- banner1


Στη χθεσινή β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Βιοποικιλότητα που έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη τοποθετήθηκε ως εξής:
«Όλο το προηγούμενο διάστημα, έγινε πραγματικά μια ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα πλήρες πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Υπουργείο έλαβε υπόψη του πάρα πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών, αλλά και των φορέων στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε.
Επιθυμώ όμως να καταγράψω τη διαφωνία μου σε δύο ζητήματα:
1ον Για την αντικατάσταση του εδαφίου α΄, του άρθρου 9, έτσι όπως το κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σήμερα. Τελικά, επιλέγετε μια άκρως περιοριστική υποπερίπτωση της εκτός σχεδίου δόμησης για να κρατήσετε την οικοδομησιμότητα στα αγροτεμάχια των τεσσάρων στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, 45 μέτρα πρόσοψη με 50 μέτρα βάθος μόνο σε επαρχιακές και δημοτικές οδούς που συνδέουν δύο οικισμούς, αποκλείοντας όλα τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του νόμου θα ήταν άρτια και οικοδομήσιμα. Αυτό όμως είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη επιτροπή, ότι δηλαδή θεσπίζουμε τα 10 στρέμματα σε εντός NATURA περιοχές, κρατώντας την παρέκκλιση των 4 στρεμμάτων μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, με τους όρους και περιορισμούς του διατάγματος της εκτός σχεδίου δόμησης.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια αλλαγή, γιατί έτσι αφαιρούμε το δικαίωμα από όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέχρι τώρα μπορούσαν νομίμως να χτίσουν στα τέσσερα στρέμματα. Μάλιστα κ.Σηφουνάκη εσείς προσωπικά είχατε δεσμευτεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οικοδομησιμότητα των 4 στρεμμάτων είναι νόμιμη και ισχύει από το 1923 σε αντίθεση με τις λοιπές παρεκκλίσεις, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν κατόπιν τροπολογίων.
2ον Πρέπει να προβλέψουμε τι θα ισχύσει με τις αναθεωρήσεις των αδειών. Εάν για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης είχε χτίσει σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου είτε σε 4 στρέμματα είτε σε οποιαδήποτε άλλη παρέκκλιση μέσα σε περιοχή NATURA πριν δύο χρόνια και θέλει σήμερα να κάνει μια αναθεώρηση, να αλλάξει το ύψος ή να μεταβάλει κάτι άλλο, δεν θα μπορεί να το κάνει, εάν δεν προβλεφθεί.
Επιτρέψετε μου να παραθέσω άλλη μια πιθανή περίπτωση. Εάν ένας πολίτης είχε βγάλει μια άδεια για ισόγεια κατοικία-κατάστημα-βιοτεχνία σε τέσσερα στρέμματα ή σε παρέκκλιση εκτός σχεδίου πόλεως, περιοχή NATURA και δεν κάλυψε όλο το συντελεστή δόμησης. Θέλει λοιπόν τώρα να κάνει μια αναθεώρηση και ή να κάνει επέκταση ή να αλλάξει χρήση. Γιατί να μην έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό οποτεδήποτε από τη στιγμή που έχει ήδη οικοδομήσει; Δεν πρέπει οριζόντια και αποκλείουμε οτιδήποτε. Στερούμε τη δυνατότητα από τον πολίτη να ρυθμίσει οτιδήποτε μέσα στο συντελεστή του ή οτιδήποτε προβλεπόταν μέχρι τώρα στην εκτός σχεδίου δόμηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μια πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές, οι φάκελοι των οποίων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα.
Κλείνοντας, επισημαίνω κ.Υπουργοί ότι και τα δύο ζητήματα χρειάζεται να τα λάβετε υπ όψιν σας, ώστε να μείνουν τα τέσσερα στρέμματα με τους όρους και περιορισμούς που ισχύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά ακόμα και να συμπεριλάβετε εδάφιο με το οποίο θα ρυθμίζετε τι γίνεται με τις άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα και τυχόν αναθεωρήσεις τους.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 9 Φεβ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ