- banner1


Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία προκειμένου το ενδιαφέρον όλων να στραφεί στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας.
Από το 1977, όταν και καθιερώθηκε η 18η Μαίου ως ημέρα εορτασμού από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, αποτέλεσε μια αφορμή για την ανάπτυξη σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων και μια ξεχωριστή ευκαιρία για όλους εμάς να αντιληφθούμε τον εξέχοντα ρόλου που επιτελούν.
Στην όλη διαδικασία συνέβαλλε ουσιαστικά και η επιλογή μιας συγκεκριμένης θεματικής κάθε χρόνο, ώστε να αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές του χθες, αλλά και του σήμερα. Θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την λαογραφία, την ιστορία, τα γράμματα, τις τέχνες, αλλά και σύγχρονα ζητήματα όπως το περιβάλλον, οι νέοι και ο τουρισμός, είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί με την ευκαιρία του εορτασμού.
Φέτος η θεματική «Μουσεία και Μνήμη» που έχει επιλεγεί στοχεύει στην επισήμανση προς τον επισκέπτη ότι το μουσείο δεν αποτελεί ένα κτήριο-έκθεση απρόσωπων αντικειμένων μιας άλλης εποχής, αλλά μια σύγχρονη κιβωτό που κρατά ζωντανές μέσα στο χρόνο τις μνήμες ενός λαού. Η συμβολή των Μουσείων δεν έγκειται απλά και μόνο στην συντήρηση της μνήμης του χθες, αλλά διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας και προσφέρει τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν οι ίδιοι να συμβάλλουν στην προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 2010, τα Μουσεία παρουσίασαν σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο.
Στη συγκεκριμένη διαδικασία οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να διαδραματίσουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Η χώρα μας διαθέτει μια τεράστια πολιτιστική παράδοση και ως εκ τούτου είναι εύλογη η παρουσία διαφόρων τοπικών χαρακτηριστικών, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Η Κορινθία αποτελεί ένα τόπο με πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία που ανατρέχει στο βάθος των αιώνων. Μια παράδοση στην οποία οι πολίτες της πρέπει να είναι ενεργοί μέτοχοι, γνωρίζοντάς την μέσα από τα εκθέματα των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου οι ίδιοι να αποτελέσουν φορείς διάδοσής τους στους επισκέπτες και στις νεώτερες γενναίες.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω την ανάγκη της επιστροφής των δύο κούρων της Τενέας, στη γενέθλια γη της Κορινθίας, ώστε να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να υποστηρίξει πλήρως την έκθεση και προβολή των σημαντικών αυτών πολιτιστικών θησαυρών.
Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ημέρα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας ένα ερέθισμα προκειμένου να έρθουμε σε επαφή και να κατανοήσουμε την τεράστια κληρονομιά που διαθέτουμε, την οποία πρέπει, όχι μόνο να παθητικά να θαυμάζουμε, αλλά και ενεργά να διαφυλάξουμε. Τα Μουσεία αποτελούν τον θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έναν φάρο γνώσης και διατήρησης της ταυτότητάς μας.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 18 Μαΐ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ