- banner1



Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η πραγματικότητα για τον έλληνα αγρότη είναι σκληρή: μικροί κλήροι με μεγάλο κόστος παραγωγής, μικρή τιμή του παραγωγού, απρόβλεπτα και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, λειψυδρία και άλλα, κάνουν τη ζωή τους δύσκολη και την ανασφάλεια τους μεγάλη.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, σαφώς και οι αγρότες μας δεν μπορούν να στηρίζουν την επιβίωση των οικογενειών τους αποκλειστικά στο αγροτικό εισόδημα, που αδυνατεί να σταθεροποιηθεί σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και στρέφονται στην ετεραπασχόληση και στην αποσπασματική ενασχόληση με τις καλλιέργειες τους.

Σήμερα όμως, που η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής υπαίθρου, οφείλουμε και τα πραγματικά δεδομένα να χρησιμοποιούμε και την σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία να αξιοποιούμε.

Το Μητρώο των Αγροτών αποτελεί μία τέτοια προσπάθεια. Γιατί καταγράφοντας όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον αγροτικό χάρτη της χώρας μας σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα ενημερώνεται διαρκώς, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι είναι οι αγρότες μας, τι επιδοτήσεις λαμβάνουν, ποιες είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους, το είδος των καλλιεργειών τους, τι παράγεται και τι αποζημιώνεται κάθε φορά.

Η υποχρεωτική εγγραφή σε αυτό αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας (τη φυτική, ζωϊκή ή αλιευτική παραγωγή), επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων, αλλά και την κατοχή αγροτικής εκμετάλλευσης χωρίς να ασκείται προεχόντως αγροτική δραστηριότητα.

Στόχος μας είναι με το εργαλείο αυτό να παρακολουθούμε την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και να υπολογίζουμε ακριβέστερα το αποτέλεσμα των πολιτικών μας.

Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα γίνει, θα κληθούμε να διαπραγματευθούμε το μέλλον της ελληνικής αγροτιάς. Και τότε θα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την απαραίτητη «ευελιξία» ώστε οι αγρότες μας να μην αποδυναμωθούν σε σχέση με τους αγρότες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Διότι δίνοντας την εντύπωση ότι είναι λίγοι και εισπράττουν μεγάλες επιδοτήσεις, αφενός κάνουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να πιστεύουν ότι η αγροτιά στην Ελλάδα τους κοστίζει πολύ και δυσανάλογα με την ανταγωνιστικότητα της, και αφετέρου τους δίνουμε το δικαίωμα να επιδιώξουν τη μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων για την ελληνική γεωργία στην μετά το 2013 ΚΑΠ εποχή.

Χωρίς αμφισβήτηση λοιπόν, η δημιουργία ενός μητρώου διευρυμένου και ενημερωμένου θα αποτελέσει τον σύμμαχο της κυβέρνησης στην χάραξη πραγματικής αγροτικής πολιτικής, αλλά και την ασπίδα προστασίας της αγροτιάς μας σε κάθε μελλοντική αρνητική εξέλιξη σε κοινοτικό επίπεδο.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 27 Αυγ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ