- banner1


Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μητρώο Εμπόρων, η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μητρώου προκειμένου να προφυλαχθεί τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής. Τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«...Το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων είναι μια απαίτηση πολλών χρόνων όλου του αγροτικού κόσμου της χώρας. Ενός αγροτικού κόσμου που η βαρύτητά του συνολικά στην ανάπτυξη, ήταν και είναι σημαντική αν και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Η Ελλάδα από εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων το 1985 μετατράπηκε σε εισαγωγική χώρα με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα κατά 65 %.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε ταχθεί υπέρ μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την υποστήριξη του έλληνα αγρότη. Το μητρώο εμπόρων είναι ένα σημαντικό βήμα αυτού του πλαισίου προκειμένου να διορθωθεί μια τεράστια αδικία που υφίσταται εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
Ο χώρος της διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, λειτουργεί σήμερα μέσα σ’ ένα γενικό καθεστώς αδιαφάνειας, ασυνέπειας και εκμετάλλευσης των παραγωγών. Η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου συνέβαλε στο να δραστηριοποιούνται στον κλάδο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε βέβαια τις απαιτούμενες υποδομές προκειμένου να ασκήσουν με επάρκεια την δραστηριότητά τους. Παράλληλα, είναι έντονα τα φαινόμενα «καρτελοποίησης» της συγκεκριμένης αγοράς. Το αποτέλεσμα;
Οι παραγωγοί ακόμα και όταν καταφέρνουν να βρουν κάποιον μεσάζοντα για να διαθέσουν το προϊόν τους, να είναι αναγκασμένοι –στις περισσότερες των περιπτώσεων- να διαθέτουν την παραγωγή τους σε ασύμφορες για τους ίδιους τιμές. Μάλιστα, και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η ασυνέπεια των συγκεκριμένων εμπόρων είναι τέτοια, ώστε σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι των αγροτών.
Τα κανόνια είναι πολλά. Οι αγρότες χάνουν τα λεφτά τους και οι εργαζόμενοι κάποιους μισθούς και την δουλειά τους. Κάποιοι άλλοι, φθάνει η φετινή περίοδος συγκομιδής και δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή παραγωγή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχασαν οριστικά τα χρήματά τους από αεριτζήδες εμπόρους που τους οδηγούν σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης, με χρέη στις τράπεζες και στους γεωπόνους, χωρίς καμία για τους ίδιους συνέπεια.
Με την δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, μπαίνει τάξη στο χώρο της διακίνησης των γεωργικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, προστατεύεται η ποιότητα των προϊόντων και παράλληλα ελέγχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Συγκεκριμένα, καθίσταται υποχρεωτική, η αναλυτική καταγραφή των εμπόρων που διακινούν τα αγροτικά προϊόντα και καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος, όπως είναι η ύπαρξη υποδομών, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής και η έλλειψη οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι έμποροι, στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν. Επιπρόσθετα, μέσω της ελεύθερης πρόσβασης σε συγκεκριμένα στοιχεία του Μητρώου, οι παραγωγοί θα μπορούν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια και με απλούστερες και ταχύτερες για τους ίδιους διαδικασίες να διακινήσουν την παραγωγή τους.
Τέλος, θέτοντας ως βασική μας προτεραιότητα τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και τη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και αγροτών, καθιερώνουμε συγκεκριμένες κυρώσεις, για την προάσπιση των παραγωγών και την αποφυγή της εκμετάλλευσή τους από τους μεσάζοντες. Μέσω των κυρώσεων αυτών καθίσταται δυνατός ο έλεγχος και η ανάπτυξη του επαγγελματισμού στο χώρο των εμπόρων- διακινητών, δημιουργώντας ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για το σύνολο της λειτουργίας του κλάδου.
Τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε το μητρώο αγροτών, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ και επίκειται να ξεκινήσει μια πολύ σημαντική συζήτηση για την αναμόρφωση των αγροτικών συνεταιρισμών.
Μέσα από αυτό το πλέγμα των πολιτικών στοχεύουμε να κάνουμε δυνατό τον αγρότη. Να αισθάνεται περήφανος γιατί καλλιεργεί τη γη. Να αισθάνεται ότι όχι μόνο έχει ένα σταθερό εισόδημα, αλλά ότι μπορεί και να το αυξήσει. Είναι βέβαιο ότι παλεύουμε συνεχώς για να προστατεύσουμε τον παραγωγό, ώστε να μην αισθάνεται αδύναμος και αβοήθητος απέναντι στα καρτέλ, αλλά και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συμβάλλει έμπρακτα -γιατί μπορεί να συμβάλλει- στην ανάκαμψη μιας παθογενούς ελληνικής οικονομίας.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Μαρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ