- banner1


Η βουλευτής Κατερίνα Φαρμάκη τοποθετήθηκε εχθές στη βουλή, αναφορικά με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας που επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα αποσπάσματα της ομιλίας της είναι τα εξής:
«… Το σημερινό σημαντικό νομοσχέδιο δεν προβαίνει απλά και μόνο σε κάποιες διοικητικές και διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά αντίθετα στοχεύει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, προχωράμε σε ορισμένες ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας με κύριο μέλημα την πιο ολοκληρωμένη και εύρυθμη λειτουργία τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
Συγκεκριμένα, θεσμοθετούμε το «Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» με κύριο γνώμονά μας την διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης σε περιστατικά όπου έχει αναφερθεί κατάχρηση εξουσίας από στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Κανείς δεν αμφισβητεί το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας, είτε πρόκειται για την Αστυνομία, το Λιμενικό ή το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί γεγονός, η ύπαρξη συγκεκριμένων και μεμονωμένων περιστατικών όπου παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές. Η σύσταση λοιπόν, του Γραφείου αυτού καλείται να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά τώρα, όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται κάτω από ενιαία διοικητική σκέπη.
Παράλληλα καταργούμε την Αγροφυλακή. Έναν θεσμό που με τόση θέρμη υποστήριξαν και δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της Ν.Δ. -προκειμένου να εκπληρώσουν «κομματικές δεσμεύσεις». Με την επιλογή τους αυτή κατασπατάλησαν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αντίκρισμα, υποβαθμίζοντας παράλληλα υπηρεσίες οι οποίες ασκούσαν παρεμφερή καθήκοντα. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε ξεκαθαρίσει πως η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής του πολιτικής. Μια προτεραιότητα που περνάει και από την ισχυροποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των δασικών του υπηρεσιών και την οποία έμπρακτα αποδεικνύουμε σήμερα με την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων και του εργατικού δυναμικού της αγροφυλακής. Δημιουργούμε μια κάθετη δομή, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, χρησιμοποιώντας παράλληλα με ορθολογικό τρόπο πόρους και προσωπικό.
Τέλος, προχωράμε στην αναμόρφωση του Πυροσβεστικού Σώματος με την πρόσληψη των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πιο εύρυθμη και επαρκή λειτουργία του ρόλου που η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιτελεί. Μέχρι σήμερα οι αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλύπτονταν με εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι εντάσσονταν στο δυναμικό του Σώματος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Η πρακτική αυτή κάλυψε πολλές και σημαντικές ανάγκες με πολύ θετικά αποτελέσματα. Έφερε όμως στην επιφάνεια και προβλήματα που είχαν να κάνουν με υστέρηση σε ζητήματα συνεργασίας, επιχειρησιακής ικανότητας και εκπαίδευσης.
Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης έρχονται να καλύψουν τις αδυναμίες αυτές, καθώς θα συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της οργάνωσης και της επιχειρησιακής ικανότητας του δυναμικού της πυροσβεστικής, μέσω της σταθερής συνεισφοράς τους στο Σώμα. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διασφαλίζεται επαγγελματικά ένα μεγάλο μέρος των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι αν και για πολλά χρόνια προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, παρ’ όλα αυτά ζούσαν σ’ ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Η ειδική αυτή κατηγορία, πλέον θα υπάγεται στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοτήτων με το μόνιμο προσωπικό, ενώ μετά την παρέλευση της πενταετίας παρέχεται η δυνατότητα -και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, μονιμοποίησης και πλήρους ένταξης τους στη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιλύουμε ένα χρόνιο πρόβλημα και δίνουμε μια θαρραλέα λύση, παρά τις αντίξοες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Βεβαίως πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εποχιακούς πυροσβέστες που μένουν εκτός ρύθμισης. Στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του θεσμού του εποχιακού πυροσβέστη πρέπει να διασφαλιστεί η εργασία τους, με το ίδιο καθεστώς, μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους.
Η σημερινή συζήτηση για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, δίχως άλλο επισκιάζεται από τον θάνατο δύο νέων παιδιών, που έχασαν την ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος, προκειμένου εμείς να ζούμε σε μια κοινωνία πιο ασφαλή. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει σειρά μέτρων πρόνοιας για όσους έχουν τραυματιστεί ή για τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Μαρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ