- banner1


Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρούσης της πολιτικής ηγεσίας, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις του Υπουργείου και το πλαίσιο για τη δημιουργία «καλαθιού τοπικών αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το αγροτικό καλάθι ανά περιφέρεια, θα περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι ενδεικτικά το κρασί και το λάδι, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας.

Έτσι θα οργανωθεί ανά περιφέρεια επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα με βάση τις τοπικές ανάγκες με στόχο να δημιουργηθεί ένα αγροδιατροφικό πρότυπο για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή. Γιατί δεν φτάνει μόνο να παράγονται ποιοτικά προϊόντα, αλλά πρέπει αυτά να προωθούνται κατάλληλα, για να πωλούνται και να καταναλώνονται. Ελληνικά αγροτικά προϊόντα με εξαγωγική δύναμη μπορούν να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές, κλείνοντας τη ψαλίδα του ελλείμματος των 3,5 δις ευρώ που έχει προκύψει στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα προκύψουν από την ανακατανομή στην Περιφέρεια των χρημάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που θα διατεθούν στοχευμένα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων του καλαθιού.

Στη σύσκεψη έγινε μνεία για τα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του κάθε νομού και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Πελοποννήσου, ενόψει και της συνάντησης την προσεχή Δευτέρα στην Περιφέρεια παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Κ.Σκανδαλίδη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Π.Τατούλη, για την ορισμό του καλαθιού της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα η κα.Φαρμάκη μίλησε για τους αγροτικούς «θησαυρούς» της Κορινθίας, όπως η μαύρη σταφίδα, το αγιωργίτικο κρασί, το ελαιόλαδο και εξαγώγιμα σταφύλια. Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται και μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, όπως:
• Μελέτη για νέες καλλιέργειες,
• Υποστήριξη των γεωργών μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης»,
• Ενημέρωση των αγροτών και των καταναλωτών,
• Έλεγχος της αγοράς για τα καρτέλ, τις παράνομες ελληνοποιήσεις ώστε να προστατεύονται οι γεωργοί, αλλά και οι καταναλωτές,
• Προώθηση των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά
• Κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, κατασκευή του Φράγματος του Ασωπού κ.λπ.),
• Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.


Το καλάθι των προϊόντων, αποτελεί μια ουσιαστική ενεργητική πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και τη δυνατότητα ενίσχυσης και της αγροτικής επιχειρηματικότητας με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και ενίσχυση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και των καλλιεργειών.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Φεβ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ