- banner1



Η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη σχετικά με τις επικείμενες δράσεις και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για την έμπρακτη στήριξη και ώθηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
«Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε κυρίως μετά τη δημιουργία του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο με κοινούς κανόνες και πρότυπα παραγωγής, εξασφαλίζει τον έλεγχο και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων.
Κατά τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στηρίχθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι μεταξύ των ετών 2003 και 2009 ο αριθμός των παραγωγών βιολογικών προϊόντων σχεδόν τετραπλασιάστηκε.
Αναμφίβολα τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν την πιο αγνή και ποιοτικά ασφαλή μορφή αγροτικών προϊόντων, τα οποία εξαιτίας και των αλλεπάλληλων διατροφικών κρίσεων των τελευταίων ετών χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης. Παρ’ όλα αυτά, με την λήξη των προγραμμάτων αυτών και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από τους καταναλωτές είναι ολοένα και μεγαλύτερη, οι παραγωγοί αναγκάζονται σε μεγάλο βαθμό να εγκαταλείψουν τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Μάλιστα η αύξηση της ζήτησης -παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες- αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να στηριχθούν οι τωρινοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και παράλληλα να υπάρξουν κίνητρα προκειμένου και νέοι παραγωγοί να προχωρήσουν στη ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών;
2) Ποιες πολιτικές σκοπεύει να εφαρμόσει το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός και ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών για την ανάπτυξη της λειτουργίας του κλάδου.»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Μαρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ