- banner1



Πρόσφατα ήρθε στην τοπική επικαιρότητα το ζήτημα της αξιοποίησης της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου με αφορμή τις επερχόμενες εξελίξεις στην διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και την επιρροή τους στην μελλοντική διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων.

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά αποτέλεσε μέρος ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου που εμπνεύστηκε ο Κορίνθιος πολιτικός Γιάννης Ποττάκης και περιελάμβανε την κατασκευή 14 περιφερειακών αγορών σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με σκοπό την προβολή και προώθηση του συνόλου των αγροτικών προϊόντων κάθε περιοχής.

Δυστυχώς, το έργο αυτό τελικώς εγκαταλείφθηκε. Όμως, οι Κορίνθιοι δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι τελικά θα μπορέσει κάποια στιγμή να εκπληρώσει τον σκοπό του, ιδίως σήμερα που είναι αναγκαιότητα να επανασχεδιάσουμε το αγροτικό μοντέλο ανάπτυξης του νομού μας.

Χωρίς καμία αμφιβολία συμμερίζομαι την αγωνία όσων θέτουν με ένταση ερωτήματα για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης αγοράς, που παρά το μεγάλο κόστος κατασκευής της, πλέον έχει απομείνει ένα κουφάρι. Ως Κορίνθια πολίτης όμως, που γνωρίζω τα θέματα του Νομού και που με ενδιαφέρει πρώτιστα η επίλυση τους και όχι η επιφανειακή και ευκαιριακή ανάδειξη τους για πολιτευτικούς λόγους, έχω ήδη φέρει το θέμα αθόρυβα στη Βουλή από 3 Ιουνίου μέσω της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αναμένω την επίσημη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου.

Στόχος μου ήταν η υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση αφενός για το οριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου και αφετέρου για την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την περαιτέρω αξιοποίηση της.

Είναι προφανές ότι ως βουλευτής δεν είμαι αρμόδια για να δώσω απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίηση της ΠΑΚ σε αυτήν την χρονική στιγμή. Σε πρώτη φάση όμως, έχω ήδη κινηθεί θεσμικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνισμούς.

Διαβεβαιώνω λοιπόν, τους συμπολίτες μου ότι σύντομα θα τους ενημερώσω για την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στις προσπάθειες των προκατόχων μου βουλευτών του Νομού, να υπάρξει δημόσια και ευρεία διαβούλευση και να δρομολογηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Προς ενημέρωση σας, σας παραθέτω ολόκληρο το κείμενο της υπ’αρ.11021/3.6.10 ερώτησης μου, η οποία κατατέθηκε ήδη και ως επίκαιρη:

«Ανενεργή παραμένει η Περιφερειακή Αγορά του Δήμου Άσσου- Λεχαίου, η οποία βρίσκεται στα όρια της Αρχαίας Κορίνθου και του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου, στη θέση «Αεροδρόμιο» Λεχαίου. Πρόκειται για μία έκταση 120 στρεμμάτων, η οποία προοριζόταν πριν από λίγα χρόνια ως κέντρο διανομής αγροτικών προϊόντων και φέρεται να ανήκει πλέον στην κυριότητα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Εντούτοις, σήμερα ο χώρος αυτός βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και έχει μετατραπεί σε πρόχειρο κατάλυμα αστέγων και εστία κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του (πχ. η μετατροπή του σε βοτανικό κήπο, σε αθλητική εγκατάσταση, σε εκθεσιακό χώρο, σε χώρο αποθήκευσης εμπορευμάτων, σε εμπορευματικό κέντρο/σταθμό οδικών μεταφορών κλπ), εντούτοις καμία δεν φαίνεται να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης της αγοράς αυτής, για την κατασκευή της οποίας μάλιστα, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμοδία υπουργός:

1) Ποιο είναι πλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου; Που μπορούν να απευθυνθούν υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να υποβάλλουν πρόταση αξιοποίησης της και ποια διαδικασία οφείλουν να ακολουθήσουν για να εξεταστεί η πρόταση τους;

2) Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός σχετικά με την περαιτέρω αξιοποίηση της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου και αν ναι, τι περιλαμβάνει;»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 5 Ιουλ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ