- banner1



Εδώ και χρόνια διεξάγεται μια διαρκής συζήτηση μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της Κορίνθου για το πώς θα μπορούσε καλύτερα το λιμάνι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης και την οικονομική της ανάπτυξη. Με άλλα λόγια για το πώς θα αλλάξει η εμπορική χρήση του λιμανιού, που φυσικά αν διατηρηθεί, καθιστά κάθε συζήτηση περιττή και άνευ αντικειμένου.

Είναι γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη εμπορική χρήση του λιμανιού της Κορίνθου, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον οικιστικό ιστό της πόλης, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού του από το 2008 ως «εθνικής σημασίας» για την εξυπηρέτηση της Αττικής και του Ασπροπύργου, έχουν αυξηθεί τα οχηματαγωγά πλοία που ελλιμενίζονται σε αυτό υπερβαίνοντας την φέρουσα ικανότητα του.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα αξιοποιηθεί καλύτερα το λιμάνι αυτό, ενώ οι εξελίξεις είτε μας προλαβαίνουν είτε ακόμα και μας προσπερνούν.

Τελευταία, τα γεγονότα αποκλεισμού του λιμανιού από απεργούς ναυτεργάτες της ΠΝΟ καθώς και η ανάγκη κατασκευής της γέφυρας του Ξηριά στην οδό Αποστόλου Παύλου, έφεραν στην επικαιρότητα το λιμάνι της Κορίνθου και παρακίνησαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δείξει ενδιαφέρον, ορίζοντας επανειλημμένες συναντήσεις ώστε να διεξαχθεί μια ευρεία και υπεύθυνη συζήτηση για το μέλλον του και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους τους υπεύθυνους θεσμικούς παράγοντες.

Εντούτοις, αντί να εκμεταλλευθούμε το ενδιαφέρον αυτό της Πολιτείας και να αδράξουμε την ευκαιρία, η συγκεκριμένη προσπάθεια υπονομεύθηκε με πρόφαση τυπικότητες.

Χωρίς αμφιβολία το ζήτημα της αξιοποίησης του λιμανιού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κορινθίας. Και για την επίλυση του δεν αρκεί φυσικά να γκρινιάζουμε για την παρούσα κατάσταση. Ιδίως σήμερα, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα αυτό, καθώς και προτάσεις υπάρχουν, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο έχει την διάθεση να υπάρξει διάλογος και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ήδη στις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με σκοπό να σχεδιάσει και να εισηγηθεί το επόμενο σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των λιμενικών υποδομών της χώρας. Και είναι μοναδική ευκαιρία για το λιμάνι μας να ενταχθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό και να ληφθούν αποφάσεις, που θα επηρεάσουν όχι μόνο την πόλη της Κορίνθου αλλά και την ανάπτυξη ολόκληρου του νομού.

Συνεπώς, τώρα μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει όλοι να κάνουμε τις επιλογές μας με υπευθυνότητα και σύνεση.

Και επιτέλους να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον προς όφελος των Κορίνθιων ή εάν θα εγκλωβιστούμε σε ανέξοδες καταγγελίες και προσχηματικές γκρίνιες.

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Ιουν 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ