- banner1


Η Βουλευτής του Ν.Κορινθίας, κ. Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη, συμμετείχε την Παρασκευή στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε η 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την οχυρωματική αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Στον χαιρετισμό της η κυρία βουλευτής τόνισε τον μεγάλο ιστορικό, πολιτιστικό, λαογραφικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της Πελοποννήσου καθώς τα πολλά και διάσπαρτα βυζαντινά κάστρα της -εκτός της μεγάλης τουριστικής τους αξίας- συμπληρώνουν άρρηκτα το φυσικό τοπίο και αποτελούν δείγματα μιας τεράστιας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, που ξεκινά από την αρχαιότητα και διαρκώς εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων.

«…Από το κάστρο του Μυστρά και της Πύλου, της Καρύταινας και του Κατάκολου, τα οχυρά της Μεθώνης και της Κορώνης, την άπαρτη Μονεμβασιά , έως το Μπούρτζι και το Παλαμήδι, η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από οχυρωματικά έργα, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα, επιδρομές, βυζαντινούς αυτοκράτορες, αλλά και μια μακριά σειρά ξένων κατακτητών. Η υποβλητικότητα τους μέσα στο ελληνικό τοπίο, μας προσκαλεί για να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και σηματοδοτεί την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής, της τέχνης του πολέμου και του πολιτισμού μας. Εντούτοις, πολλά από αυτά μένουν παραμελημένα και ζητούν την φροντίδα μας….» είπε η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη στην ομιλία της, απευθυνόμενη στον παριστάμενο υπουργό Παύλο Γερουλάνο,

Τέλος, η κυρία βουλευτής τόνισε ότι οι Κορίνθιοι είμαστε περήφανοι γιατί ανάμεσα στα πλούσια οχυρωματικά έργα της Πελοποννήσου, δεσπόζει ο Ακροκόρινθος, το μεγαλύτερο και παλαιότερο κάστρο του Μοριά, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η κυρία Φαρμάκη-Γκέκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον Ακροκόρινθο τα τελευταία χρόνια, κάποια από τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στο έργο του ηλεκτροφωτισμού του Ακροκόρινθου, το οποίο υπήρξε μία –εκ του αποτελέσματος- ατυχής παρέμβαση, που κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο. Σήμερα το «μεγαλεπήβολο» αυτό έργο παραμένει απαξιωμένο και σε αχρησία διότι αμέσως μόλις τέθηκε σε λειτουργία υπέστη σοβαρή ζημιά. Σήμερα οι απαραίτητες επισκευές δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην αναδεικνύεται τελικά το ιστορικό αυτό μνημείο και αφετέρου ο ηλεκτροφωτισμός του σημαντικού αυτού κάστρου της Κορινθίας να αποτελεί παράδειγμα κακοδιαχείρισης σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς .

Ευχή της κυρίας Φαρμάκη – Γκέκη στο τέλος του χαιρετισμού της ήταν, ο τεχνικός κόσμος σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προωθήσουν την συντήρηση των κάστρων της Πελοποννήσου και τα συμπεράσματα του συνεδρίου να συμβάλλουν στην ανάδειξη τους σε σπουδαίο πολιτιστικό, τουριστικό και αναπτυξιακό πόλο της Περιφέρειας μας.

Από το Γραφείο Τύπου
της Βουλευτού Κορινθίας Κατερίνας Φαρμάκη-Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Οκτ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ