- banner1


Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη μίλησε σήμερα ενώπιον του Πρωθυπουργού και των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και έθεσε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και τον αντίκτυπο της κυβερνητικής πολιτικής στο κοινωνικό σύνολο. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι διανύουμε μια από τις πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές περιόδους της μεταπολίτευσης. Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από τις εκλογές του 2009 και μετά, αφενός μας ανάγκασαν να σταθούμε ενώπιων των πολύ σημαντικών ευθυνών μας. Καταφέραμε όμως να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αφήσαμε στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικό κόστος, προκειμένου να δώσουμε άμεσες και υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα που έφεραν τη χώρα μας ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία. Η παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση είναι μια από τις πιο δραστήριες της μεταπολιτευτικής περιόδου, έχοντας παράξει σημαντικό έργο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι υποχρέωση και χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε και να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που η κυβέρνηση αυτή παράγει. Μια υποχρέωση που δεν προκύπτει ούτε από συμβατικές υποχρεώσεις, ούτε από πολιτική αναγκαιότητα. Αλλά πάνω απ’ όλα, από υπεύθυνη πολιτική στάση έναντι των πολιτών που βιώνουν πολλές και δυσάρεστες συνέπειες και των οποίων τις προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον, δεν πρέπει να διαψεύσουμε. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα εξής ζητήματα:

Πρώτον είναι αναγκαία η ύπαρξη μεγαλύτερης και καλύτερης συνεργασίας μεταξύ βουλευτών και υπουργών. Ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο η ενημέρωση των βουλευτών για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και η καλύτερη δυνατή διαβούλευση για τις πρωτοβουλίες αυτές. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αποτελούν το συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης με την κοινωνία και γι αυτό ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ή να υποβαθμίζεται. Προφανώς και δεν είμαστε ευτυχισμένοι για το σύνολο των αποφάσεων που έχουμε λάβει και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Και εξίσου πρέπει να γίνει κατανοητό, πως για να πείσουμε την κοινωνία και τους πολίτες για την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα αυτών των μέτρων, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να πειστούμε εμείς οι ίδιοι. Και αυτό μόνο μέσω μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί.

Δεύτερον, είναι μεγίστης σημασίας να διασφαλιστεί η δυνατότητα της κρατικής μηχανής να υποστηρίξει και να παρακολουθήσει επαρκώς το έργο της κυβέρνησης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ξεπεραστούν οι σκόπελοι του παρελθόντος που είχαν να κάνουν με την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών να εκπληρώσουν με επιτυχία και επάρκεια τον ρόλο που τους ανατίθετο. Και αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό στοίχημα με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη και που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να το κερδίσει.

Τρίτον, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σ’ όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να προχωρήσουμε παρακάτω. Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται στα μάτια του λαού σύσσωμη η πολιτική τάξη της χώρας και να κρατείται η Δημοκρατία μας, όμηρος του παρελθόντος και της σκανδαλολογίας. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ότι κάτι έχει αλλάξει και να προχωρήσουμε, και αδέσμευτοι και χωρίς τους συμψηφισμούς του χθες.

Τέλος, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία και η προβολή του έργου της Κυβέρνησης στους πολίτες και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, ούτε και να περιορίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα κατευθυνόμενα από την επικαιρότητα. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός πρέπει πάνω απ’ όλα, να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία και διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών».


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 26 Ιαν 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ