- banner1



H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσπίστηκε την 15η Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ και έκτοτε καθιερώθηκε ο εορτασμός της κάθε 5η Ιουνίου με στόχο να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με το περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες ,ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν ισχυρές περιβαλλοντολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Οδικός Χάρτης για το 2050» και η πρόσφατη πρωτοβουλία επτά ευρωπαϊκών χωρών- μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών των ρυπογόνων αερίων από 20% σε 30% μέχρι το 2020.
Η αλόγιστη, όμως, κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, η αστικοποίηση, και το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να εντείνουμε αυτές τις ενέργειες. Η πρόταση για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, «μια πράσινη επανάσταση» που θα απαντά ταυτόχρονα στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια, την αυτονομία και στην ποιότητα ζωής αναδεικνύεται ως την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισής τους.
Συγκεκριμένα η μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επένδυση σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες και την εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη, αλλά, ταυτόχρονα και για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, η «Πράσινη Ανάπτυξη» αναδεικνύεται ως το νέο ελπιδοφόρο μοντέλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων, μηχανών και βιομηχανιών, στην προώθηση των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων, στη γεωθερμία και στην αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Η χώρα μας είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βιοποικιλότητα, διαθέτοντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη: το φυσικό της περιβάλλον. Θαλάσσια οικοσυστήματα, λιμνοθάλασσες, ποικιλόμορφα δάση, βραχώδεις και αμμώδεις ακτές, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, αποτελούν το ελληνικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό απόθεμα το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Η προστασία του περιβάλλοντος, εντέλει, δεν είναι απλά και μόνο θέμα τήρησης νόμων, αλλά και αλλαγής τρόπου ζωής, αλλαγής ενός καταναλωτικού προτύπου, υιοθετώντας ένα πιο ανθρώπινο. Για την αλλαγή αυτή της νοοτροπίας είναι απαραίτητη η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών δράσεων καθώς και η οικολογική αφύπνιση των πολιτών και ιδίως η ευαισθητοποίηση των παιδιών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έχουμε ευθύνη, όλοι, ώστε η νέα γενιά να μην έρθει αντιμέτωπη με μια «περιβαλλοντική» κρίση, η οποία θα κάνει το μέλλον της βιοποικιλότητας αλλά και της ανθρωπότητας να φαντάζει δυσοίωνο. Γιατί μόνο μία ημέρα επετειακής εκδήλωσης δεν αρκεί για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Ιουν 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ