- banner1


Στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων της η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη είχε καταθέσει αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστα Σκανδαλίδη σχετικά με την έγγραφη διαμαρτυρία, αμπελοκαλλιεργητών από το Σπαθοβούνι, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις του γεωπόνου του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση στις 12.6.2010, δεν αποτύπωσαν το εύρος της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή τους. Η απάντηση του Υπουργείου είναι η εξής:
«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, που προξενήθηκαν από τη χαλαζόπτωση της 12ης Ιουλίου 2010, σε καλλιέργειες σταφίδας του Δ.Δ. Κουταλά (Σπαθοβουνίου) του Δήμου Τενέας Νομού Κορινθίας, υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ 127 δηλώσεις, ολοκληρώθηκε το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπο0νικής Επιστήμης και το άρθρο 18 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια των εισοδημάτων των παραγωγών.
Για τις προαναφερόμενες ζημιές, τα ποσοστά της ζημιάς από το χαλάζι, κυμάνθηκαν από 5% έως 80%, ανάλογα με τη ζημιά που διαπιστώθηκε επί τόπου, δεδομένου ότι διενεργήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
Επισημαίνεται ότι, οι ζημιές που προκαλούνται από τη χαλαζόπτωση, δεν μπορεί να είναι ίδιες σε όλα τα αγροτεμάχια μιας περιοχής, καθώς διαβαθμίζονται ανάλογα με την απόσταση κάθε αγροτεμαχίου από το επίκεντρο του χαλαζίου, στο οποίο η ένταση του φαινομένου είναι σφοδρότερη. Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στο επίκεντρο του χαλαζίου έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ζημιάς από τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στις παρυφές του, τα οποία έχουν μικρότερα ποσοστά ζημιάς και μερικές φορές ακόμα και μηδενικά.
Επίσης, πέραν από τη σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου που μπορεί τοπικά να ποικίλει, σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση του πορίσματος αποτελούν παράμετροι, όπως η κατάσταση της καλλιέργειας, οι καλλιεργητικές φροντίδες, το στάδιο ωρίμανσης κάθε καλλιέργειας κ.τλ. που μπορεί να διαφοροποιούνται από το ένα αγροτεμάχιο στο άλλο και αποτελούν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης ζημιών.
Ωστόσο, όσοι από τους παραγωγούς δεν συμφωνούν με τα πορίσματα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του παραπάνω Κανονισμού, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση, κατά τη διενέργεια της οποίας η ζημιά τους εξετάζεται εξ αρχής από δύο γεωπόνους εκτιμητές και, όπου τυχόν διαπιστώνονται λάθη ή παραλείψεις διορθώνονται. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στο παραπάνω Δ.Δ. υποβλήθηκαν 25 ενστάσεις και το έργο των επανεκτιμήσεων αναμένεται να αρχίσει σύντομα.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Φεβ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ