- banner1


Η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη μίλησε σήμερα στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:

«..Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αφενός με διαρθρωτικές αλλαγές, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα πιο δυναμική, πιο δημιουργική και τελικά πιο ισχυρή. Και αφετέρου να αναζωογονήσουμε την οικονομική δραστηριότητα -που βιώνει πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων- με νέες κατευθύνσεις και νέους υγιείς κανόνες.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη προσπάθεια προκειμένου να ενδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η αποδοτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κάνοντας πραγματικά την κρίση ευκαιρία με το νέο νομοσχέδιο ξεφεύγουμε από πρακτικές και πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο και σε πολλές περιπτώσεις δεν εκπλήρωσαν τους στόχους για τους οποίους είχαν υιοθετηθεί. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη ο νέος νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας,
στην προώθηση της νέας και νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας και στην αξιοποίηση νέων επενδυτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, και επιχορηγήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα σε συνδυασμό με τη σύσταση του ΕΤΕΑΝ που θα συμβάλλει στην χορήγηση επιδοτούμενων δανείων, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ευκαιριών προς τους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση ενός συνδυασμού πολλαπλών δυνατοτήτων και ωφελημάτων.

Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου επενδυτικού νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θέσπιση συγκεκριμένου προϋπολογισμού, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι για το σύνολο των επενδύσεων να είναι γνωστοί εξ αρχής σε όλους και την εισαγωγή συγκεκριμένων και ξεκάθαρων κριτηρίων αξιολόγησης, για να επιλέγονται οι πιο βιώσιμες επενδύσεις με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Επιπλέον η Πολιτεία θα καθορίζει κάθε φορά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της χώρας, τις προτεραιότητες και τους άξονες της αναπτυξιακής της πολιτικής, εισάγοντας παράλληλα σαφή χρονοδιαγράμματα ώστε να μην χρονοτριβούν τα επενδυτικά σχέδια στα συρτάρια των υπουργείων, χαμένα στη γραφειοκρατία της κάθε υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα παρακολουθεί σε ετήσια βάση τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου και θα καταθέτει ετήσια απολογιστική μελέτη στη Βουλή, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση όλων των κοινωνικών εταίρων.

Η ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου σε συνδυασμό με την ορθή εφαρμογή του, που είναι και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αποτελεί ένα σαφή οδηγό για την βελτίωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε όταν η χώρα βγει από την κρίση να στηρίζεται πλέον σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Τώρα είναι ευκαιρία να απαντήσουμε στην κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα αξιόπιστη, εξωστρεφής, παραγωγική, ανταγωνιστική. Πιστεύω ότι ο αναπτυξιακός νόμος που σήμερα συζητάμε θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα αυτής της αλλαγής που όλοι θέλουμε».


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Ιαν 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ