- banner1


Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη, σε συνεννόηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας από τους νέους καλλικρατικούς δήμους. Η απάντηση του Υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Το Υπουργείο μεριμνά για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν στις αναφερόμενες στην ερώτηση ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ειδικά για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους και διατροφικών επιδομάτων από τις περιφέρειες, εκδόθηκαν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος αντίστοιχα, από πιστώσεις που ήδη έχουν εγγραφεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και των Περιφερειών, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα.
Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε σε τροπολογία στο νόμο «Σύσταση Γραφείου αντιμετώπισης αυθαιρεσιών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» που πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, διευθετήθηκε το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων.
Συμπληρωματικά, σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και έχει μεταφερθεί στους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.3Β του ν.3852/2010, σας γνωρίζουμε τα εξής: Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ.2 του ιδίου νόμου, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στο σύνολό τους στους δήμους, μεταξύ αυτών και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, θα παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να τις ασκήσουν, από το δήμο της έδρας του νομού ή από το δήμο εντός των ορίων των οποίων λειτουργούσαν οι καταργημένες αποκεντρωμένες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, το προσωπικό που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, μετατάχθηκε υποχρεωτικά σύμφωνα με τα άρθρα 257 παρ.2 και 95 παρ.5 του «Καλλικράτη», στον δήμο της έδρας του νομού, ή στο δήμο στα όρια του οποίου λειτουργούσε η καταργηθείσα αποκεντρωμένη υπηρεσία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Για την ρύθμιση των ειδικότερων ζητημάτων και των λεπτομερειών που σχετίζονται με την παροχή της διοικητικής υποστήριξης, εκδόθηκε η αριθ.74532/29-12-2010 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ` εξουσιοδότηση της παρ.7 του άρθρου 95 του «Καλλικράτη». Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε κάθε δήμο και όχι πέραν της 31ης -12-2012.
Επισημαίνεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ως άνω υπουργικής απόφασης οι υπηρεσίες των δήμων που ασκούν τις πρόσθετες αυτές αρμοδιότητες εξακολουθούν να στεγάζονται στους ίδιους χώρους όπου ήσαν εγκατεστημένες οι αντίστοιχες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μέχρι την εξασφάλιση άλλης κτιριακής υποδομής, εφόσον αυτό κριθεί αυτό αναγκαίο. Επομένως, οι ίδιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες των δήμων που εξυπηρετούσαν μέχρι την 31/12/2010.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 23 Μαρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ