- banner1



Την γλώσσα της αλήθειας μίλησε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, κυρία Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη στην συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η κυρία βουλευτής, γνώστης των αγροτικών προβλημάτων της Κορινθίας, με τόλμη και ειλικρίνεια μετάφερε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στους συναδέλφους της βουλευτές αυτά που οι αγρότες μας λένε στα καφενεία για τις αδυναμίες του ΕΛΓΑ, τη φαύλη συναλλαγή, το πελατειακό σύστημα των κατ΄εξαίρεση αποζημιώσεων, την αδιαφάνεια και την άνιση διανομή, που τον οδήγησαν σε οικονομική κατάρρευση και θεσμική κατάπτωση.

Στην ομιλία της, η κυρία βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αν και νέα βουλευτής, το θέμα για το οποίο δέχθηκα τεράστια πίεση από την πρώτη στιγμή ήταν το ζήτημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Κι αυτό γιατί όλη η Κορινθία έζησε τα προηγούμενα χρόνια το «δράμα» του ΕΛΓΑ που αντί να αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο αναπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος σε περίπτωση περιβαλλοντικών αιτίων, τελικά απαξιώθηκε.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν, αυτοί που βγάζουν πύρινους λόγους, σήμερα εδώ στην Επιτροπή, τι έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν κυβέρνηση! Δεν είναι μόνο το ότι δεν έκαναν καν αυτοκριτική για το πώς χρεοκόπησε η χώρα σε όλους τους τομείς, αλλά διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, συκοφαντούν τη σημερινή κυβέρνηση ως υπεύθυνη, και καλούν όλους τους πολίτες να πληρώσουν το λογαριασμό της ανικανότητας τους! Και αυτό δεν έγινε μόνο στον ΕΛΓΑ, αλλά στην πλειονότητα των δημόσιων φορέων.

Με πύρινους λόγους προσπαθούν να κρύψουν τις ενοχές τους για όσα έκαναν -ή δεν έκαναν- αλλά και την αδυναμία τους ως κυβέρνηση να χαράξουν αγροτική πολιτική και να βοηθήσουν πραγματικά τους αγρότες. Γι’ αυτό και δεν κάνουν προτάσεις ούτε τώρα, ούτε και δίνουν κάποια εξήγηση για το πώς ο ΕΛΓΑ οδηγήθηκε στο σημείο της κατάρρευσης, της απαξίωσης, της φαυλότητας, προσφέροντας απλά και μόνο αποζημιώσεις, και βάζοντας τους αγρότες στη λογική να παρακαλούν να βρέξει ή να πάθουν καμία ασθένεια για να αποζημιωθούν.

Στην Κορινθία αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι αποζημιώσεις οδηγήθηκαν με τρόπο αδιαφανή και άνισο σε ορισμένους μόνο αγρότες, ενώ οι πολλοί δεν πήραν ούτε ευρώ! Συμπερασματικά, οι Κορίνθιοι αγρότες δεν ωφελήθηκαν από τον τρόπο που λειτουργούσε ο ΕΛΓΑ. Δεν σταθεροποιήθηκε το αγροτικό τους εισόδημα και δεν έγιναν πιο ανταγωνιστικοί τα τελευταία 10 χρόνια.

Εμείς οι βουλευτές, είμαστε εδώ ώστε να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ υπό τις παρούσες δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που ζούμε. Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε ό,τι μπορεί να βελτιωθεί, όχι όμως για να συνεχιστεί η κατάσταση να δίνονται αποζημιώσεις άκριτα. Για να συζητήσουμε το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας και τι μπορούμε να κάνουμε για να επιδοτήσουμε το ασφάλιστρο. Αλλά και για να συζητήσουμε για το πώς θα προστατεύσουμε τους αγρότες μας από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για το πώς θα διαμορφωθεί ένα γενικότερο ενιαίο πλαίσιο στην ασφάλιση εντός της ΕΕ και για το ποιοι είναι οι νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι που πρέπει να συμπεριλάβουμε στον ΕΛΓΑ

Στόχος μας είναι να εξυγιανθεί επιτέλους ο ΕΛΓΑ, οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνονται γρήγορα και να είναι αντικειμενικές, οι αποζημιώσεις να κατανέμονται με τρόπο διαφανή και δίκαιο και κυρίως να αντιληφθούν οι αγρότες μας ότι ο ΕΛΓΑ δεν υπάρχει για να καλύπτει τη «μαύρη τρύπα» της ανυπαρξίας πολιτικών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.»

Από το Γραφείο Τύπου
της Κατερίνας Φαρμάκη-Γκέκη, βουλευτού ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 26 Αυγ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ