- banner1


Σε απάντηση της αναφοράς που κατέθεσε η Βουλευτής Κορινθίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τον προτεινόμενο στο σχέδιο νόμου για τις Υδατοκαλλιέργειες, ορισμό ως ζώνης Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών της θαλάσσιας περιοχής των Κοινοτήτων Σοφικού, Κόρφου και Κατακαλίου του Δήμου Κορινθίων, το Υπουργείο επισημάνει τα εξής.
Πρώτον ότι το θέμα της καταλληλότητας της εν λόγω παράκτιας περιοχής, για ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας δεν εισάγεται για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, αλλά έχει τεκμηριωθεί με προγενέστερες μελέτες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Υπουργείο, με τη μελέτη του Στρατηγικού Πλαισίου Κατευθύνσεων για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα (ΥΠΕΧΩΔΕ 2000) και με τη μελέτη «Καθορισμός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Πελοπόννησο», η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιεία» του Υπουργείου Γεωργίας (7/2009), προβλέπονται για την περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας δύο ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Παράλληλα τονίζεται και διευκρινίζεται ότι οι περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών που εμφανίζονται με κόκκινη διαγράμμιση στο χάρτη που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο, είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως λειτουργικές ζώνες. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, αλλά αντίθετα αποτελούν ευρείες περιοχές μέσα στις οποίες θα αναζητηθούν μετά από μελέτες οι κατάλληλες θέσεις για την οργάνωση ΠΟΑΥ.
Συγκεκριμένα όμως για τις περιοχές Σοφικό-Κόρφος-Κατακάλι, στις οποίες υπάρχει ήδη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργητικής δραστηριότητας, θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα η ίδρυση ΠΟΑΥ, με απαραίτητη προϋπόθεση των εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων. Μάλιστα η εγκατάσταση νέων μονάδων και η επέκταση των υφιστάμενων θα επιτρέπεται μετά από έλεγχο της ποιότητας των νερών και των περιβαλλοντολογικών συνθηκών. Κατά αυτό τον τρόπο λοιπόν, όπως επισημαίνει το Υπουργείο, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν τροποποιεί το καθεστώς χωροθέτησης των Υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας αλλά αντίθετα το επισφραγίζει και το οργανώνει.
Τέλος όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, οι συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις των μονάδων, που αποτελούν βιομηχανικές μονάδες, θα χωροθετούνται σε απόσταση από τις ακτές και συγκεκριμένα σε περιοχές που προβλέπονται από το χωροταξικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 4 Ιουλ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ