- banner1


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος ,τόνισε την αναγκαιότητα να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα επισταμένως , ώστε να καταλογιστούν ευθύνες και να σταλεί σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και για κανέναν.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας της έχουν ως εξής:
« Η κρίση που διέρχεται η χώρας μας δεν είναι αποκλειστικά οικονομική και κοινωνική, αλλά και πολιτική. Μια κρίση η οποία εκφράζεται από την γενικευμένη δυσπιστία των πολιτών έναντι του θεσμού των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων του.
Δυστυχώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το πολιτικό μας σύστημα αμαυρώθηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Σκάνδαλα, μίζες, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, καθεστωτικές νοοτροπίες και κακοδιαχείριση, αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας θεματολογίας.
Το χειρότερο όμως απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι ως πολιτικοί και κόμματα δεν μπορέσαμε ή και δεν θελήσαμε, να ελέγξουμε, να απολείψουμε και να τιμωρήσουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές. Απέναντι στα φαινόμενα αυτά, το μόνο που έχουμε να αντιπαραβάλλουμε, είναι ένας κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών, σκόπιμες και μεθοδευμένες πρακτικές για την παραγραφή των αδικημάτων, όπως το κλείσιμο της Βουλής που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην περίπτωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου και αδιέξοδες εξεταστικές επιτροπές που έχουν οδηγήσει τελικά στην ατιμωρησία των υπευθύνων.
Οι 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσω της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214 την περίοδο 2000, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Πλέον φαινόμενα διαπλοκής, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης δεν θα γίνουν ανεκτά, ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποια είναι η πολιτική τους διαδρομή.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην περίπτωση της σύμβασης των υποβρυχίων στήθηκε ένα γλέντι πολλών εκατομμυρίων και μια μεθοδευμένη προσπάθεια προκειμένου, όλοι οι εμπλεκόμενοι να πλουτίσουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού.
Εταιρείες συμβούλων, δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού, off shore εταιρείες, είναι μόνο ορισμένα από τα μέσα που επιλέχθηκαν ώστε να κινηθούν υπογείως, μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μίζες που όχι μόνο επηρέασαν την διαφάνεια διεξαγωγής της διαδικασίας, αλλά που εντάχθηκαν στο τελικό κόστος της σύμβασης, εκτοξεύοντας στα ύψη το αντίτιμο αγοράς των συγκεκριμένων υποβρυχίων.
Αρκεί απλά να κοιτάξουμε το κόστος αγοράς, άλλων χωρών για το συγκεκριμένο εξοπλισμό, ώστε να καταλάβουμε το μέγεθος της κακοδιαχείρισης και της κλοπής των χρημάτων του ελληνικού λαού
Φτάσαμε κυρίες και κύριοι, στο σημείο να προμηθευόμαστε στρατιωτικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από απευθείας αναθέσεις, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις διαδικασίες διαφάνειας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δίναμε τεράστιες προκαταβολές για εξοπλισμό που θα παραλαμβάναμε μετά από 10 χρόνια, ενώ κατά την διάρκειά τους υπήρξαν τροποποιήσεις των συμβάσεων οι οποίες επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ελληνικό δημόσιο.
Δεν χωράει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο υπάρχουν και τεράστιες πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες, όλων εκείνων οι οποίοι συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ εκείνης της κατ’ ανάθεση απόφασης και οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των ευθυνών τους.
Για μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η ανοχή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέδειξαν σε τέτοια φαινόμενα, ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε σ’ όλους τους πολίτες ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.
Τώρα είναι η ώρα, να αποδείξουμε όλες οι πτέρυγες της βουλής ότι δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε, δεν θέλουμε να παραγράψουμε, ούτε και θέλουμε να μείνουν ατιμώρητοι όσοι δεν τίμησαν την εντολή των πολιτών για σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον αυτής της χώρας.
Αυτό είναι το καθολικό αίτημα των ελλήνων πολιτών που καλούνται με μεγάλες θυσίες και από το υστέρημά τους να ανατάξουν την οικονομία και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.»




Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 29 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 20 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν ο τουρισμός και ο πολιτισμός, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των τοπικών φορέων με τον Υπουργό Πολιτισμού. Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη, παρευρέθηκε στη συζήτηση και τοποθετήθηκε για μια σειρά σχετικών ζητημάτων που απασχολούν το Νομό Κορινθίας και την Περιφέρειας Πελοποννήσου εν γένει. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της έχουν ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Περιφέρειά μας και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, για μια ανοιχτή διαβούλευση με το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα του Υπουργείου σας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου σας και τα οποία έχουν εξαιρετική σημασία για το Νομό Κορινθίας, αλλά και για την περιφέρεια Πελοποννήσου εν γένει.
Κατ’ αρχάς σ’ ότι αφορά το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης στο χώρο του πολιτισμού με βάση τη φιλοσοφία του «Καλλικράτη». Ορθώς έχει αναφερθεί από το Υπουργείο ότι η στόχευση θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «πολιτιστικού Καλλικράτη», η διαχείριση δηλαδή από τις τοπικές κοινωνίες, ενός μεγάλου μέρους του πολιτιστικού τους πλούτου. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν την γνώση και την ικανότητα -ειδικά μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης που υλοποιήθηκε- να διαχειριστούν με επιτυχία τέτοιες καταστάσεις.
Επιπλέον, στις επισκέψεις σας σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, ανακοινώσατε την παραχώρηση εκτάσεων και εγκαταστάσεων που υπάγονταν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα και οι εκτάσεις αυτές δεν έτυχαν καμίας ή έτυχαν περιορισμένης αξιοποίησης, ζημιώνοντας πολλαπλά το κράτος και περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Σ’ ότι αφορά στον τομέα του Τουρισμού, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως η Πελοπόννησος είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Το πρόγραμμα «πράσινος τουρισμός» που εξαγγέλθηκε πριν λίγους μήνες κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει όμως –και εδώ είναι το μείζον- να αναπτυχθεί μια συλλογική και ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε και να αναπτύξουμε επαρκώς έναν τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας μας. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσπάθειες, όπως είναι για παράδειγμα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είναι εκείνος που στηρίζεται στον πολιτισμό και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα ζητήματα που θίγουμε έχουν τεράστια σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Πρέπει οι λύσεις που θα υιοθετηθούν να είναι οι πλέον στοχευμένες και βιώσιμες. Και σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο θεωρώ πως η ισχυρή πλέον τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει τον ρόλο που της αρμόζει.»
Επιπροσθέτως, ο κος Γερουλάνος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καινούργια διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στις νέες δυνατότητες που διανοίγονται για τις Περιφέρειες στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Τόνισε την σπουδαιότητα που έχει για τους νομούς της Πελοποννήσου, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στους συγκεκρμένους τομείς, προκειμένου να συνδυαστεί αποτελεσματικά το φυσικό κάλλος με τους αρχαιολογικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, ο κάθε νομός ξεχωριστά πρέπει να εκπονήσει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης που θα συνδυάζει τις πολιτιστικές δραστηριοτήτες της κάθε περιοχής, με την αξιοποίηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και την προσφορά σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών. Βασικό μέλημα αποτελεί η προσφορά στον επισκέπτη πολλαπλών επιλογών, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο όχι μόνο για την επίσκεψη και την διαμονή του στην περιοχή, αλλά και για την πραγματική εκμάθηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, των ηθών, των εθίμων, των φυσιολατρικών της δυνατοτήτων, καθώς και των γαστρονομικών της συνηθειών. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο σε δύο τόσο σημαντικούς τομείς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία διαθέτει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Γερουλάνο, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ιεραρχήσουν οι ίδιες τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.
Οι αποσπασματικές κινήσεις που υλοποιούνταν μέχρι τώρα αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, σπαταλώντας ουσιαστικά πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαβουλεύσεις προκειμένου να αναπτυχθεί μια άμεση και αποτελεσματική εμετάλλευση του πολιτιστικού τους πλούτου και των τουριστικών δυνατοτήτων που διαθέτουν.


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη, ως Εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος, επιλέχθηκε για να απευθύνει ερωτήματα προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Potocnik σε ειδική συνεδρίαση, ενημέρωσε τους βουλευτές για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και απάντησε σε ερωτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.
Οι ερωτήσεις που απεύθυνε η κα Φαρμάκη, καθώς και οι απαντήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου έχουν ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Potocnik,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής –από τις αυστηρότερες παγκοσμίως- για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των ρύπων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντίστοιχα, τεράστια ήταν και η συμβολή της στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών για την πράσινη ανάπτυξη, ενισχύοντας ουσιαστικά τις πολιτικές για την εφαρμογή Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας και την συρρίκνωση της ρυπογόνου συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ όσο θα μπορούσαμε και εμείς οι ίδιοι να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια. Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ενώ είναι γεγονός ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και παλαιότερες πολιτικές, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο και η εκπομπή ρύπων. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις:

1. Προσφάτως κατατέθηκε αίτημα από 7 Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Υπουργός Περιβάλλοντος) για περαιτέρω μείωση της εκπομπής των ρύπων από 20% σε 30% έως το 2020. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει για την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, κατά 80% έως το 2050, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ο τρόπος της επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

2. Επιπρόσθετα οι έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ξηρασίας στις επόμενες 2-3 δεκαετίες, κατατάσσουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης –στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα- στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας, αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκπομπή ρύπων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν ποια είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και βάσει ποιού σχεδίου θα μπορούσε να υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος στόχος;»

Η απάντηση του Επιτρόπου στο πρώτο ερώτημα είναι η ακόλουθη: « Είναι πράγματι αργός ο ρυθμός επίτευξης του στόχου 20% μείωσης της εκπομπής των ρύπων, 20% κάλυψης των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 20% μείωση των ενεργειακών αναγκών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ερώτημά σας είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν ξέρω εάν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Φυσικά θα θέλαμε όλοι να κινείται ταχύτερα το πρόγραμμα, όμως είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία για να τη δούμε εις βάθος αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στη θέση της Επιτροπής για την αύξηση της μείωσης από 20% σε 30%, είμαστε υπέρ της υιοθέτησης του 30%, εάν κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και άλλοι σημαντικοί εταίροι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το 2050 ο στόχος θα μπορούσε να αυξηθεί από 80% σε 90%. Η αύξηση από 20% σε 30% είναι ένας ενδιάμεσος στόχος που αποτελεί και την κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να κινηθούμε.»

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα της βουλευτού ο κ. κ. Janez Potocnik σημείωσε: «Η Μεσόγειος θάλασσα πράγματι αποτελεί πρόβλημα. Νομίζω ότι η σύμβαση της Βαρκελώνης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Φυσικά όμως έχουμε και το δικό μας ρόλο. Θέλουμε να δούμε πως λειτουργούν συγκεκριμένα προγράμματα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ποια θα είναι τα αποτελέσματα τους, ώστε να κινηθούμε στη συνέχεια για την εφαρμογή τους και στη Μεσόγειο.»

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, επιδοκιμάζοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός νέου «πράσινου» αναπτυξιακού μοντέλου. Ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και παράλληλα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η χώρας μας έχει πολλές δυνατότητες.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη μιλώντας στη Βουλή για νομοσχέδιο για την Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού επισήμανε την ανάγκη για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η υγιής ανταγωνιστικότητα. Το ακριβές κείμενο της ομιλίας είναι το εξής:
«Είναι γεγονός ότι οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να ελέγχουμε, να ρυθμίζουμε και να αποκτούμε εξειδικευμένη γνώση σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στις προσδοκίες, εν πολλοίς και με δική μας ευθύνη.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης εξέλιξης. Είναι γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας από την πολιτική εξουσία.
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα λειτουργίας της; Ολιγωρία παρέμβασης στις περιπτώσεις που υπήρχε στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. Καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και την επιβολή ποινών και κυρώσεων. Αδυναμία είσπραξης προστίμων.
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, η ελληνική αγορά παρουσίασε έντονα χαρακτηριστικά περιορισμού του υγιούς ανταγωνισμού με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το κράτος όσο και για τον καταναλωτή. Τα καρτέλ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο: Καρτέλ στο γάλα, στον καφέ, στον τουρισμό, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ ή ακόμα και στα πετρέλαια όπου οι τιμές ακόμα και όταν υπάρχει πτώση διεθνώς, στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές ή και αυξάνονται.
Επιπλέον, η συγκέντρωση ιδιοκτησίας και η δημιουργία ολιγοπωλιακών τάσεων αποτελούν μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια συγχώνευσης της Ολυμπιακής με την Aegean, η οποία απετράπη τελικώς μόνο με την παρέμβαση της Κομισιόν. Μια συγχώνευση η οποία – πέρα από κάθε λογική- είχε γίνει αποδεκτή εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι πρακτικές αυτές, σε συνδυασμό με την αδυναμία του παραγωγικού τομέα της χώρας μας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα με τρομακτικές συνέπειες. Υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των τιμών, μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, αποκλεισμός μικρότερων εταιρειών από την αγορά, είναι ορισμένες μόνο από τις παρενέργειες της υφιστάμενης κατάστασης.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έρχεται για να διορθώσει σ’ ένα μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες συνθήκες και να συμβάλλει στην προστασία του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα:
• Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής των μελών της Επιτροπής με κύριο γνώμονα την μεγαλύτερη ανεξαρτησία από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις και διαφάνεια στη λειτουργία της. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα επιλέγονται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ για τον διορισμό των υπόλοιπων μελών θα απαιτείται και η γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
• Επιπλέον και με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εποπτεία της αγοράς από την Επιτροπή, καθιερώνεται η κατά προτεραιότητα εξέταση υποθέσεων και η αξιολόγησή τους με βάση τη σημασία τους για την αγορά και τον ανταγωνισμό,
• Παράλληλα, διευρύνονται οι κυρωτικές και ποινικές δυνατότητες της Επιτροπής, προκειμένου, να παρεμβαίνει αποτελεσματικότερα στην αγορά. Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για συμμετοχή και επιβολή εναρμονισμένων πρακτικών. Ενώ, με τη βοήθεια των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. αναπτύσσεται ένας μηχανισμός για την αποτελεσματική είσπραξη των προστίμων, η οποία μέχρι σήμερα ήταν πλημμελής.
• Τέλος, ισχυροποιείται ο ρόλος της Επιτροπής, καθώς θα μπορεί να γνωμοδοτεί σε σχέδια νόμου, προλαμβάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, πιθανά εμπόδια που τίθενται από το ίδιο το κράτος.
Υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς αποτελεί μονόδρομο. Ο Ελληνικός λαός καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Μια προσπάθεια που δεν μπορεί να πάει χαμένη επειδή εμείς δεν καταφέραμε να αναμετρηθούμε με τις δυσλειτουργίες και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος. Σε τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, γιατί η συγκεκριμένη συγκυρία αυτό ακριβώς επιτάσσει.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, στη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων, με τη συμμετοχή της βουλευτού κας Κατερίνας Φαρμάκη τέθηκε επί τάπητος η άμεση απεμπλοκή και ολοκλήρωση των έργων εγκιβωτισμού του χειμάρρου Ξηριά Κορίνθου.

Είναι γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο το έργο έχει οδηγηθεί σε τέλμα λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Τεχνικού Συμβούλου του Έργου από πλευράς Υπουργείου Υποδομών. Ο Ανάδοχος είχε σταματήσει τις εργασίες, παρότι υπήρχε σαφές και επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για παράδοση του έργου και άμεση παραλαβή από τη Διαχειριστική Αρχή μέχρι 30-6-2011. Τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου θα επιφέρει περικοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης για το σύνολο του έργου.

Η κα Φαρμάκη, καθώς λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, είναι γνώστης των σχετικών διαδικασιών, δραστηριοποιήθηκε, από τις αρχές του έτους, αμέσως μόλις της κοινοποιήθηκε το πρόβλημα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες και να παραδοθεί το αναγκαίο αυτό έργο στην πόλη της Κορίνθου.

Η σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο, αποτέλεσμα των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα η βουλευτής, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την διευθέτηση του προβλήματος αυτού, καθώς διαφάνηκε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι διατεθειμένες να δώσουν άμεσα λύση.


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη στη συζήτηση που είχε σε επιτροπή της Βουλής με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα.Στυλιανή Μενδώνη, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των δύο κούρων και της έκθεσής τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.
Η κα.Φαρμάκη εξέφρασε την βούληση όλων των πολιτών της Κορινθίας για την επιστροφή των δύο ανεκτίμητων αρχαϊκών κούρων, που σώθηκαν από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων, στην γενέθλια γη της Κορινθίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΛΖ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διαθέτει και την εμπειρία και τις δυνατότητες να συντηρήσει, να εκθέσει και να προβάλει τα συγκεκριμένα ευρήματα. Μάλιστα έχει ετοιμασθεί χώρος στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου για να τους δεχθεί, σε άριστες συνθήκες διατήρησης και έκθεσης.
Βέβαια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ασκεί γενικότερη Πολιτιστική Πολιτική, αποτυπώνοντας με τα εκθέματά του τον πολιτιστικό πλούτο όλης της χώρας. Σαφώς όμως δεν πρέπει διέπεται από «κατακτητική» και «αφομοιωτική» αντίληψη προς έργα τέχνης άλλων ελληνικών περιοχών, καθώς διαθέτει ήδη πλήθος σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων.
Άλλωστε, η επιστροφή των κούρων, θα αποτελέσει ένα ισχυρό ερέθισμα ευαισθητοποίησης των πολιτών της Κορίνθιας, ιδίως των νέων, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Βλέποντας τα επιτεύγματα των προγόνων μας είναι λογικό να γεμίζουμε περηφάνια για την πολιτιστική μας παράδοση, να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την προφυλάξουμε από δράσεις που μας στερούν πολύτιμα κομμάτια του πολιτιστικού μας παρελθόντος.
Επιπροσθέτως, λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής τους σημασίας η έκθεση τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου θα συμβάλλει στο να γίνει η Κορινθία πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, με αυτονόητες συνέπειες για την τοπική ανάπτυξη.
Κατόπιν της συζήτησης με την κα.Φαρμάκη, η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε την Βουλευτή ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα διερευνήσει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ήταν πιθανή η μεταφορά των Κούρων και η έκθεσή τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Διαβάστε περισσότερα
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 5 Απρ 2011
0 ΣΧΟΛΙΑ
categories: | | edit post

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ