- banner1


Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη, ως Εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος, επιλέχθηκε για να απευθύνει ερωτήματα προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Potocnik σε ειδική συνεδρίαση, ενημέρωσε τους βουλευτές για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και απάντησε σε ερωτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.
Οι ερωτήσεις που απεύθυνε η κα Φαρμάκη, καθώς και οι απαντήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου έχουν ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Potocnik,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής –από τις αυστηρότερες παγκοσμίως- για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των ρύπων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντίστοιχα, τεράστια ήταν και η συμβολή της στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών για την πράσινη ανάπτυξη, ενισχύοντας ουσιαστικά τις πολιτικές για την εφαρμογή Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας και την συρρίκνωση της ρυπογόνου συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ όσο θα μπορούσαμε και εμείς οι ίδιοι να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια. Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ενώ είναι γεγονός ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και παλαιότερες πολιτικές, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο και η εκπομπή ρύπων. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις:

1. Προσφάτως κατατέθηκε αίτημα από 7 Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Υπουργός Περιβάλλοντος) για περαιτέρω μείωση της εκπομπής των ρύπων από 20% σε 30% έως το 2020. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει για την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, κατά 80% έως το 2050, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ο τρόπος της επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

2. Επιπρόσθετα οι έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ξηρασίας στις επόμενες 2-3 δεκαετίες, κατατάσσουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης –στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα- στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας, αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκπομπή ρύπων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν ποια είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και βάσει ποιού σχεδίου θα μπορούσε να υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος στόχος;»

Η απάντηση του Επιτρόπου στο πρώτο ερώτημα είναι η ακόλουθη: « Είναι πράγματι αργός ο ρυθμός επίτευξης του στόχου 20% μείωσης της εκπομπής των ρύπων, 20% κάλυψης των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 20% μείωση των ενεργειακών αναγκών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ερώτημά σας είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν ξέρω εάν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Φυσικά θα θέλαμε όλοι να κινείται ταχύτερα το πρόγραμμα, όμως είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία για να τη δούμε εις βάθος αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στη θέση της Επιτροπής για την αύξηση της μείωσης από 20% σε 30%, είμαστε υπέρ της υιοθέτησης του 30%, εάν κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και άλλοι σημαντικοί εταίροι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το 2050 ο στόχος θα μπορούσε να αυξηθεί από 80% σε 90%. Η αύξηση από 20% σε 30% είναι ένας ενδιάμεσος στόχος που αποτελεί και την κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να κινηθούμε.»

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα της βουλευτού ο κ. κ. Janez Potocnik σημείωσε: «Η Μεσόγειος θάλασσα πράγματι αποτελεί πρόβλημα. Νομίζω ότι η σύμβαση της Βαρκελώνης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Φυσικά όμως έχουμε και το δικό μας ρόλο. Θέλουμε να δούμε πως λειτουργούν συγκεκριμένα προγράμματα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ποια θα είναι τα αποτελέσματα τους, ώστε να κινηθούμε στη συνέχεια για την εφαρμογή τους και στη Μεσόγειο.»

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, επιδοκιμάζοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός νέου «πράσινου» αναπτυξιακού μοντέλου. Ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και παράλληλα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η χώρας μας έχει πολλές δυνατότητες.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 11 Απρ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ