο «πετράδι» της Κορινθίας, είναι σημαντικό να τονίσει κανείς ότι αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πρότυπο «πράσινου μουσείου», ένα παράδειγμα για την κατασκευή παρόμοιων σε όλη τη χώρα, καθώς η βιοκλιματική σχεδίασή του, τα νέα υλικά και οι νέες τεχνολογίες, που το «γέννησαν» συνιστούν ένα νέο τρόπο κατασκευής δημόσιων κτιρίων, απόλυτα προσαρμοσμένων και ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον.

Άλλωστε ως αναγνώριση του ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το «πράσινο αυτό μουσείο» μας δίνει το στίγμα για το μέλλον και το παράδειγμα μιας νέας νοοτροπίας δίκαια διακρίθηκε με ειδική μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Χωρίς άλλο, τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το απόλυτα αρμονικά δεμένο με το περιβάλλον νέο μουσείο το καθιστούν έναν ελκυστικό πόλο έλξης για όλους εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προβάλλοντας εκθέματα που σχετίζονται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ευαισθητοποιώντας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της Στυμφαλίας.

Και είναι φανερό ότι με την ιδιότητα του αυτή διαθέτει όλα τα στοιχεία για να μετατραπεί σε δυναμικό παράγοντα της τοπικής ανάπτυξης.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 8 Ιουν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ