- banner1


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη μιλώντας στη Βουλή για νομοσχέδιο για την Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού επισήμανε την ανάγκη για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η υγιής ανταγωνιστικότητα. Το ακριβές κείμενο της ομιλίας είναι το εξής:
«Είναι γεγονός ότι οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να ελέγχουμε, να ρυθμίζουμε και να αποκτούμε εξειδικευμένη γνώση σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στις προσδοκίες, εν πολλοίς και με δική μας ευθύνη.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης εξέλιξης. Είναι γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας από την πολιτική εξουσία.
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα λειτουργίας της; Ολιγωρία παρέμβασης στις περιπτώσεις που υπήρχε στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. Καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και την επιβολή ποινών και κυρώσεων. Αδυναμία είσπραξης προστίμων.
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, η ελληνική αγορά παρουσίασε έντονα χαρακτηριστικά περιορισμού του υγιούς ανταγωνισμού με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το κράτος όσο και για τον καταναλωτή. Τα καρτέλ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο: Καρτέλ στο γάλα, στον καφέ, στον τουρισμό, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ ή ακόμα και στα πετρέλαια όπου οι τιμές ακόμα και όταν υπάρχει πτώση διεθνώς, στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές ή και αυξάνονται.
Επιπλέον, η συγκέντρωση ιδιοκτησίας και η δημιουργία ολιγοπωλιακών τάσεων αποτελούν μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια συγχώνευσης της Ολυμπιακής με την Aegean, η οποία απετράπη τελικώς μόνο με την παρέμβαση της Κομισιόν. Μια συγχώνευση η οποία – πέρα από κάθε λογική- είχε γίνει αποδεκτή εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι πρακτικές αυτές, σε συνδυασμό με την αδυναμία του παραγωγικού τομέα της χώρας μας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα με τρομακτικές συνέπειες. Υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των τιμών, μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, αποκλεισμός μικρότερων εταιρειών από την αγορά, είναι ορισμένες μόνο από τις παρενέργειες της υφιστάμενης κατάστασης.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έρχεται για να διορθώσει σ’ ένα μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες συνθήκες και να συμβάλλει στην προστασία του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα:
• Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής των μελών της Επιτροπής με κύριο γνώμονα την μεγαλύτερη ανεξαρτησία από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις και διαφάνεια στη λειτουργία της. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα επιλέγονται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ για τον διορισμό των υπόλοιπων μελών θα απαιτείται και η γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
• Επιπλέον και με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εποπτεία της αγοράς από την Επιτροπή, καθιερώνεται η κατά προτεραιότητα εξέταση υποθέσεων και η αξιολόγησή τους με βάση τη σημασία τους για την αγορά και τον ανταγωνισμό,
• Παράλληλα, διευρύνονται οι κυρωτικές και ποινικές δυνατότητες της Επιτροπής, προκειμένου, να παρεμβαίνει αποτελεσματικότερα στην αγορά. Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για συμμετοχή και επιβολή εναρμονισμένων πρακτικών. Ενώ, με τη βοήθεια των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. αναπτύσσεται ένας μηχανισμός για την αποτελεσματική είσπραξη των προστίμων, η οποία μέχρι σήμερα ήταν πλημμελής.
• Τέλος, ισχυροποιείται ο ρόλος της Επιτροπής, καθώς θα μπορεί να γνωμοδοτεί σε σχέδια νόμου, προλαμβάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, πιθανά εμπόδια που τίθενται από το ίδιο το κράτος.
Υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς αποτελεί μονόδρομο. Ο Ελληνικός λαός καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Μια προσπάθεια που δεν μπορεί να πάει χαμένη επειδή εμείς δεν καταφέραμε να αναμετρηθούμε με τις δυσλειτουργίες και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος. Σε τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, γιατί η συγκεκριμένη συγκυρία αυτό ακριβώς επιτάσσει.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Απρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ