- banner1


Η βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη επανέφερε το θέμα της διάβρωσης των ακτών, ενός χρονίζοντος και οξύτατου προβλήματος, το οποίο κάθε χειμώνα επανέρχεται στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο, με αναφορές που κατέθεσε στη Βουλή προς τα συναρμόδια Υπουργεία.
Σε απάντηση των αναφορών της κας. Φαρμάκη το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στο Νομό Κορινθίας, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου έχει δημοσιοποιήσει σχετική πρόσκληση, που αφορά στην Πρόληψη Κινδύνων με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 3.061.895 ευρώ. Η πρόσκληση δημοσιοποιήθηκε στις 4-8-2010 και εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης, μπορούν να καλυφθούν παρεμβάσεις προστασίας των ακτών, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην πρόσκληση, όπως τεχνική ωριμότητα, αδειοδοτήσεις του έργου κ.λπ.).
Στην πρόσκληση μπορούν να συμμετέχουν και οι ΟΤΑ Ά βαθμού με την υποβολή σχετικής πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013» (ΔΕΠΙΝ).

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Φεβ 2011
categories: | edit post

1 Responses to ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ

  1. Κα Φαρμάκη,
    Σας ενημερώνω ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστημονική εργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας με τίτλο "ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ" στην σύνταξη της οποίας είχα την τιμή να συμμετέχω (δημοσίευση στο περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ του ΤΕΕ/ΤΔΕ, τεύχος 80, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010).
    Η πρωτοβουλία αυτή του ΤΕΕ συμπίπτει χρονικά με την ανάγκη περιορισμού των δαπανών και την ανάγκη εφαρμογής ενδεδειγμένων, βιώσιμων τεχνολογιών για την προστασία του Περιβάλλοντος.
    Στην εργασία του ΤΕΕ για διάβρωση των παράκτιων ζωνών παρουσιάζονται οι σύγχρονες Μέθοδοι προστασίας που εξασφαλίζουν συμβατότητα με τις φυσικές διεργασίες της Ακτής (Ήπιες Μέθοδοι προστασίας). Αυτές προτείνονται από όλους τους εμπλεκόμενους Διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος) αντί των συμβατικών "σκληρών" έργων έξαλλων κυματοθραυστών-προβόλων ογκολίθων που συνήθως παρατηρούμε στις ακτές της Χώρας μας.
    Η διεθνής εμπειρία από την κατασκευή των "σκληρών" έργων σε βάθος πολλών δεκαετιών έδειξε ότι τα έργα αυτά δεν αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά το πρόβλημα της διάβρωσης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιταχύνει το φαινόμενο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Δ/νση Περιβάλλοντος).
    Στις ακτές της Κορινθίας έχουν μέχρι σήμερα προταθεί μόνο "σκληρά" έργα. Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική (Ευρωπαϊκός Κώδικας-European Code of Conduct for Coastal Zones, 1999) και τα πορίσματα Επιστημονικών Προγραμμάτων (Eurosion Study, 2002-2004). Συνεπώς το θέμα πρέπει να επαναξιολογηθεί προς την σωστή κατεύθυνση με ενδεδειγμένες προτάσεις και λύσεις που δεν θα υποβαθμίζουν το παράκτιο Περιβάλλον.
    Είμαι στην διάθεσή σας, προκειμένου να σας επισκεφθώ και να σας παρουσιάσω τα σχετικά στοιχεία, εαν και εσεις το επιθυμείτε.

    Με εκτίμηση

    Χριστόφορος Καπόπουλος
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ., M.Sc.
    Γεωλόγος Παν/μίου Πατρών
    Cert. ICZM UNESCO-IHE

    Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΕ/ΤΔΕ
    ___________________
    5, Gounari Str.
    Patras, Greece
    Zip Code 26221
    info@aquaterra.gr
    +30 2610.279095
    mobile: 6974.857463

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ