- banner1


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη ζητά με επιστολή της από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κ. Σκανδαλίδη την υπαγωγή των αγροτών της Κορινθίας στον ΕΛΓΑ Τρίπολης.
Το ακριβές κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας εκθέσω ένα ζήτημα που αποτελεί αίτημα αρκετών χρόνων από τον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι αγρότες του Νομού μας, υπάγονται και εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας και όχι από το αντίστοιχο της Τρίπολης, όπου ανήκει σε περιφερειακό επίπεδο η Κορινθία. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει, όπως και εσείς γνωρίζετε καλά, σημαντικά προβλήματα στους αγρότες της περιοχής, σ’ ότι αφορά στην ομαλή και εύρυθμη συνεργασία τους με έναν τόσο σημαντικό για τους ίδιους, οργανισμό.
Το αίτημα αυτό των αγροτών της Κορινθίας να υπάγονται στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τριπόλεως ενισχύεται και από τους κάτωθι λόγους:
1ον με την καινούργια διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών που προηγουμένως εντάσσονταν στις νομαρχίες και αφορούν τους αγρότες πλέον ασκούνται σε επίπεδο περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται στην Τρίπολη. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι με τα νέα αυτά δεδομένα δημιουργούνται πολλά και χρονοβόρα προβλήματα, καθώς οι αγρότες μας είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε υπηρεσίες διαφορετικών πόλεων προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
2ον η πόλη της Τρίπολης είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη για τον αγρότη της Κορινθίας. Συγκεκριμένα, από πλευράς χιλιομετρικής απόστασης η Κόρινθος βρίσκεται εγγύτερα στην Τρίπολη, απ’ ότι στην Πάτρα (η απόσταση της Κορίνθου από την Τρίπολη είναι περίπου 80 χιλιόμετρα, ενώ της Πάτρας 130), μέσα από έναν ασφαλέστερο δρόμο σε σχέση με εκείνον της Πάτρας, της οποίας το οδικό δίκτυο είναι ήδη προβληματικό και επιβεβαρυμμένο. Όπως γίνεται λοιπόν σαφές η αλλαγή αυτή θα σήμαινε εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος, αλλά και ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης για τον αγρότη της Κορινθίας.
3ον στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του «καλαθιού αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου εντάσσονται και προϊόντα της Κορινθίας και του γενικότερου διαλόγου για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, θα ήταν συνετό να υπάρχει μια ενιαία κατεύθυνση και αναφορά των αγροτών όλης της Περιφέρειας στις υπηρεσίες της που εδρεύουν στην Τρίπολη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα ήθελα να σας ζητήσω να εξετάσετε το αίτημα της υπαγωγής των αγροτών του Νομού Κορινθίας στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ της Τρίπολης.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 31 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μητρώο Εμπόρων, η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μητρώου προκειμένου να προφυλαχθεί τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής. Τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«...Το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων είναι μια απαίτηση πολλών χρόνων όλου του αγροτικού κόσμου της χώρας. Ενός αγροτικού κόσμου που η βαρύτητά του συνολικά στην ανάπτυξη, ήταν και είναι σημαντική αν και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Η Ελλάδα από εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων το 1985 μετατράπηκε σε εισαγωγική χώρα με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα κατά 65 %.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε ταχθεί υπέρ μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την υποστήριξη του έλληνα αγρότη. Το μητρώο εμπόρων είναι ένα σημαντικό βήμα αυτού του πλαισίου προκειμένου να διορθωθεί μια τεράστια αδικία που υφίσταται εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
Ο χώρος της διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, λειτουργεί σήμερα μέσα σ’ ένα γενικό καθεστώς αδιαφάνειας, ασυνέπειας και εκμετάλλευσης των παραγωγών. Η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου συνέβαλε στο να δραστηριοποιούνται στον κλάδο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε βέβαια τις απαιτούμενες υποδομές προκειμένου να ασκήσουν με επάρκεια την δραστηριότητά τους. Παράλληλα, είναι έντονα τα φαινόμενα «καρτελοποίησης» της συγκεκριμένης αγοράς. Το αποτέλεσμα;
Οι παραγωγοί ακόμα και όταν καταφέρνουν να βρουν κάποιον μεσάζοντα για να διαθέσουν το προϊόν τους, να είναι αναγκασμένοι –στις περισσότερες των περιπτώσεων- να διαθέτουν την παραγωγή τους σε ασύμφορες για τους ίδιους τιμές. Μάλιστα, και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η ασυνέπεια των συγκεκριμένων εμπόρων είναι τέτοια, ώστε σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι των αγροτών.
Τα κανόνια είναι πολλά. Οι αγρότες χάνουν τα λεφτά τους και οι εργαζόμενοι κάποιους μισθούς και την δουλειά τους. Κάποιοι άλλοι, φθάνει η φετινή περίοδος συγκομιδής και δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή παραγωγή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχασαν οριστικά τα χρήματά τους από αεριτζήδες εμπόρους που τους οδηγούν σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης, με χρέη στις τράπεζες και στους γεωπόνους, χωρίς καμία για τους ίδιους συνέπεια.
Με την δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, μπαίνει τάξη στο χώρο της διακίνησης των γεωργικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, προστατεύεται η ποιότητα των προϊόντων και παράλληλα ελέγχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Συγκεκριμένα, καθίσταται υποχρεωτική, η αναλυτική καταγραφή των εμπόρων που διακινούν τα αγροτικά προϊόντα και καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος, όπως είναι η ύπαρξη υποδομών, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής και η έλλειψη οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι έμποροι, στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν. Επιπρόσθετα, μέσω της ελεύθερης πρόσβασης σε συγκεκριμένα στοιχεία του Μητρώου, οι παραγωγοί θα μπορούν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια και με απλούστερες και ταχύτερες για τους ίδιους διαδικασίες να διακινήσουν την παραγωγή τους.
Τέλος, θέτοντας ως βασική μας προτεραιότητα τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και τη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και αγροτών, καθιερώνουμε συγκεκριμένες κυρώσεις, για την προάσπιση των παραγωγών και την αποφυγή της εκμετάλλευσή τους από τους μεσάζοντες. Μέσω των κυρώσεων αυτών καθίσταται δυνατός ο έλεγχος και η ανάπτυξη του επαγγελματισμού στο χώρο των εμπόρων- διακινητών, δημιουργώντας ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για το σύνολο της λειτουργίας του κλάδου.
Τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε το μητρώο αγροτών, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ και επίκειται να ξεκινήσει μια πολύ σημαντική συζήτηση για την αναμόρφωση των αγροτικών συνεταιρισμών.
Μέσα από αυτό το πλέγμα των πολιτικών στοχεύουμε να κάνουμε δυνατό τον αγρότη. Να αισθάνεται περήφανος γιατί καλλιεργεί τη γη. Να αισθάνεται ότι όχι μόνο έχει ένα σταθερό εισόδημα, αλλά ότι μπορεί και να το αυξήσει. Είναι βέβαιο ότι παλεύουμε συνεχώς για να προστατεύσουμε τον παραγωγό, ώστε να μην αισθάνεται αδύναμος και αβοήθητος απέναντι στα καρτέλ, αλλά και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συμβάλλει έμπρακτα -γιατί μπορεί να συμβάλλει- στην ανάκαμψη μιας παθογενούς ελληνικής οικονομίας.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σειρά μέτρων βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, ώστε να τους στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά στις δραστηριότητές τους. Στόχος είναι η έγκαιρη και διάφανης καταβολή κάθε είδους ενίσχυσης ή αποζημίωσης στους δικαιούχους και η απαλλαγή τους από κάθε σπατάλη παραγωγικού χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό επιλύει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα αναφορικά με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί να υποβάλλουν κάθε χρόνο. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των συμπληρωμένων αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση του 2011 και τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 προς τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν μεταβολές ή έχουν μόνο μεταβολές αλφαριθμητικών στοιχείων σε σχέση με τα στοιχεία του 2010. Παράλληλα μπορούν όλοι οι παραγωγοί να υποβάλλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις μέσω διαδικτύου (http://www.opekepe.gr). Η διαδικασία αυτή δεν έχει κανένα κόστος για τους αγρότες.

Παραμένει σε εκκρεμότητα για λίγο χρονικό διάστημα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων που έχουν μεταβολές. Από ενημέρωση που έχει η βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αιτήσεις με μεταβολές θα γίνουν μέσω των κατά τόπους ΕΑΣ και πάλι χωρίς κανένα κόστος για τους αγρότες.


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Τομείς Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ

Σας καλούν να συμμετάσχετε στην Ώρα της Γης 2011!

Ένα μήνυμα και μια πράξη ελπίδας και δράσης!

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στις 20.30 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μπορούμε όλοι οι Έλληνες να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη - Να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, την Ώρα της Γης, πρωταγωνιστώντας εκ νέου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Το 2009 και το 2010, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 251 Δήμοι και κοινότητες, 334 σχολεία καθώς και 1180 φορείς και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, το 2009 και το 2010, την εξοικονομήθηκαν 1000 τόννοι διοξειδίου του άνθρακα, νούμερο που ισοδυναμεί με την έξοδο από την κυκλοφορία για 2 ώρες 73.018 αυτοκινήτων.
Τα νούμερα βέβαια είναι μικρά αν σκεφτεί κανείς τη συμβολική σημασία της ώρας της Γης και την πίεση που ασκείται στις πολιτικές ηγεσίες όλου του κόσμου. Ήδη στο Κανκούν του Μεξικού υπήρξαν κάποια ψήγματα επιτυχίας. Η επιτυχία όμως αυτή θα μείνει χωρίς αντίκρυσμα αν δεν καταφέρουμε εφέτος να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.
Ελάτε όλοι μαζί να αντιδράσουμε στη κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μας για μια ώρα το Σάββατο 26/3/2011 στις 20:30.
Μην αρκεστείτε στο κλείσιμο των φώτων στο σπίτι σας. Δηλώστε τη συμμετοχή σας στην ιστοσελίδα http://www.wwf.gr/earthhour/form.php και ενώστε τη φωνή σας με εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε στους πολιτικούς του πλανήτη ότι ήρθε καιρός για ουσιαστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σ' αυτή την πρωτοβουλία σβήνοντας τα φώτα στα κεντρικά του κτίρια στην Αθήνα, και σ' ολόκληρη τη χώρα.

Διοργανώστε τη δική σας Ώρα της Γης με φίλους και την οικογένειά σας.
Περιορίστε το φωτισμό των εγκαταστάσεων σας.
Για μια ώρα.

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας !

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια εορτάζουμε φέτος, όπως και κάθε χρόνο την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η 25η Μαρτίου, επιλέχθηκε για να μεταφέρει στην ανθρωπότητα το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του θεανθρώπου. Την ίδια μέρα η ελευθερία έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για να επιστρέψει στην πατρίδα μας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της χριστιανοσύνης ταυτίστηκε με την αρχή της επανάστασης, που αποτέλεσε την πηγή του νεότερου εθνικού μας βίου και την αφετηρία της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους.

Τότε οι πρόγονοί μας, στερούμενοι υλικών μέσων, μειονεκτώντας σε αριθμό, πολέμησαν όχι μόνο ένα πανίσχυρο εχθρό, αλλά και την επικρατούσα αντίληψη στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, με οδηγό το όνειρο μίας ελεύθερης πατρίδας. Ήταν ένας αγώνας άνισος και φαινομενικά καταδικασμένος σε αποτυχία. Όμως νίκησαν. Νίκησαν γιατί πίστεψαν αυτό που δεν πίστευε κανείς άλλος, και μας παρέδωσαν μία πατρίδα ελεύθερη.

Σήμερα, 190 χρόνια μετά, καλούμαστε μέσα από νέες μάχες «να ξαναελευθερώσουμε» την πατρίδα. Να την απαλλάξουμε από τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη σπατάλη και να κτίσουμε μια άλλη Ελλάδα ανταγωνιστική και εύρωστη. Στην εθνική αυτή αποστολή που έχουμε αναλάβει, δεν περισσεύει κανένας. Απεναντίας, απαιτείται ομοψυχία και σύμπνοια, για να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις και να καταφέρει η χώρα να υπερβεί την κρίση.

Ας μην ξεχνάμε πως ό,τι πέτυχαν οι προγονοί μας το 1821 ήταν προϊόν ομοψυχίας και πίστης στον στόχο τους. Εν όψει, λοιπόν, και των σημαντικών για τη χώρα μας πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 25ης Μαρτίου, οφείλουμε να πορευθούμε και εμείς σήμερα με οδηγό τα ίδια αυτά στοιχεία. Και να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι το μεγαλείο των λαών δεν μετριέται με αριθμούς και υλικά μέσα, αλλά με την ψυχή και το σθένος.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη, σε συνεννόηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας από τους νέους καλλικρατικούς δήμους. Η απάντηση του Υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Το Υπουργείο μεριμνά για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν στις αναφερόμενες στην ερώτηση ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ειδικά για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους και διατροφικών επιδομάτων από τις περιφέρειες, εκδόθηκαν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος αντίστοιχα, από πιστώσεις που ήδη έχουν εγγραφεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και των Περιφερειών, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα.
Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε σε τροπολογία στο νόμο «Σύσταση Γραφείου αντιμετώπισης αυθαιρεσιών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» που πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, διευθετήθηκε το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων.
Συμπληρωματικά, σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και έχει μεταφερθεί στους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.3Β του ν.3852/2010, σας γνωρίζουμε τα εξής: Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ.2 του ιδίου νόμου, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στο σύνολό τους στους δήμους, μεταξύ αυτών και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, θα παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να τις ασκήσουν, από το δήμο της έδρας του νομού ή από το δήμο εντός των ορίων των οποίων λειτουργούσαν οι καταργημένες αποκεντρωμένες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, το προσωπικό που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, μετατάχθηκε υποχρεωτικά σύμφωνα με τα άρθρα 257 παρ.2 και 95 παρ.5 του «Καλλικράτη», στον δήμο της έδρας του νομού, ή στο δήμο στα όρια του οποίου λειτουργούσε η καταργηθείσα αποκεντρωμένη υπηρεσία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Για την ρύθμιση των ειδικότερων ζητημάτων και των λεπτομερειών που σχετίζονται με την παροχή της διοικητικής υποστήριξης, εκδόθηκε η αριθ.74532/29-12-2010 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ` εξουσιοδότηση της παρ.7 του άρθρου 95 του «Καλλικράτη». Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε κάθε δήμο και όχι πέραν της 31ης -12-2012.
Επισημαίνεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ως άνω υπουργικής απόφασης οι υπηρεσίες των δήμων που ασκούν τις πρόσθετες αυτές αρμοδιότητες εξακολουθούν να στεγάζονται στους ίδιους χώρους όπου ήσαν εγκατεστημένες οι αντίστοιχες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μέχρι την εξασφάλιση άλλης κτιριακής υποδομής, εφόσον αυτό κριθεί αυτό αναγκαίο. Επομένως, οι ίδιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες των δήμων που εξυπηρετούσαν μέχρι την 31/12/2010.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 23 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post



Η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη σχετικά με τις επικείμενες δράσεις και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για την έμπρακτη στήριξη και ώθηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
«Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε κυρίως μετά τη δημιουργία του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο με κοινούς κανόνες και πρότυπα παραγωγής, εξασφαλίζει τον έλεγχο και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων.
Κατά τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στηρίχθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι μεταξύ των ετών 2003 και 2009 ο αριθμός των παραγωγών βιολογικών προϊόντων σχεδόν τετραπλασιάστηκε.
Αναμφίβολα τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν την πιο αγνή και ποιοτικά ασφαλή μορφή αγροτικών προϊόντων, τα οποία εξαιτίας και των αλλεπάλληλων διατροφικών κρίσεων των τελευταίων ετών χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης. Παρ’ όλα αυτά, με την λήξη των προγραμμάτων αυτών και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από τους καταναλωτές είναι ολοένα και μεγαλύτερη, οι παραγωγοί αναγκάζονται σε μεγάλο βαθμό να εγκαταλείψουν τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Μάλιστα η αύξηση της ζήτησης -παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες- αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να στηριχθούν οι τωρινοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και παράλληλα να υπάρξουν κίνητρα προκειμένου και νέοι παραγωγοί να προχωρήσουν στη ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών;
2) Ποιες πολιτικές σκοπεύει να εφαρμόσει το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός και ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών για την ανάπτυξη της λειτουργίας του κλάδου.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την Προστασία του Ανταγωνισμού. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:
«Όλα τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου επιδιώκουν να αναμορφώσουν ριζικά τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό που υπάρχει από το 1977, αφενός μεν ενσωματώνοντας τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Οδηγίες, και τις επιστημονικές εξελίξεις και αφετέρου λαμβάνοντας υπ' όψιν την ελληνική εμπειρία. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει λειτουργήσει με το σωστό τρόπο και δεν κατάφερε να ελέγξει πρακτικές συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά.
Η αναγκαιότητα της προστασίας και της θωράκισης της υγιούς ανταγωνιστικότητας είναι εν πολλοίς αυτονόητη. Και αυτό όχι μόνο για να προστεθεί μια ακόμα ρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά γιατί ο στόχος αυτός έχει πολλαπλό αντίκτυπο. Υγιής ανταγωνισμός σημαίνει, προστασία του καταναλωτή, μείωση των τιμών και του πληθωρισμού, αποφυγή ολιγοπωλιακών τάσεων, μείωση του κόστους ζωής και συνεπακόλουθα βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων περνάει μέσα από την ενίσχυση του θεσμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εποπτεύει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.
Θα ήθελα να επισημάνω ως παρατηρήσεις στα άρθρα ότι κατ’ αρχήν είναι σκόπιμη η αξιολόγηση της συγκέντρωσης σ' έναν κλάδο της αγοράς να γίνεται βάσει του ποσοστού, που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση συγκεκριμένων εταιρειών. Με την ύπαρξη ενός ποσοστού (σταθερού ή κλιμακούμενου) θα μπορούσε να ελεγχθεί πιο εύκολα η συγκέντρωση και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα στην πράξη.
Επίσης, πιστεύω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά εάν αξιολογείται όχι σε βάθος πενταετίας, οπότε και λήγει η θητεία των μελών της, αλλά κάθε δύο χρόνια.
Επί του άρθρου 23, σημειώνω θα ήταν σκόπιμη η υποχρεωτική συμμετοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη σύνταξη των σχεδίων νόμου που άπτονται του ανταγωνισμού, προκειμένου η γνωμοδοτική της συμβολή να είναι πρωθύστερη και όχι μεταγενέστερη της σύνταξης των νομοσχεδίων, ώστε να προβλεφθούν τυχόν αστοχίες και παράλληλα να υπάρχει μεγαλύτερη επιστημονική επάρκεια. Επί παραδείγματι, στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ύπαρξη διαφορετικών τιμών εισόδου στα καζίνο.
Δεν θα έπρεπε η επιτροπή να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και να παρέμβει προκειμένου να ελεγχθεί η συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση; Δεδομένου και του γεγονότος ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μάλιστα έχει καταδικαστεί η Ελλάδα. Δεν θα έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της ύπαρξης μη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των δέκα αυτών ιδιωτικών επιχειρήσεων καζίνο με κρατική μάλιστα ευθύνη;
Προσωπικά το θέμα με έχει απασχολήσει και έχω καταθέσει προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά ερωτήματα, καθώς μια από τις θιγόμενες επιχειρήσεις, είναι η κοινοπραξία Club Hotel Casino Loutraki που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Λουτρακίου και απασχολεί 1.600 εργαζομένους. Με τη συνεχιζόμενη αυτή διάκριση αφενός μεν υπονομεύεται μια υγιής επιχείρηση, αφετέρου δε πλήττεται οικονομικά ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας, ο οποίος λόγω της συμμετοχής του στην κοινοπραξία, υφίσταται έμμεση απώλεια εσόδων.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να εστιάζει κυρίως σε ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την αγορά ανελλιπώς και να ασκεί ισχυρό εποπτικό ρόλο. Η αποστολή της, ειδικά εν μέσο οικονομική κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με τις νέες αρμοδιότητες που θα έχει με το παρόν νομοσχέδιο, ισχυροποιείται, ώστε να μπορέσει να συμβάλλει στην εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 21 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη μίλησε στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με τη δημιουργία Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:
«Η χρησιμότητα της ύπαρξης ενός ενιαίου μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων, είναι λίγο έως πολύ αυτονόητη. Ιδίως αν καταφέρουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να περιορίσουμε μια πολύ μεγάλη αδικία που συντελείται τα τελευταία χρόνια, και που λαμβάνει χώρα σ’ όλη την ελληνική περιφέρεια. Μια αδικία που αφορά τα δύο άκρα της αλυσίδας πώλησης αγροτικών προϊόντων.
Από τη μία ο παραγωγός όντας υποχρεωμένος να καλλιεργήσει μ’ ένα υψηλό κόστος παραγωγής και ανίσχυρος να διακινήσει μόνος του το προϊόν του, αναγκάζεται να διαθέτει τη παραγωγή του κάτω από δυσμενείς για τον ίδιο συνθήκες. Από την άλλη ο καταναλωτής αγοράζει τα συγκεκριμένα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές, πράγμα που συμβάλλει στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και τον πληθωρισμό.
Με τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος έλεγχος των μεσαζόντων σε πολλαπλό επίπεδο. Κατ’ αρχάς θα ελέγχεται η προέλευση και η διακίνηση του προϊόντος, ενώ παράλληλα θα αξιολογείται και η αξιοπιστία του συγκεκριμένου φυσικού ή νομικού προσώπου, έναντι των παραγωγών. Επιπρόσθετα και σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, θα ελέγχεται σε κάθε στάδιο η τιμή του προϊόντος προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τόσο για τον παραγωγό -του οποίου τα περιθώρια κέρδους θα αυξηθούν- όσο και για τον καταναλωτή -που θα αγοράζει σε χαμηλότερες τιμές-. Ο παραγωγός πρέπει στην όλη διαδικασία να έχει ισχυρή θέση και ρόλο και όχι να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προχωρήσω σε ορισμένες ειδικότερες παρατηρήσεις. Συνδέεται η εγγυητική επιστολή με την οικονομική κατάσταση του εμπόρου. Τι ακριβώς λογίζεται όμως ως οικονομική κατάσταση του κάθε εμπόρου, δεδομένου ότι πολλές φορές ένας έμπορος μπορεί να διακινεί μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και παράλληλα να εμφανίζει ζημίες; Θα ήταν φρόνιμο το ποσό της εγγυητικής επιστολής να είναι ανάλογο της ποσότητας που διακινείται.
Τα άρθρα 4 και 6 δημιουργούν ένα εύλογο ερώτημα. Ενώ στο άρθρο 6 παρ. 3 αναφέρεται ότι ο αγρότης μπορεί να αναζητήσει την εγγυητική επιστολή σε περίπτωση χρέους του μεσάζοντα προς τον αγρότη, στο άρθρο 4 προβλέπεται η δυνατότητα μη καταβολής της σχετικής επιστολής αν ο έμπορος αγροτικών προϊόντων έχει ιδιόκτητες ή μισθωμένες εγκαταστάσεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο παραγωγός πως θα αποζημιωθεί; Αν οι εγκαταστάσεις είναι μισθωμένες τότε υπάρχει περίπτωση ο παραγωγός να μην μπορεί να αποζημιωθεί. Αν πάλι οι εγκαταστάσεις είναι ιδιόκτητες τότε η όλη διαδικασία αποζημίωσης μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρος και ως εκ τούτου επιζήμια για τον παραγωγό.
Σαν γενική παρατήρηση, θέλω να επισημάνω, ότι δεν γίνεται αναλυτική αναφορά στο Παρατηρητήριο Τιμών, ως προς τον τρόπο λειτουργίας και ανασυγκρότησης, ώστε να υπάρχει επαρκής έλεγχος των τιμών των προϊόντων. Στο Σχέδιο νόμου που συζητάμε γίνεται μόνο μια απλή αναφορά στο άρθρο 7 η οποία απλά προβλέπει τη σύνδεση του Παρατηρητηρίου Τιμών και του Μητρώου Εμπόρων.
Πιστεύω πραγματικά ότι από τότε που είμαστε κυβέρνηση, έχουμε προσπαθήσει με συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και το Μητρώο Αγροτών, να βοηθήσουμε τον αγροτικό τομέα. Ήδη το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και για τις τιμές των αγροτικών φαρμάκων. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα.
Βασική μέριμνα πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών όχι μόνο για την προστασία του αγρότη-παραγωγού, αλλά για την ίδια την προστασία του επαγγέλματος προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης και για τους νέους ανθρώπους.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη επανήλθε με νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ.Ι.Διαμαντίδη για το θέμα του λιμανιού της Κορίνθου προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου μετά και τις σχετικές αποφάσεις που είχαν παρθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων τον Ιούλιο του 2010.

Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, ενημέρωσε άμεσα, τη κα.Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη, απαντώντας στην ερώτησή της, για τις επικείμενες ενέργειες σχετικά με το λιμάνι Κορίνθου. Το Υπουργείο στην απάντησή του αναφέρει τα ακόλουθα:

« Η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας από την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα ανάθεσης μελετών και εκπόνησης έργων. Κατά συνέπεια δεν έχει αρμοδιότητα ανάθεσης των μελετών που αναφέρονται στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική πράξη της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Κορινθίας, από το Λιμενικό Ταμείο έχουν εκφρασθεί ενστάσεις και αντιρρήσεις ως προς την υλοποίηση της απόφασης της 46ης Συνεδρίασης της ΕΣΑΛ για το Λιμένα της Κορίνθου και ζητείται η επανεξέταση των δεδομένων, τα οποία οδήγησαν στην έκδοση της εν λόγω απόφασης , καθώς και η αξιολόγηση-έγκριση της υποβληθείσας μελέτης «Ολοκλήρωση λιμένος Κορίνθου –κατασκευή κρηπιδωμάτων και εκβάθυνση λιμενολεκάνης». Το θέμα θα εξετασθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η βουλευτής Κατερίνα Φαρμάκη τοποθετήθηκε εχθές στη βουλή, αναφορικά με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας που επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα αποσπάσματα της ομιλίας της είναι τα εξής:
«… Το σημερινό σημαντικό νομοσχέδιο δεν προβαίνει απλά και μόνο σε κάποιες διοικητικές και διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά αντίθετα στοχεύει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, προχωράμε σε ορισμένες ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας με κύριο μέλημα την πιο ολοκληρωμένη και εύρυθμη λειτουργία τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
Συγκεκριμένα, θεσμοθετούμε το «Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» με κύριο γνώμονά μας την διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης σε περιστατικά όπου έχει αναφερθεί κατάχρηση εξουσίας από στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Κανείς δεν αμφισβητεί το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας, είτε πρόκειται για την Αστυνομία, το Λιμενικό ή το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί γεγονός, η ύπαρξη συγκεκριμένων και μεμονωμένων περιστατικών όπου παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές. Η σύσταση λοιπόν, του Γραφείου αυτού καλείται να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά τώρα, όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται κάτω από ενιαία διοικητική σκέπη.
Παράλληλα καταργούμε την Αγροφυλακή. Έναν θεσμό που με τόση θέρμη υποστήριξαν και δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της Ν.Δ. -προκειμένου να εκπληρώσουν «κομματικές δεσμεύσεις». Με την επιλογή τους αυτή κατασπατάλησαν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αντίκρισμα, υποβαθμίζοντας παράλληλα υπηρεσίες οι οποίες ασκούσαν παρεμφερή καθήκοντα. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε ξεκαθαρίσει πως η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής του πολιτικής. Μια προτεραιότητα που περνάει και από την ισχυροποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των δασικών του υπηρεσιών και την οποία έμπρακτα αποδεικνύουμε σήμερα με την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων και του εργατικού δυναμικού της αγροφυλακής. Δημιουργούμε μια κάθετη δομή, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, χρησιμοποιώντας παράλληλα με ορθολογικό τρόπο πόρους και προσωπικό.
Τέλος, προχωράμε στην αναμόρφωση του Πυροσβεστικού Σώματος με την πρόσληψη των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πιο εύρυθμη και επαρκή λειτουργία του ρόλου που η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιτελεί. Μέχρι σήμερα οι αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλύπτονταν με εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι εντάσσονταν στο δυναμικό του Σώματος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Η πρακτική αυτή κάλυψε πολλές και σημαντικές ανάγκες με πολύ θετικά αποτελέσματα. Έφερε όμως στην επιφάνεια και προβλήματα που είχαν να κάνουν με υστέρηση σε ζητήματα συνεργασίας, επιχειρησιακής ικανότητας και εκπαίδευσης.
Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης έρχονται να καλύψουν τις αδυναμίες αυτές, καθώς θα συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της οργάνωσης και της επιχειρησιακής ικανότητας του δυναμικού της πυροσβεστικής, μέσω της σταθερής συνεισφοράς τους στο Σώμα. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διασφαλίζεται επαγγελματικά ένα μεγάλο μέρος των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι αν και για πολλά χρόνια προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, παρ’ όλα αυτά ζούσαν σ’ ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Η ειδική αυτή κατηγορία, πλέον θα υπάγεται στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοτήτων με το μόνιμο προσωπικό, ενώ μετά την παρέλευση της πενταετίας παρέχεται η δυνατότητα -και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, μονιμοποίησης και πλήρους ένταξης τους στη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιλύουμε ένα χρόνιο πρόβλημα και δίνουμε μια θαρραλέα λύση, παρά τις αντίξοες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Βεβαίως πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εποχιακούς πυροσβέστες που μένουν εκτός ρύθμισης. Στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του θεσμού του εποχιακού πυροσβέστη πρέπει να διασφαλιστεί η εργασία τους, με το ίδιο καθεστώς, μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους.
Η σημερινή συζήτηση για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, δίχως άλλο επισκιάζεται από τον θάνατο δύο νέων παιδιών, που έχασαν την ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος, προκειμένου εμείς να ζούμε σε μια κοινωνία πιο ασφαλή. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει σειρά μέτρων πρόνοιας για όσους έχουν τραυματιστεί ή για τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, η τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, με τη συνυπογραφή τριών ακόμα βουλευτών. Στην ομιλία της η κα.Βουλευτής υποστήριξε την αναγκαιότητα της ρύθμισης για τα οικόπεδα εντός μικρών οικισμών που έχουν κατατμηθεί. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:

«… Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί σε όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε για το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και τις άλλες διατάξεις κατατέθηκαν πράγματι εποικοδομητικές προτάσεις. Σ’ αυτό διαφάνηκε ότι οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ακολουθούν άβουλα και άκριτα συγκεκριμένες υποδείξεις, όπως υποστηρίζουν κάποιες πτέρυγες της Βουλής, αλλά μεταφέρουν εδώ τη δική τους αγωνία για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Σ’ αυτά εστιάζουν και αυτά θέλουν να επιλύσουν.

Σε όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος που στοχοθετεί το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα με την ταυτόχρονη παρουσία σε όλες τις περιοχές Natura του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά και της ανάγκης να μπορέσει να διασφαλιστεί αυτός ο μεγάλος φυσικός πλούτος που είναι και μοναδικός στην Ευρώπη.

Όμως, θέλω να εστιάσω και να αναπτύξω το σκεπτικό μιας τροπολογίας που κατέθεσα μαζί με άλλους Βουλευτές. Σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία -κατά την οποία ερχόμαστε να περιορίσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση για να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τον φυσικό πλούτο σε περιοχές Natura- η τροπολογία αυτή είναι μία ακτίδα για τους πολίτες. Είναι μία ακτίδα που δείχνει ότι δεν ερχόμαστε μόνο να περιορίσουμε αλλά συγχρόνως και να δώσουμε λύση σε προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Και μιλάω για τα σοβαρά ζητήματα δόμησης στους μικρούς οικισμούς της χώρας, κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης. Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2008 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που διέπουν τη δόμηση στους οικισμούς αυτούς και με τις οποίες μπορούσε κάποιος ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου που δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, να παραχωρήσει εδαφική έκταση και έτσι να αποκτήσει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

Με αυτήν την τροπολογία ορίζεται μία απλή και έγκυρη διαδικασία, βάσει της οποίας καταγράφεται το δίκτυο των κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς και δια μέσου της οποίας κυρώνεται, με σωστές διαδικασίες και με ανάρτηση στον οικείο δήμο, το δίκτυο των κοινοχρήστων χώρων.

Μέσα από αυτό, όμως, το δίκτυο, το οποίο γίνεται και καταγράφεται για κάθε δήμο, είναι φανερό ότι δίνεται η ευκαιρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αφενός να δει ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνει σε κάποιους οικισμούς, που αναπτύσσουν μία δυναμική και αφετέρου ποιες προτάσεις πρέπει να καταθέσει για την προστασία κάποιων άλλων οικισμών, οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι εγκρίνουμε περιοριστικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση έστω και αν είναι μόνο για περιοχές Natura σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επέκταση και έγκριση των σχεδίων πόλεως, την αδυναμία της σημερινής διοίκησης να προχωρήσει γρήγορα στην προστασία κάποιων περιοχών, τα διαθέσιμα προς οικοδόμηση οικόπεδα λιγοστεύουν δραματικά. Όλο αυτό το πλέγμα έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, η οποία πλήττει πρωτίστως τις μικρομεσαίες τάξεις, στερώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα της αγοράς οικοπέδων.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη τροπολογία λύνει το πρόβλημα αυτό. Ανοίγει το δρόμο στο να καταγραφούν οι δυνατότητες του κάθε οικισμού, για να μπορέσει μέσα από αυτήν την «πολεοδόμηση» το Υπουργείο να φέρει εκείνες τις βελτιώσεις, που θα κάνουν πραγματικά τους οικισμούς να μην είναι υπερδομημένοι, αλλά να συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρουσία και την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε σήμερα για να ξεπεράσουμε την κρίση.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 10 Μαρ 2011
2 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, υποστήριξε την αναγκαιότητα ύπαρξης –όσο το δυνατόν γρηγορότερα –των ειδικών μελετών για τις περιοχές Natura, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«...Η αναγκαιότητα για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας είναι εν πολλοίς αυτονόητη όχι για λόγους συναισθηματικούς, αλλά από την ανάγκη σωστής και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων. Πρέπει να εκτείνεται δε σε όλα τα επίπεδα, μιας και η προστασία κάθε επιπέδου εξαρτάται από την προστασία του προηγούμενου και του επόμενου επιπέδου. Η προστασία και η διατήρηση του τοπίου εξαρτάται από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων που τα συνθέτουν, τα οικοσυστήματα από την προστασία και την επιβίωση των ειδών και τα τελευταία από τη διατήρηση της γενετικής τους βιοποικιλότητας.
Ο ν.1650/1986, που ισχύει μέχρι σήμερα, ήταν ένας πραγματικά πρωτοποριακός νόμος για την εποχή του, που στη βάση μιας περιβαλλοντικής μελέτης υποχρέωνε κάθε δημόσια και ιδιωτική δραστηριότητα να λειτουργεί και να αναπτύσσεται μέσα σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς νόμους. Προέβλεπε συγχρόνως και ειδικά σχέδια διαχείρισης, δηλαδή συγκεκριμένες δράσεις και πλαίσια λειτουργίας για τις προστατευόμενες περιοχές, τις περιοχές Natura 2000. Αυτά τα πλαίσια, όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υλοποιήθηκαν με αποτέλεσμα από τις τετρακόσιες δεκαεννέα περιοχές που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura, για ελάχιστες από αυτές, μόλις είκοσι , έχουν βγει Προεδρικά Διατάγματα.
Η ολιγωρία, λοιπόν, αυτή στην υλοποίηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και στην έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, λειτούργησε ανασταλτικά στην αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και συνετέλεσε στην περαιτέρω υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Δυστυχώς για ένα πάρα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο, όπως αυτό της βιοποικιλότητας, η συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή εστίασε σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και του άρθρου 9. Πρέπει, όμως, να πούμε, ότι αυτή η διάταξη, το άρθρο 9 και ό,τι αυτό προβλέπει είναι μόνο για τις περιοχές Natura.
Επιλέξαμε να θεσμοθετήσουμε δέκα στρέμματα σαν το κατώτερο όριο κατάτμησης για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι συμπολίτες μας, έχουν ένα εμπράγματο δικαίωμα και έχουν κάνει έναν προγραμματισμό, κρατάμε τα τέσσερα στρέμματα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κρατάμε μόνο το εμπράγματο δικαίωμα για τα τέσσερα στρέμματα και να καταργούμε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τις παρεκκλίσεις, των επτακοσίων πενήντα μέτρων, των χιλίων διακοσίων μέτρων, της δόμησης στη ζώνη των οικισμών των πεντακοσίων μέτρων. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά είναι πολύ πιθανόν κάποια περιοχή να χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία και να απαγορεύεται ακόμα και η οικοδομησιμότητα.
Παράλληλα καλό είναι να μπαίνουν όλα τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση, γιατί αυτά που ακούγονται στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες και δεν πρέπει να προκαλείται σύγχυση. Γιατί το λέω αυτό; Αναφέρθηκε ότι δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση σε οικόπεδα τα οποία έχουν κλίση 35%. Αυτό είναι λάθος! Βεβαίως και επιτρέπεται η οικοδόμηση στα οικόπεδα με κλίση 35%. Όμως, όταν επιλέγουμε να προστατεύσουμε μία περιοχή με ειδικές διατάξεις, δεν θα πρέπει αυτές οι ειδικές διατάξεις να υπερισχύουν των γενικών διατάξεων; Αυτό δεν έχει καταδειχθεί από όλες τις συζητήσεις που έχουμε κάνει στην αρμόδια Επιτροπή;
Πάνω, λοιπόν, σε αυτό εντάσσεται και η τροπολογία αυτή, όπως και η επόμενη για τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Ας συμφωνήσουμε ότι εξακόσια μέτρα ένθεν και ένθεν των εθνικών οδών, δεν θα απαγορεύεται συλλήβδην ο χαρακτηρισμός ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Θα μπορεί να χαρακτηρίζεται ή και όχι. Δεν μπορεί, όμως, κανένας νόμος να το απαγορεύει. Ας αφήσουμε τους αρμόδιους να κρίνουν αν αυτές οι περιοχές χρειάζονται ειδική προστασία. Κι αν ναι, πρέπει αυτές οι εδικές διατάξεις να υπερισχύουν έναντι οποιωνδήποτε άλλων διατάξεων.
Οι προστατευόμενες περιοχές, δεν αποτελούν τοποθεσίες βαλμένες σε μία γυάλα, όπου απαγορεύεται συλλήβδην η οποιαδήποτε δραστηριότητα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαβάθμιση και πλαίσιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται η κάθε προστατευόμενη περιοχή. Επομένως, με το σημερινό νομοσχέδιο δεν επιδιώκουμε, ούτε ευαγγελιζόμαστε κάποια υπερβολική φοβία για τις προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει, όμως να γίνει κατανοητό ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η προστασία τους.
Ο καθένας από εμάς έχει παραδείγματα από το Νομό του αναφορικά με το πως το περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Επιτρέψετε μου να αναφερθώ στο νομό Κορινθίας. Το οροπέδιο του Φενεού, η λίμνη Δόξα, αλλά και τα ορεινά χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου είναι ένα μωσαϊκό τόπων με σπουδαία γεωλογική και αρχαιολογική σημασία. Συνδυάζουν με αρμονία τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος με την παράδοση, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που συμπλέει και συνυπάρχει με το φυσικό πλούτο.
Η περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας με τον έντονο μυθολογικό και γεωλογικό χαρακτήρα αποτελεί τοποθεσία σπάνιας βιοποικιλότητας. Παράλληλα, η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή ενέχει έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα: αφενός, ενημερώνει τον επισκέπτη για τη γεωλογική ιστορία της Λίμνης, συντηρεί τη μνήμη της Ελλάδας του χθες και αφετέρου, απεικονίζει την Ελλάδα του μέλλοντος, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, αυτής της Ελλάδας που θέλουμε.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σε άμεση σύμπλευση με τον ανθρώπινο παράγοντα, μόνο κέρδη έχει να δώσει σε όλους μας.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 9 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Ο 21ος αιώνας, κατά γενική ομολογία, χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, αλλά και της απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας.

Είναι γεγονός, όμως ότι παρ’ όλη την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, τους αγώνες των γυναικών και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει αισθητά την θέση τους, οι γυναίκες ακόμα υποφέρουν από τις διακρίσεις, τις ανισότητες, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, τις χαμηλές αμοιβές, την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και τη βία, την σωματεμπορία, την εκμετάλλευση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Στη χώρα μας, οι γυναίκες που είναι αγωνίστριες της ζωής, που μοχθούν για να συνεισφέρουν οικονομικά στις οικογένειες τους, που αγωνίζονται ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, που παλεύουν ως επαγγελματίες, σύζυγοι και μητέρες σε καθημερινή βάση με όλα τα προβλήματα που συσσωρεύει η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για επαγγελματική πρόοδο, αλλά ούτε και αρκετό ελεύθερο χρόνο για την κοινωνική τους παρουσία και την συμμετοχή τους στα κοινά.

Ως γυναίκα και ως πολιτικός θα ήθελα να σταθώ και στην σημασία και την ενθάρρυνση με κάθε τρόπο της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι γυναίκες έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην πολιτική, με την εργατικότητά τους, τη συνέπεια και την ευαισθησία τους.


Οφείλουμε, λοιπόν, με το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει εμάς τις γυναίκες να προχωρήσουμε, ανατρέποντας τα στερεότυπα, και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη, δυνατότερη και με ολοένα περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες.

Οι προσπάθειες της γυναίκας, να αποκτήσει την θέση της στην κοινωνία μας, είναι ένας αγώνας μεγάλος και συνεχής, που πρέπει να τον δίνουμε με αξιοπρέπεια και δυναμισμό, ακριβώς ό,τι χαρακτηρίζει τις σύγχρονες Ελληνίδες.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 8 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Το Υπουργείο Υποδομών, απαντώντας στην Βουλευτή κα.Κατερίνα Φαρμάκη, δεσμεύτηκε εγγράφως να προχωρήσει στην κατασκευή κλιματιζόμενου χώρου αναμονής επιβατών και επιπλέον καθισμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στο Σταθμό του Προαστιακού στο Κιάτο. Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου είναι το ακόλουθο:

«Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κιάτου έχει 4 τροχιές διέλευσης αμαξοστοιχιών, τόσο για τη διέλευση των αμοξοστοιχιών του Προαστιακού, όσο και για τις αμαξοστοιχίες που εξυπηρετούν το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Με το σημερινό εφαμοζόμενο «μοτίβο» των δρομολογίων του Προαστιακού χρησιμοποιείται η 4η τροχιά, διότι είναι η μόνη σηματοδοτούμενη και η μόνη που επιτρέπει την ασφαλή επι - αποβίβαση στους συρμούς του Προαστιακού τύπου 460/Desiro, λόγω του ότι η υψομετρική απόσταση σιδηροτροχιάς / αποβάθρας είναι 76 cm. Μελλοντικά θα γίνεται μόνιμα η χρήση της τροχιάς αυτής.

Η εν λόγω τροχιά είναι η πιο απομακρυσμένη από το κτίριο του σταθμού και τις παρεχόμενες σε αυτόν Υπηρεσίες σε σχέση με την 1η τροχιά επι - αποβίβασης.

Η 1η τροχιά, όμως, δεν επιτρέπει την ασφαλή επι - αποβίβαση στους συρμούς του Προαστιακού, επειδή έχει ανυψωθεί με σκύρο για την ανταπόκριση σε συρμούς του δικτύου Πελοποννήσου, και έτσι η υψομετρική απόσταση σιδηροτροχιάς - αποβάθρας είναι 38 cm. Επίσης, η τροχιά δεν είναι σηματοδοτούμενη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και με στόχο την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, προτιθέμεθα να προβούμε στην κατασκευή μικρού γυάλινου και κλιματιζόμενου θαλάμου αναμονής επί της αποβάθρας της 4ης τροχιάς, καθώς και στην τοποθέτηση επιπλέον καθισμάτων.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη, μετά από επίμονες προσπάθειες μηνών και κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου για τη Βιοποικιλότητα.

Η τροπολογία αυτή, η οποία συνυπογράφεται από τρείς ακόμα βουλευτές, έρχεται να ρυθμίσει θέματα που αφορούν κυρίως στη δόμηση ακινήτων στους μικρούς οικισμούς της Χώρας και να επιλύσει το ζήτημα προσαρμογής προς την απόφαση 1828/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν εκτός εξουσιοδότησης του νόμου 1337/1983 οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των οικισμών (ΦΕΚ 181 Δ΄).

Με τη ρύθμιση αυτή για πρώτη φορά δημιουργείται με απλή αλλά έγκυρη και διαφανή διαδικασία η χαρτογραφική αποτύπωση των μικρών οικισμών της χώρας και επικυρώνεται το δημιουργημένο σ’ αυτούς λειτουργικό δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, ενώ κατοχυρώνονται τα δικαιώματα δόμησης των ακινήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί από τη νομολογία.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο το ίδιο αυτό πρόβλημα διευρύνεται η εφαρμογή της νομολογίας σε κάθε είδους οικισμό είτε πρόκειται για μικρούς μέχρι 2000 κατοίκους, ή για προϋφισταμένους του έτους 1923, ή παραδοσιακούς, ή και στάσιμους οικισμούς.

Στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων δίδεται η δυνατότητα να περιλαμβάνονται εκτός των οδών, των πεζοδρόμων, των πλατειών και των άλλων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού και τα εδαφικά τμήματα των ακινήτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης, έχουν μεταγραφεί, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού.

Με την τροπολογία αυτή, λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα σε οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, βάσει του νόμου από το 1985 μέχρι και το 2008, είχαν αγοράσει οικόπεδο, παραχωρώντας εδαφικό τμήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν.

Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη, γνώστης του προβλήματος και λόγω της ιδιότητάς της ως πολιτικού μηχανικού, δεχόμενη πλείστες διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε επίμονα για να ρυθμιστεί το ζήτημα, με τρόπο ώστε να είναι σύννομο και να μην έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξάλλου η παρούσα ρύθμιση «νομιμοποιεί» και όλες τις οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί το χρονικό διάστημα 1985 έως 2008 και τις οποίες η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 έκρινε ως κακώς εκδοθείσες.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Μαρ 2011
2 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Στην οργανωμένη συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή για την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, ως ένας εκ των εισηγητών, μίλησε για την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«...Σήμερα καλούμαστε να αξιολογήσουμε την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2009- του τελευταίου μιας σειράς προϋπολογισμών- που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα αποτελέσματά τους, χαμένα στην αδιαφάνεια και την απραξία, ανάγκασαν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα να απολογείται στους πολίτες και μια ολόκληρη χώρα, στους εταίρους της στην Ευρώπη.
Ακόμα και η σημερινή διαδικασία, της οποίας την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα αντιλαμβανόμαστε όλοι, είχε περάσει στο περιθώριο επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ..
Αντίθετα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να υπάρχει τακτικός έλεγχος της εξέλιξης του προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, προσδίδοντας παράλληλα στο ελληνικό κοινοβούλιο το ρόλο που θα έπρεπε να έχει σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι παραλάβαμε καμένη γη. Τα πραγματικά στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους. Απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος. Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και διπλασιασμός του δημόσιου χρέους από τα 168 δις ευρώ στα 300 δις περίπου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνάδελφοι της Ν.Δ., δεν διστάσατε να παίξετε με τους θεσμούς, όπως παίξατε και με το έλλειμμα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανευθυνότητα της στάσης σας έναντι των πολιτών. Καταστρατηγήσατε τον ρόλο του κοινοβουλίου, κλείνοντάς το, για να παραγραφούν τα αδικήματα των υπουργών σας, ενώ παράλληλα προσπαθήσατε να διαστρεβλώσετε τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θυμίζοντας πρακτικές του παρελθόντος.
Για όσους λοιπόν με κροκοδείλια δάκρυα μιλάνε για το κακό που κάναμε στη χώρα, με την υπογραφή του Μνημονίου η απάντηση είναι πολύ απλή και συντριπτική. Η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο θαρραλέα και δραστήρια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, τα οποία όχι απλά δεν επιθυμούσαμε, αλλά που στο μυαλό μας θα φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας λίγους μήνες πριν. Δυστυχώς όμως βρεθήκαμε μπροστά σ’ έναν μονόδρομο, εκεί όπου εσείς μας φέρατε.
Έναν μονόδρομο ανηφορικό, τον οποίο επιλέξαμε να ανέβουμε. Ήρθαμε σε σύγκρουση με παραδοσιακές δομές και πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ενθάρρυναν και υποστήριξαν. Επιλέξαμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, είτε κοντινό είτε πιο μακρινό και να προχωρήσουμε μπροστά λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες.
Ήδη έχουμε κάνει πολλά σ’ αυτούς τους 17 μήνες και θα συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Η χώρα δεν αντέχει άλλη κακοδιαχείριση, σπατάλη, δυσλειτουργία και αναξιοκρατία. Προχωράμε εκσυγχρονίζοντας τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και αποδοτικός. Υιοθετούμε πολιτικές για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να αντιμετωπίσουμε τα χρέη των κρατικών οργανισμών και των ΔΕΚΟ. Επενδύουμε στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών, προσπαθώντας παράλληλα να επαναδιαπραγματευθούμε τις ασύμφορες συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση -ζημιώνοντας δημόσιο και πολίτες-. Δίνουμε βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, προκειμένου να τους κρατήσουμε στον τόπο τους και να αποτελέσουν αυτοί την κινητήρια δύναμη της χώρας.
Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν αρκεί όμως απλά και μόνο η υιοθέτηση μέτρων, αλλά επιβάλλεται η πλήρης εφαρμογή τους και η αλλαγή νοοτροπίας απ όλους μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι, να σταματήσουμε να αναμετριόμαστε με οξύτητα, να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε ένα στοιχειώδη πατριωτισμό, εμπνέοντας και καλλιεργώντας στους πολίτες ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μας, στηρίζοντας και την κοινωνική συνοχή. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα ότι και θα βγούμε από την κρίση αλλά και ότι θα είμαστε δυνατοί και ωφελημένοι ως κοινωνία και ως κράτος.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 2 Μαρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ